του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Τα ερωτηματικά που περιέβαλαν την έλευση της τρόικας, άρα και τη συνέχιση των συζητήσεων επί της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα. Οι διαβεβαιώσεις που έδιναν μέχρι χτες «αξιόπιστοι» κυβερνητικοί κύκλοι μετατράπηκαν σε επιφυλάξεις κοινοτικών αξιωματούχων. Μέχρι το απόγευμα της χτεσινής μέρας είχαν καταλήξει σε νέο «γράψε-σβήσε» με νέα μέτρα και υπολογισμούς για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Το μυστικό αυτών των ατελείωτων συζητήσεων βρίσκεται σε κάτι αρκετά απλό, το οποίο τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, στο πρόσφατο άρθρο του. Γράφει ο κ. Τόμσεν:
«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο, ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν», υπογραμμίζει σε ένα σημείο.
«Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί για έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ομως και πάλι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», γράφει επίσης.
Κοινή παρατήρηση είναι, όπως προσέξατε, η φράση «να βγαίνουν τα νούμερα». Επειδή ακριβώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Γι’ αυτό και η έλευση της ευρωπαϊκής πλέον «τρόικας» παραμένει ατελέσφορη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο κι αν προσπαθεί ο επίτροπος Μοσκοβισί και παρά τις Απόκριες που έρχονται, θα δυσκολευθεί να μασκαρέψει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία. Η τρύπα του προϋπολογισμού και, κυρίως, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος παραμένει τεράστια.
Στην Αθήνα διατηρούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί από το τραπέζι των συζητήσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό «χαλάει τη σούπα», επειδή επιμένει να δείχνει τους δικούς του λογαριασμούς, σύμφωνα με τους οποίους «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Ο πρωθυπουργός έχει συχνά αναφερθεί σε αυτές τις «διαφορές μεταξύ των θεσμών». Οσο κι αν το επαναλαμβάνει όμως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως αν πειστεί η κυρία Μέρκελ, και αφού ο κ. Ολάντ είναι «δεδομένος», κάποιος θα βρεθεί «να τραβήξει το αυτί» του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός παραμένει δέσμιος των δικών του κραυγών, από την εποχή που φώναζε «Γκόου μπακ, κυρία Μέρκελ». Πρόσφατα άλλωστε εξόρκισε την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, την επιστροφή του οποίου βρίσκεται τώρα υποχρεωμένος να διαπραγματευθεί.
Δυστυχώς για όλους εμάς, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας απείλησε πολλές φορές τους περισσότερους από τους συνομιλητές του και ηττήθηκε σε κάθε μία και σε όλες αυτές τις περιστάσεις. Ξανά και ξανά. Μόνον που κάθε νέα ήττα της κυβέρνησης καθόλου δεν βελτιώνει τη θέση μας. Ο καιρός περνά και «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Ούτε τα νούμερα του Τόμσεν ούτε βεβαίως τα νούμερα των νοικοκυριών.
Πηγή: Καθημερινή