Θεωρία παιγνίων, δημοκρατία και μεσαία τάξη

Θεωρία παιγνίων, δημοκρατία και μεσαία τάξη

του Νικόλαου Πειρουνάκη



Παρουσιάζουμε μόνο ένα απόσπασμα για πρακτικά μέτρα τα οποία σίγουρα θα φέρουν και θωράκιση και ανακούφιση. Και γι’αυτό μάλλον δεν θα υλοποιηθούν!

Αν η δυναμική των πραγμάτων ακόμη και εν δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή, ώστε, συχνά, να παράγει βλαπτικά για το έθνος αποτελέσματα (λόγω κομματικών ανταγωνισμών), μήπως τότε πρέπει να εξετασθεί το πώς ΄μπορεί το όλον σύστημα να θωρακισθεί έτσι, ώστε να τίθενται όρια στο τι τα κόμματα ΄μπορούν να κάνουν ή να μη κάνουν, να υποσχεθούν ή να μην υποσχεθούν;

Αυτή βεβαίως είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, καθώς αι σχετικές ιδέες και προτάσεις δεν μπορούν, όλες, να χωρέσουν σ’ ένα άρθρο, πολλώ δε μάλλον να παρασχεθεί σχετική τεκμηρίωση. Ενδεικτικά όμως αναφέρω:

(1)    Συνταγματική απαγόρευση της δημιουργίας ελλειμμάτων στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό (με πρόβλεψι για ανεξαρτήτους μηχανισμούς και φορείς σχετικών ελέγχων). Ετσι ώστε να σταματήσουν κυβερνήσεις να δανείζωνται αφειδώς για διορισμούς υπεραρίθμων ή άλλες αδικαιολόγητες παροχές.

(2)    Συνταγματική θέσπιση πλαφόν κρατικών δαπανών ως % του ΑΕΠ.

(3)    Ενίσχυση, στο Σύνταγμα, της αρχής φορολογήσεως με σεβασμό στην φοροδοτική ικανότητα. Κατάργηση πάσης φορολογήσεως περιουσίας ή κληρονομίας, ευθέως ή εμμέσως, μόνο φορολόγηση πραγματικών εισοδημάτων και προϊόντων/συναλλαγών.

(4)    Ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητος.

(5)    Κατάργηση νόμου περί «ανευθυνότητος» υπουργών.

(6)    Κατάργηση μονιμότητος δημ. υπαλλήλων. Αξιολόγηση παντού και συνεχώς στο Δημόσιο.

(7)    Αρση απαγορεύσεως λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ. Δίδακτρα στα δημόσια ΑΕΙ, για όσους δύνανται να τα πληρώνουν. (Ετσι ώστε η μεγάλη μάζα των φοιτητών ν’ αφοσιωθεί στις σπουδές της εις όφελος των ιδίων και της χώρας, τα δε ΑΕΙ, όλων των ειδών, να υποχρεωθούν σε συνεχή ανταγωνισμό και βελτιώσεις.)

(8)    Υποχρέωση όλων των κομμάτων να δηλώνουν προκαταβολικά ότι σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους, ειδικά δε το κοινοβουλευτικό-δημοκρατικό πολίτευμα.

(9)    Υποχρέωση όλων των κομμάτων να δηλώνουν προκαταβολικά τους φορολογικούς συντελεστές, που θα επιλέξουν, τους φόρους (και εισφορές) που θα βάλουν ή θα αποσύρουν, τις δαπάνες που θα κάνουν ή θα κόψουν.

(10) Μέτρα για ισχυροποίησι του ΠτΔ και για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *