Πολλές υποσχέσεις, κακό τέλος…

Πολλές υποσχέσεις, κακό τέλος…

της Μαρίλης Μαργωμένου

Ισως θυμάστε απ’ την περυσινή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ τον αγρότη που με φόντο τα χωράφια κάνει με το δεξί χέρι το σήμα της νίκης στον φακό. Αν ο κομπάρσος της διαφήμισης ήταν πράγματι αγρότης, το πιθανότερο είναι πως και τώρα ο φακός καταγράφει τις αντιδράσεις του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – μόνο που είναι κάπως διαφορετικές. Προ ημερών, βλέπετε, η κάμερα κατέγραψε στην Ημαθία τα μαρτύρια που υπέστη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία επιχείρησε να πλησιάσει τους αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας και εισέπραξε το «είστε ίδιοι με τους άλλους. Τελειώσατε!».

Ο έτερος συριζαίος βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης, πάλι, παραλίγο να ζήσει εμπειρία αγροτικού fight club στο Κιλκίς, αφού μέσα στο εργατικό κέντρο εισέβαλε ένα αγροτικό απόσπασμα, φωνάζοντας «αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει αίμα», κι εκείνος βρέθηκε να φωνάζει «όχι μαγκιές σ’ εμένα» πισωπατώντας. Και ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της Λάρισας, που αποτόλμησε προσέγγιση στο μπλόκο της Νίκαιας, εισέπραξε τα «ήσουν μαζί μας και τώρα μας βάζεις τη θηλιά στο λαιμό». Βλέπετε, δεν έχει περάσει ούτε ένα εξάμηνο απ’ τον Σεπτέμβριο, που ο κ. Παπαδόπουλος έλεγε πως «οι μικροί αγρότες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Οι μεγάλοι θα πληρώσουν, με τα μεγάλα κέρδη», οπότε οι αγρότες που θυμούνταν τις ατάκες του φρόντισαν να τον αποδιώξουν καθυβριζόμενο απ’ το μπλόκο τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν τα «λόγια» του παρελθόντος. Την παλιά εκείνη εποχή, πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ο σημερινός υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου περιδιάβαινε τα μπλόκα των τρακτέρ. Το 2013 απ’ τον Ορχομενό έλεγε πως η «συγκυβέρνηση ταλαντεύεται μεταξύ μαστιγίου και καρότου» και οργιζόταν που στις εθνικές οδούς οι αστυνομικοί έκοβαν κλήσεις στα τρακτέρ για παράνομο παρκάρισμα, αφού εκείνος επέμενε πως «δεν εμποδίζουν οι αγρότες την κυκλοφορία»!

Τότε, βέβαια, ο κ. Αποστόλου δεν ήταν υπουργός. Ηταν συντονιστής του τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – σαν να λέμε, φίλος κάθε αγρότη, και με τον βουλευτή Βοιωτίας, Γιάννη Σταθά, είχαν κάνει τα μπλόκα της περιοχής δεύτερο σπίτι τους. Οπως, άλλωστε, και η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος, η Ολγα Γεροβασίλη, που στις 20 Ιανουαρίου του 2015, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, περιδιάβαινε τα καφενεία στη Φιλοθέη της Αρτας και έλεγε στους αγρότες για την «κατάργηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ» και την εφαρμογή δίκαιου και απλού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.

Τον τόνο, βέβαια, δεν τον έδινε εκείνη. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας στην Αργολίδα δέκα μέρες νωρίτερα είχε πάει στο συνεταιριστικό συσκευαστήριο εσπεριδοειδών και είχε προλάβει να υποσχεθεί πως «θα σας απελευθερώσουμε απ’ την άδικη φορολόγηση», τονίζοντας πως θα ρυθμίσει τα «κόκκινα» δάνεια, «ώστε να πάψουν οι αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους». Κι αυτή δεν ήταν η μόνη του αγροτική ερωτική εξομολόγηση.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη έφοδο του νυν πρωθυπουργού στη Λαμία, το 2013, τότε που έβρεχε καταρρακτωδώς και οι κάμερες τον «έγραψαν», με την ομπρέλα του ανοικτή, να μιλάει για «τον αυταρχισμό της κυβέρνησης» και τους αγρότες που «ένα πράγμα θέλουν μόνο, αξιοπρέπεια»; Το βέβαιον είναι πως οι ίδιοι οι αγρότες τίποτε δεν ξεχνούν.

Κι έτσι ένας απ’ αυτούς, ο Γιάννης Βάγγος, βγήκε στην τηλεόραση και μοιράστηκε τις αναμνήσεις του απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ με όλους εμάς. «Πάνω στο δικό μου το αγροτικό είχε ανέβει ο Τσίπρας στον Ορχομενό, πριν από ενάμιση χρόνο», είπε ο αγρότης. Και πρότεινε, μάλιστα, τώρα που πλησιάζουν τα Οσκαρ να είναι ο πρωθυπουργός προτεινόμενος – «βάλτε το βίντεο στο Google», είπε, «και θα δείτε τι πάει να πει θέατρο».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *