Αποχαιρετισμός στα Κόλπα!

Αποχαιρετισμός στα Κόλπα!

του Γιάννη Πρετεντέρη

Η ιστορία είναι καταπληκτική. Θα επιχειρήσω να την αφηγηθώ.

Ως γνωστόν, η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή είναι αρμόδια με πλειοψηφία 4/5 να αναδεικνύει τις ανεξάρτητες αρχές, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Αυτή η ενισχυμένη πλειοψηφία προϋποθέτει διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και διακομματική συναίνεση.

Το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ δεν είχε ουσιαστικά αρχηγό. Ετσι ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δεν είχε την αντικειμενική ευχέρεια να κάνει τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις.

Στις 3 Δεκεμβρίου όμως ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «ως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις» και εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος με τη ΝΔ».

Πώς το ήξερε; Στις 20 Δεκεμβρίου ήταν ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ και ενδεχομένως ο Βούτσης υπολόγιζε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος.

Την ίδια ημέρα πάντως «κύκλοι της ΝΔ» διευκρίνιζαν το αυτονόητο: «Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος».  

Στις 20 Δεκεμβρίου πρόεδρος δεν εξελέγη. Συνεπώς η διαβούλευση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί – καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος!..

Την 1η Ιανουαρίου (και μαζί με τις ευχές στο Προεδρικό Μέγαρο) ο υπουργός Ν. Παππάς εκφράζει περιέργως τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθειά του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Τι δουλειά έχει ο Πρόεδρος να βοηθά στις άδειες; Συνταγματικά, καμία.

Στις 3 Ιανουαρίου ο Βούτσης συναντάται με τον Ν. Κακλαμάνη,   αντιπρόεδρο της Βουλής, υποστηρικτή τότε της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη αλλά και έναν από τους λίγους βουλευτές της ΝΔ που έχει εκφραστεί θετικά για τον τρόπο που ο Πρ. Παυλόπουλος ασκεί τα καθήκοντά του.

Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει και μια σειρά  τηλεφωνικές επαφές με παράγοντες όλων των κομμάτων. Στα περισσότερα από αυτά τα τηλεφωνήματα τονίστηκε η ανάγκη ταχείας συγκρότησης του ΕΣΡ αλλά δεν έγινε μνεία πιθανών ονομάτων. 

Η ΝΔ δεν έχει ακόμη εκλέξει πρόεδρο. Παρά ταύτα (και σαν να θέλουν να προλάβουν μια εκλογή που ως τότε περίμεναν…), ακολουθούν τα εξής γεγονότα:

– Στις 4 Ιανουαρίου ο Παππάς δηλώνει ξαφνικά πως «οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε θετική τροχιά». Από ποιους;

– Στις 5 Ιανουαρίου ο Βούτσης επικοινωνεί με τα κόμματα και εμφανίζει έναν κατάλογο εννέα υποψηφίων. Διαπιστώνει «συναινετική διάθεση από ΝΔ, Ποτάμι και Λεβέντη». Με ποιον μίλησε στην ακέφαλη ΝΔ που του εξέφρασε συναινετική διάθεση;

Ο κατάλογος των εννέα, είναι αλήθεια, περιελάμβανε μερικούς φίλους του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Σεπτεμβρίου.

Είχε άραγε ενημερωθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επί της «συναινετικής διάθεσης»; Δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Πάντως κορυφαίος παράγων της ΝΔ που επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εκφράζει την ανησυχία του γίνεται αποδέκτης του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι «πρέπει να πάμε γρήγορα» και ότι «δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας με αυτούς τους ανθρώπους». Πού το ξέρει;

– Στις 7 Ιανουαρίου ο Βούτσης ανακοινώνει ότι θα προκύψει «σύντομα ουσιαστική λύση για το ΕΣΡ» και ότι βλέπει «διάθεση συμφωνίας» από όλες τις πλευρές. Ποιες πλευρές όμως αφού η βασική πλευρά, που είναι η ΝΔ, δεν έχει βγάλει αρχηγό;

Ακόμη και μετά τις 10 Ιανουαρίου όμως διάφοροι «κύκλοι» μιλούσαν για «σύμπνοια ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το ΕΣΡ» με τη λογική ότι ο Κυριάκος δεν μπορεί να μη σεβαστεί τις προηγηθείσες συμφωνίες – άντε με μία-δύο τροποποιήσεις… Συμφωνίες μεταξύ ποιων;

Η συνέχεια είναι γνωστή. Τελικά, όχι μόνο η ΝΔ αλλά και κανένα άλλο κόμμα δεν συντάχθηκε με την πρόταση Βούτση. Μόνο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Και έτσι τελειώνει μια θλιβερή ιστορία που μπορεί να έχει τίτλο «Αποχαιρετισμός στα Κόλπα»!.. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *