Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο

Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Ο σίγουρος οδηγός για την αποτυχία είναι να πιστεύεις τα ψέματα, μικρότερα και μεγαλύτερα, που εσύ ο ίδιος κατασκευάζεις. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη αυτό το λάθος, όταν εμπιστεύτηκε την τακτική «διαπραγμάτευσης» που νόμιζε πως είχε καταστρώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Ο κ. Τσίπρας είχε και έχει ολόκληρη την ευθύνη της σειράς απίθανων λαθών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις δοξασίες επί των οποίων στηριζόταν η ανάλυση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, η κατάσταση χειροτέρευσε τραγικά, επειδή ο πρωθυπουργός και το στενότατο επιτελείο του στηρίχθηκαν επί μακρόν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις για την κατάσταση, διαστρεβλωτική πληροφόρηση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων και οπωσδήποτε στα ψέματα που οι ίδιοι είχαν καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη.

Δυστυχώς δεν ήταν μόνον ο κ. Βαρουφάκης. Παρεμφερείς, διασυνδεδεμένες και παράλληλες ενέργειες αποσάθρωσης της οικονομίας έκαναν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί, στηριζόμενοι πάντοτε στα ψέματα της προπαγάνδας τους. Συγκεκριμένα: η τέως πρόεδρος της Βουλής, διά της «λαϊκής» επιτροπής για τη δήθεν «αλήθεια» του χρέους. Ο κ. Λαφαζάνης, διά του προτιθέμενου ξεπουλήματος σε ρωσικά συμφέροντα. Ο κ. Μάρδας, διά της αφαιμάξεως των διαθεσίμων όλων των δημόσιων οργανισμών. Ο κ. Κουρουμπλής, διά της αποστέρησης πολύτιμων εισπράξεων του τομέα υγείας. Η κ. Βαλαβάνη, διά της χαριστικής ρυθμίσεως υψηλών χρεών ευπόρων συμπολιτών μας. Και πολλά άλλα ακόμη, που ξεχνώ αυτή τη στιγμή.

Ευρισκόμενος στο ελβετικό Νταβός, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η οικονομία μας κινείται με θετικό πρόσημο. «Ακόμα κι αν η περυσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον» είπε στο πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας μάλιστα «ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015». Για να προσθέσει -πολύ ορθώς- πόσο απαραίτητη είναι μια «έγκαιρη και επιτυχής» αξιολόγηση, ώστε «να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη».

Τα έχει μπερδέψει. Από τις αρχές του 2014 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015, δηλαδή επί 18 μήνες, η οικονομία είχε βγει από την ύφεση και το ΑΕΠ εμφάνισε θετικό πρόσημο έπειτα από έξι χρόνια. Κακώς το αρνείτο τόσο καιρό.

Κανείς όμως δεν προβλέπει βελτίωση για το 2016. Εξαιτίας όσων έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα στους δώδεκα μήνες του βίου της. Αντί να προβλέπει τη μαγική μας διάσωση, ας δουλέψει για την επιδιόρθωση των καταστροφών που προκάλεσε. Ετσι, πράγματι, μπορεί να επιστρέψουμε στην κατάσταση που του παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *