Νέο επενδυτικό κύμα με εξαγορές εταιρειών

Νέο επενδυτικό κύμα με εξαγορές εταιρειών

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης  

Η απειλή της ύφεσης, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η ενίσχυση του προστατευτισμού σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, η αβεβαιότητα των αγορών, τίποτα δεν φοβίζει τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, τις εξαγορές εταιρειών. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών στην Ευρώπη έφθασαν τα 47,1 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα 45,1 δισ. ευρώ που ήταν για το σύνολο του 2020. Οι εκτιμήσεις για τη χρονιά αναφέρουν ότι οι επενδύσεις σε εταιρείες θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. στην Ευρώπη και θα γίνουν περίπου 8.000 συμφωνίες εξαγορών εταιρειών ή σημαντικών ποσοστών τους.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook Data, το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαίων (73,8%) κατευθύνεται σε μεγάλες επενδύσεις και μόνον το 20% επενδύεται σε μικρές εταιρείες που βρίσκονται στην αρχική φάση των δραστηριοτήτων τους. Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλά εξαγορά εταιρείας αλλά ουσιαστικά τοποθέτηση κεφαλαίων προκειμένου να αναπτυχθεί μια δραστηριότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στις εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο περιλαμβάνονται τα 2,3 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στην εταιρεία μπαταριών Northvolt στη Σουηδία, αλλά και 1,1 δισ. ευρώ στην Klarna, εταιρεία πληρωμών που διευκολύνει την εξόφληση αγορών μετά την παράδοση των εμπορευμάτων.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται για γύρο εξαγορών εταιρειών που οι ιδιοκτήτες τους εξασφαλίζουν τη «χρυσή» έξοδο, πωλώντας μετοχές. Αυτού του τύπου οι επιχειρηματικές κινήσεις είναι γνωστές και στην ελληνική αγορά, όπου μεγάλα διεθνή fund αγοράζουν π.χ. νοσοκομεία ή φαρμακευτικές εταιρείες από τους ιδιοκτήτες τους και ελπίζουν ή φροντίζουν οι εταιρείες να έχουν καλύτερες επιδόσεις από παλαιότερα. Το στοιχείο που πλέον επικρατεί και στην Ευρώπη είναι ότι κινητοποιούνται κεφάλαια που επενδύονται σε εταιρείες επειδή σχεδιάζουν νέα προϊόντα ή σκοπεύουν την προώθησή τους στη διεθνή αγορά. Τα νέα επιχειρηματικά κεφάλαια δεν θέλουν να κερδίσουν απλώς από την καλύτερη διαχείριση ή τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εταιρειών που αγοράζουν αλλά από τη δημιουργία νέων αξιών.

Και οι επενδυτές δεν είναι κάποιοι νεοεμφανιζόμενοι επιχειρηματίες υψηλού ρίσκου. Στην περίπτωση της σουηδικής εταιρείας μπαταριών επενδυτές είναι το ασφαλιστικό ταμείο AP pension funds, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο OMERS, η Goldman Sachs και η Volkswagen. Ούτε όμως οι επενδύσεις κατευθύνονται μόνον σε μεγάλες αγορές. Οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) έχουν όλες μαζί πληθυσμό 5,8 εκατ. άτομα. Αυτή η… μισή Ελλάδα, το πρώτο πεντάμηνο του 2021 προσείλκυσε επενδύσεις 432 εκατ. ευρώ.

Η Bolt, μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, (ηλεκτρικών) ποδηλάτων κ.λπ. συγκέντρωσε πριν από λίγες εβδομάδες 600 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τη νέα εφαρμογή διανομής παραγγελιών από μίνι μάρκετ, άμεσα, σε 15 λεπτά. Και η υπηρεσία αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη μόνο στη μικρή χώρα των ιδρυτών αλλά σε λίγους μήνες, σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι πολύ πιθανό του χρόνου, αυτή η στήλη ίσως κι άλλες στα εγχώρια media, να θαυμάζουν μια εταιρεία από το γραφικό Ταλίν, που επεκτείνεται στην Ελλάδα.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *