47. Διεθνή: Κίνας οικονομία 2020

47. Διεθνή: Κίνας οικονομία 2020

- in Διεθνή
0

1. Μια σειρά από άρθρα στο διαδίκτυο, όλα από δυτικούς σχολιαστές, αναφέρουν ελλείψεις τροφίμων στην Κίνα, μια καμπάνια «καθαρών πιάτων» στο τέλος γευμάτων (δηλαδή να μην πετιέται φαγητό) και το πρόσφατο μποϊκοτάρισμα κινέζικων αγαθών από Αυστραλία και Ινδία. Όλα καταλήγουν στην απορία μήπως και η αναπτυξιακή ορμή της Κίνας εξαντλήθηκε και δεν απειλεί πλέον την αμερικανική οικονομία.

Πολύ αμφιβάλλω αν η Κίνα θέλει να απειλήσει την αμερικανική οικονομία ή οποιαδήποτε άλλη. Αυτά όλα θυμίζουν ένα άρθρο πριν από καιρό πως η Κίνα είχε βλέψεις για το Νεπάλ (ανάμεσα στη βόρεια Ινδία και το Θιβέτ και νοτιοδυτική Κίνα) από κάποιον Ινδό, μα αποδείχθηκε πως η Ινδία είχε ίσως βλέψεις καθώς είχε περάσει έναν δικό της δρόμο μέσα από μια περιοχή του Νεπάλ!

Η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει…

2. Λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου στην Κίνα τα τελευταία έτη, πολλοί Κινέζοι άρχισαν να ενδίδουν σε επιδείξεις και σπατάλη κυρίως στο φαγητό. Γι’ αυτό το κομμουνιστικό Κόμμα προώθησε την καμπάνια «καθαρά (ή άδεια) πιάτα». Δεν έχει καμιά σχέση με έλλειψη τροφίμων.

Όσο για τις κυρώσεις σε κινέζικα αγαθά στην Ινδία και Αυστραλία, αυτές δεν έχουν επίδραση στην Κίνα. Τα αγαθά διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά πολύ εύκολα: πρόκειται για μια τεράστια αγορά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Χαμένοι είναι Ινδοί και Αυστραλοί.

3. Τώρα, πού βλέπουν τη στασιμότητα ή, χειρότερα, την υποχώρηση της κινέζικης οικονομίας; Είναι η μόνη με θετικό πρόσημο το 2020.

Το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο τον Νοέμβριο ήταν 75,4 δισ. και τον Δεκέμβριο του 2020 78,18 δισ. σε δολάρια ΗΠΑ. Το συνολικό πλεόνασμα για το έτος ανήλθε σε 535,03 δισ. που είναι και το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας (από το 2015)!

Είναι γεγονός πως το εμπόριο με την Ινδία έπεσε κατά 15%. Αλλά το εμπόριο ΗΠΑ-Ινδίας έπεσε κατά 27,5% το 2020. Στο εμπόριο με την Ινδία το 2020 η Κίνα είχε ένα πλεόνασμα $40 δισ!

Η Κίνα κατόρθωσε πολύ νωρίς να αναχαιτίσει την πανδημία κι έτσι η οικονομία της επηρεάστηκε πολύ και συνεπώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%, το μόνο ΑΕΠ που σημείωσε άνοδο το 2020. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως θα υπάρξει πτώση -3,2%, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση του Τραμπ. Η πανδημία στις ΗΠΑ, λόγω ανόητης αντιμετώπισης, είχε αρνητική επίδραση.

Οπότε η κινέζικη οικονομία δεν υποχώρησε και οι Κινέζοι δεν θέλουν να απειλήσουν οικονομικά τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *