Δεν φτάνουν τα χαμόγελα

Δεν φτάνουν τα χαμόγελα

του Νότη Παπαδόπουλου

Πριν από μερικές εβδομάδες  λέγαμε ότι ο   εφιάλτης  θα είναι εάν η χώρα βρεθεί σε μία μεγάλη κρίση στα εξωτερικά να έχει Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον  κ. Τζιτζικώστα!

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη (οπότε υπάρχει ελπίδα) ωστόσο   ο κ.Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός και καλείται να αντιμετωπίσει  μία από τις σημαντικότερες διεθνέις κρίσεις που έχει ζήσει η χώρα .

Όλη η Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου μετά την δολοφονική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απαγορεύουν την κυκλοφορία των κατοίκων τους από το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος , χώρες κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους  , Ρώσοι και Τούρκοι βρίσκονται  στα μαχαίρια μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού Σουχόϊ από ένα τουρκικό F-16  ενώ χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συνεχίσουν να εισρέουν   κάθε μέρα στην Ελλάδα  ζητώντας άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια την σημερινή κρίση ο κ.Τσίπρας ; Μόνο εάν έχει καθοδήγηση ,στήριξη και καθημερινή βοήθεια. Όχι μόνο επειδή δεν είναι καθόλου εξοικειωμένος με τα εθνικά θέματα  και είναι πρωτάρης   στα εξωτερικά .Αλλά κυρίως επειδή θεωρεί πως η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ πρέπει  – για επικοινωνιακούς λόγους – να έχει μία δική του ξεχωριστή οπτική  που να διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των “καθεστωτικών” και των “προσκυνημένων”. Αυτή η τυφλή υπακοή στην επικοινωνία οδηγεί σε γκάφες αλλά μπορεί να φέρει και καταστροφές.

Θυμίζω ότι  την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούσαν – πριν από  λίγες εβδομάδες-   λύση για το προσφυγικό τσουνάμι  ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωνε υπερήφανα καταχειροκροτούμενος στη Βουλή ότι η Ελλάδα θα κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον και θα δεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία χωρίς να ζητήσει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ  ! Εξάλλου, λίγους μήνες πριν   η υπουργός του για τα μεταναστευτικά θέματα γκρέμιζε τα στρατόπεδα φιλοξενίας   και καλούσε τους Σύρους  να έρθουν στην Ελλάδα να λιαστούν στις πλατείες υποσχόμενη μάλιστα εξάμηνη παραμονή!Τζίφος.

Την ώρα που οι Γερμανοί ζητούσαν κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες  για το προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας αμφισβητούσε  την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο και βιαζόταν να πραγματοποιήσεε – κόντρα στην συμβουλή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά-  επίσκεψη  αστραπή στην Άγκυρα χωρίς μάλιστα να έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση  . Ήθελε  να ζητήσει -με τι αντάλλαγμα άραγε- συνεργασία με τον κ. Νταβούτογλου για το θέμα των προσφύγων. Τζίφος.

Την  ώρα που η Κύπρος διαπραγματεύεται σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού και έχει μπλοκάρει από το 2009 τα κεφάλαια 23 και 24  των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε (αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου στην Τουρκία)  ο κ. Τσίπρας παρουσία του Τούρκου ομολόγου του εμφανιζόταν έτοιμος να ξεπαγώσει γενναιόδωρα κάθε κεφάλαιο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας . Ανάγκασε έτσι  το Μαξίμου να μοιράζει εκ των υστέρων ανασκευαστικές δηλώσεις και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα  μετά και το παρολίγον εγκεφαλικό Αναστασιάδη ! Τζίφος και πάλι.

Την ώρα  που όλες οι χώρες της Ευρώπης έδειχναν με κάθε τρόπο  της συμπαράστασή τους στο αιματοβαμμένο από τους δολοφόνους της Τζιχάντ  ,Παρίσι και η ΕΕ αποδεχόταν ομόφωνα ( και με ψήφο της Αθήνας) το αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική συνδρομή στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Άμυνας (κ.Βίτσας) απέκλειε -χωρίς να της έχει ζητηθεί- συμμετοχή ελληνικών   δυνάμεων  σε στρατιωτικές επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους ! Τζίφος και πάλι τζίφος.

Συμπέρασμα: τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής  και τα θέματα της εθνικής άμυνας της χώρας είναι σύνθετα. Χρειάζονται  σοβαρή μελέτη ,σε βάθος γνώση και συμβουλές από ειδικούς γιατί αλλιώς – πέρα από τις γκάφες- είναι εύκολο να οδηγήσουν   σε τραγωδίες χωρίς επιστροφή.

Ο κ. Τσίπρας  -,δυστυχώς, εξακολουθεί να  αντιμετωπίζει και αυτά τα θέματα με  χαλαρότητα και ελαφρότητα  -σαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης , σαν μια  ψήφο δυσπιστίας στη Βουλή ή σαν μια ανεπίσημη συζήτηση χωρίς διερμηνεία με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σημαντικό προσόν  το  επικοινωνιακό χάρισμα δεν μπορεί ,όμως, να τα λύσει όλα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *