Ελλάς, Ελλήνων μηχανικών

Ελλάς, Ελλήνων μηχανικών

του Απόστολου Λακασά

Στις 5 Μαρτίου 2013 ο τότε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπίρτζης διαμαρτυρόταν για την πληθώρα μηχανικών που παράγει η χώρα. «Χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 2.200 νέους φοιτητές. Αυτοί, μαζί με όσους ήδη σπουδάζουν και τους ήδη υπάρχοντες μηχανικούς, μας αρκούν για τα επόμενα 40 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τότε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας για την υπερπληθώρα των μηχανικών έθεσε το απολύτως ρεαλιστικό ερώτημα: «Η χώρα έχει την πολυτέλεια να εκπαιδεύει μηχανικούς οι οποίοι κατόπιν αναζητούν την τύχη τους… στις ερήμους της Αραβίας;». Με πληθυσμό 11.262.000 κατοίκους, η Ελλάδα έχει περί τους 110.000 μηχανικούς και άρα ο αριθμός τους αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% του πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,48%.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, ο κ. Σπίρτζης έχει αναλάβει από τον περασμένο Ιανουάριο τον σχετιζόμενο με τον κλάδο των μηχανικών υπουργικό θώκο -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- και ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα Μηχανικών στα ΑΕΙ αυξήθηκε έναντι του 2013. Από τους 2.230 εισακτέους στις Σχολές/Τμήματα Μηχανικών (Πολιτικών, Μηχανολόγων, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων) το 2013, τον Μάρτιο του 2015 ο Αριστείδης Μπαλτάς -ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, ίδρυμα εμβληματικό στην παραγωγή μηχανικών- όρισε 2.505 θέσεις εισακτέων για τα ίδια τμήματα και σχολές. Εν μέσω κρίσης και οξύτατης πτώσης του κατασκευαστικού κλάδου.

Και δεν είναι το μόνο παράδοξο. Διαθέτουμε πέντε τμήματα πολιτικών μηχανικών, πέντε μηχανολόγων μηχανικών αλλά επτά τμήματα αρχιτεκτόνων. Πού οι διακηρύξεις των πανεπιστημιακών για την αναγκαία ώσμωση των επιστημονικών κλάδων! Οι φοιτητές των δύο «μοναχικών» Αρχιτεκτονικών θα μάθουν να σχεδιάζουν κτίρια στην άμμο…

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Είναι ψηφίδες του χάους της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαμορφώνεται από τα μικροπολιτικά συμφέροντα υπουργών, βουλευτών, δημάρχων αλλά και πανεπιστημιακών που θέλουν να «στήσουν» τις σχολές «τους». Η απογοήτευση μεγαλώνει όταν ο, μηχανικός στις σπουδές, πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία σοβαρή λέξη να πει για τη στρατηγική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξαντλήθηκε σε φληναφήματα και στρεβλώσεις (π.χ. «προωθήσαμε τον εκδημοκρατισμό και επιλύσαμε θέματα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ» – αλήθεια πότε παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο και δεν το μάθαμε;) και τσιτάτα του στυλ «η μεταρρύθμιση θα συνεχισθεί». Ποια μεταρρύθμιση; Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κανένας νόμος για τα ΑΕΙ δεν έχει ψηφιστεί. Μόνο μία Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου (με στόχο το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των ΑΕΙ) εξέδωσε ο κ. Φίλης, ενώ -ας μην το ξεχνάμε- την πρακτική των ΠΝΠ επέκριναν με σφοδρότητα Τσίπρας, Μπαλτάς, Φίλης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Απογοήτευση και θλίψη.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *