Δεν αλλάζουν…

Δεν αλλάζουν…

του Άγγελου Στάγκου

Τα σημάδια λένε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ No 2 δεν έμαθε από τα παθήματα ομογάλακτης της No 1, που κυβέρνησε τον τόπο επί ένα 8μηνο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Πρόκειται για το 8μηνο για το οποίο υπάρχει σαφής γραμμή προς τα κυβερνητικά στελέχη να υποδύονται ότι δεν υπήρξε ποτέ. Γι’ αυτό ακούσαμε και συνεχίζουμε να ακούμε από υπουργούς και αναπληρωτές τους ότι η σημερινή είναι μία νέα κυβέρνηση, που δεν έχει προλάβει ακόμη να παρουσιάσει έργο ή ότι αυτά που συνέβησαν από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν. Προσπαθούν, δηλαδή, είτε να εξαφανίσουν κυριολεκτικά τους πρώτους οκτώ μήνες του σωτηρίου έτους που διανύουμε είτε να πάρουν αποστάσεις από εκείνο τον εαυτό τους. Την ίδια ώρα που επιχειρούν να πείσουν ότι δεν άλλαξαν και παραμένουν αριστεροί (α λα γκρέκα) και απαράλλαχτοι.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν άλλαξαν, παρά τη φαρδιά-πλατιά υπογραφή που έβαλαν στο τρίτο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διαλαλούν ότι θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα (αυτή τη διατύπωση επιλέγουν για να ξεχαστεί το γεγονός της δικής τους δέσμευσης), κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερούν την εφαρμογή τους, καταφεύγοντας στα συνηθισμένα τερτίπια. Στην αναζήτηση ισοδυνάμων, στην επιμονή για πολιτική διαπραγμάτευση, στα πάρε-δώσε μεταξύ δεσμεύσεων και προσφυγικών βαρών και άλλα ανάλογα, που όλα μαζί συνιστούν την προσφιλή τους μέθοδο της φυγής από την πραγματικότητα.

Είναι φανερό ότι η συνεχιζόμενη αβελτηρία της κυβέρνησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κραυγαλέα ανικανότητα που την χαρακτηρίζει σε καθημερινή βάση και στις ιδεοληπτικές εμμονές πολλών στελεχών της. Οφείλεται όμως και στην πεποίθηση που έχουν ο πρωθυπουργός και οι περί αυτόν ότι «παίζουν» χωρίς αντίπαλο, ότι στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές. Επομένως, βρίσκουν και κάνουν και θα συνεχίσουν έτσι. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν και αλλιώς, γιατί δεν ξέρουν…

Οπως αλήθεια είναι ότι και οι δανειστές δέχονται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση. Βλέπουν την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, αλλά σφίγγουν τα δόντια και χαμογελούν, όπως διαπιστώθηκε από τις πρόσφατες επισκέψεις Ολάντ, Μοσκοβισί και Σουλτς. Καθώς και από το ανακοινωθέν του χθεσινού Γιούρογκρουπ, που είναι λιγότερο αυστηρό και περισσότερο «ευέλικτο» από αυτό που αναμενόταν, στοχεύοντας στη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών. Η στάση τους αυτή, όμως, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ιδιαίτερα με το ρευστό πολιτικό τοπίο που δημιουργεί η πίεση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη. Οι «σκληροί» περιμένουν να αναλάβουν ανά πάσα στιγμή τα ηνία ακόμη και από τη Μέρκελ στη Γερμανία. Και τότε δεν θα υπάρχει έλεος.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *