Η απλή αναλογική και η κουτάλα της εξουσίας

Η απλή αναλογική και η κουτάλα της εξουσίας

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

του Νότη Παπαδόπουλου

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο ή αλλιώς πώς η “πρώτη φορά Αριστερά” έχασε το ηθικό πλεονέκτημα για χάρη της εξουσίας.

Εξηγούμαι: ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Βημα FM άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών  ενώ τάχτηκε, αίφνης, υπέρ της κατάργησης του bonus των 50 εδρών και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής  από την…επόμενη κυβέρνηση.

Δεν είναι φυσικά μόνον ο κ. Δραγασάκης – το πιο σοβαρό και νηφάλιο  ίσως από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – που ζητάει την απλή αναλογική για το…μέλλον.  Στην ίδια γραμμή  έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες  όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του αρχηγού συμπεριλαμβανομένου. Θέλουν την απλή αναλογική αλλά όχι όταν αυτή  μπορεί να κόψει έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να του ροκανίσει την πλειοψηφία.

Μόνον ο Μανώλης Γλέζος – που δεν ενδίδει στα κομματικά μικροσυμφέροντα τόλμησε να πει πριν από τις   εκλογές του Ιανουαρίου του 15 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση με το bonus  – προκαλώντας αλλεπάλληλα εγκεφαλικά στην Κουμουνδούρου!

Η κυβέρνηση Τσίπρα αν  πίστευε στις  αριστερές παρακαταθήκες θα είχε κάνει τη διαφορά : κάλλιστα θα μπορούσε στους επτά μήνες που ήταν στην εξουσία να επιδιώξει την κατάργηση του bonus  – 200 ψήφους ήθελε στη Βουλή για να περάσει την υιοθέτηση της απλής και άδολης αναλογής ,πάγιο αίτημα της Αριστεράς, και  είχε 207 με το ΠΑΣΟΚ,το Ποτάμι και το ΚΚΕ – ακόμη κι αν η ΝΔ δεν ήθελε να το ψηφίσει.

Ακόμη κι όταν τον Ιούνιο του 2015 ,το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία Βενιζέλου είχε καταθέσει –για ευνόητους λόγους – στη Βουλή πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου , ο ΣΥΡΙΖΑ την απέρριψε μετά βδελυγμίας !

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» προτίμησε τα καλά και συμφέροντα της εξουσίας – να διατηρήσει την ενισχυμένη αναλογική με το εξαμβλωτικό μπόνους των 50 εδρών για το  κόμμα που συγκεντρώνει έστω και μια ψήφο παραπάνω από το δεύτερο.

Ακόμη και ο πολύ Αριστερός κ. Λαφαζάνης πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου  μόλις προ δυο εβδομάδων- μόνον όταν διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας την Λαϊκη Ενότητα η οποία χρειάζεται την απλή αναλογική .

Σημειώνω όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά -στα μάτια της πάλαι ποτέ Αριστεράς- για να υπογραμμίσω ότι αντίθετα απ όσα λέει ο κ.Τσίπρας ζητώντας ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί τίποτα νέο ή διαφορετικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Τις ίδιες και απαράλλαχτες παλαιοκομματικές μεθόδους χρησιμοποιεί και ο κ.Τσίπρας για να κερδίσει περισσότερες έδρες στις εκλογές γυρίζοντας την πλάτη στην αριστερή επιταγή που θέλει τα κόμματα της Αριστεράς να διεκδικούν όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων που υπάρχουν στην Κοινωνία.

Αλλα μπροστά στην “κουτάλα” τύφλα νάχει η ιδεολογία…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *