Εμπορος φόβου ο κ. Τσίπρας

Εμπορος φόβου ο κ. Τσίπρας

του Γιώργου Παπαϊωάννου

Όσοι γράφαμε από τις αρχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν έγινε αντιληπτή η αλλοπρόσαλλη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και οι επικίνδυνες ακροβασίες του Γιάννη Βαρουφάκη, ότι το Δημόσιο θα ξεμείνει από λεφτά, η ΕΚΤ θα κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, η κυβέρνηση θα επιβάλλει capital controls και θα επανέλθει το Grexit, μας έλεγαν ότι επιχειρούμε να εκφοβίσουμε, να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες και άλλα τέτοια λεβέντικα και χαριτωμένα.

Βεβαίως, τώρα στις προεκλογικές του ομιλίες ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι είχε αυταπάτες, ότι υπερεκτίμησε τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησής του και υποεκτίμησε τις αντιδράσεις των ευρωπαίων και τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Καλοδεχούμενη η αυτοκριτική του.

Όμως, με το προεκλογικό του αφήγημα προσπαθεί ακόμα μια φορά να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Και για να το πετύχει στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτό που κατήγγειλε, δηλαδή στον εκφοβισμό των ψηφοφόρων.

Έχοντας αποτύχει να ικανοποιήσει στο ελάχιστο τις προσδοκίες των πολιτών που τον εμπιστεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υποσχόταν την κατάργηση του μνημονίου, το τέλος της λιτότητας και την επιστροφή στο παρελθόν, ποντάρει τώρα στον φόβο για να εξασφαλίσει την ψήφο τους.

Λέει ότι αν ψηφίσετε «αυτούς» θα μειωθεί η σύνταξή σας, θα χάσετε τη δουλειά σας, θα σας πάρουν τα σπίτια και άλλα τέτοια τρομοκρατικά επιχειρήματα για το μέσο πολίτη, ο οποίος έχει μάθει να στηρίζεται στο πολιτικό σύστημα για να επιβιώσει.

Και έρχεται να του προσφέρει προστασία λέγοντάς του ότι αυτός θα εφαρμόσει καλύτερα το τρίτο μνημόνιο από τους «άλλους».

Εγγυάται λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Μόνο που ήδη με το μνημόνιο που υπέγραψε αυξήθηκαν οι εισφορές υγείας των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες και κατά 6% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016 και περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες.

Όσον αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης που είχε υποσχεθεί ως το τέλος του έτους, ούτε αναφορά στις προεκλογικές του ομιλίες.

«Εμείς καταφέραμε και πήραμε μέσα στη συμφωνία, τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να καταργήσουμε τις ομαδικές απολύσεις» λέει ο κ. Τσίπρας στις προεκλογικές του ομιλίες υπονοώντας ότι οι «άλλοι» θα φέρουν τις μαζικές απολύσεις.

Όμως, στο Μνημόνιο που υπέγραψε προβλέπεται ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει «διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

Πράγμα που σημαίνει ότι όλα θα αλλάξουν. Διότι αν ήταν να μείνουν ως έχουν, δεν θα υπήρχε λόγος να μπουν στο μνημόνιο. Και είναι γνωστό το πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ.

Με εμάς «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για πολίτες οι οποίοι πήραν δάνεια κάποια εποχή, ενώ τώρα η αξία των σπιτιών τους έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά» τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Μόνο που στο Μνημόνιο που υπέγραψε τίτοτα δεν εγγυάται ότι δεν θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ότι εφαρμόστηκε π.χ. στην Ισπανία.

Διότι αναφέρεται ότι «κάθε μέτρο το οποίο ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στις τραπεζικές συναλλαγές, τη φερεγγυότητα, τη ρευστότητα, κλπ των τραπεζών, θα πρέπει να λαμβάνεται υπό στενή διαβούλευση με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και κατά περίπτωση τον ΕΜΣ».

Με άλλα λόγια δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Η αλήθεια είναι ότι με το Μνημόνιο Τσίπρα, όπως προβλέπεται στον πρόλογο, «η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν άλλο. Με τέτοιες δεσμεύσεις, δυστυχώς τα περιθώρια διαφοροποίησης στην άσκηση πολιτικής στο πλαίσιο της ευρωζώνης είναι μηδενικά.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *