του Γιώργου Παπαϊωάννου
«Με την καταβολή της πρώτης δόσης του προγράμματος αποκαταστάθηκε η σταθερότητα στην οικονομία και τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο (σ.σ. με τις εκλογές) να αποκατασταθεί και η πολιτική σταθερότητα» είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την υποβολή της παραίτησής του.
Δηλαδή, για τον πρώην Πρωθυπουργό, η επτάμηνη διακυβέρνηση του οποίου οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή capital controls και στην καταβαράθρωση της πραγματικής οικονομίας, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και την καταβολή της πρώτης δόσης αποκαταστάθηκε η ρευστότητα, τονώθηκε η ψυχολογία, επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην αγορά και πλέον το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο για την πραγματική οικονομία.
Βεβαίως, από έναν πολιτικό αρχηγό που του πήρε έξι μήνες να καταλάβει:
Πρώτον ότι «οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές είναι οι εταίροι» και πως δεν υπάρχουν Ρώσοι, Κινέζοι, Ιρανοί και άλλοι για να μας δανείσουν όπως παραδέχθηκε στη Βουλή πριν μία εβδομάδα κατά τη συζήτηση για το τρίτο Μνημόνιο.
Δεύτερον, ότι δεν μπορούμε «να καταγγέλλουμε το χρέος και να νομίζουμε ότι το χρέος θα μειωθεί» όπως τόνισε στην ίδια συζήτηση στη Βουλή.
Τρίτον, ότι «αν δεν υπήρχε συμφωνία στις Βρυξέλλες (σ.σ. στις 12 Ιουλίου) όχι κούρεμα καταθέσεων θα γινόταν, δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις στις τράπεζες» όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» πριν ένα μήνα.
Τέταρτον, ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε την στρόφιγγα της ρευστότητας αν η χώρα βρισκόταν εκτός προγράμματος, όπως στην ίδια συνέντευξη παραδέχθηκε, όλα μπορείς να τα περιμένεις.
Είναι πολύ πιθανό και τώρα να πιστεύει ότι με την υπογραφή του νέου μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 23 δισ. ευρώ, με την οποία η χώρα πήρε δανεικά για να πληρώσει δάνεια _που δεν θα έπαιρνε όπως υποσχόταν ο Γιάννης Βαρουφάκης_ όλα λύθηκαν και πλέον η αγορά και η πραγματική οικονομία λειτουργούν ομαλά.
Και να χρειάζεται άλλους έξι μήνες για να διαπιστώσει ότι τα πράγματα για ακόμα μία φορά δεν είναι έτσι όπως νομίζει.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το χθεσινό διάγγελμά του, στο οποία δεν είχε ούτε μια κουβέντα να πει για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που παλεύουν καθημερινά για την οικονομική τους επιβίωση και οι οποίοι θα πρέπει τώρα να αντεπεξέλθουν στην αβεβαιότητα και παγωμάρα που προκαλεί στην αγορά η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015.
Είναι προφανές ότι δεν έχει καμία συναίσθηση για τη δραματική κατάσταση στην οποία οδήγησε την οικονομία το επτάμηνο της πρωθυπουργίας του και γι΄αυτό είναι επικίνδυνος.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ