Πελατειακές σχέσεις – ιδεοληψία – παιδεία

Πελατειακές σχέσεις – ιδεοληψία – παιδεία

Διονύσης Γουσέτης  

Συνεπής με τον εαυτό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κατακεραύνωνε την υπουργό Παιδείας ότι κάνει του κεφαλιού της χωρίς να διαλέγεται, αρνήθηκε τον διάλογο όταν προσκλήθηκε! Διότι τον διάλογο δεν τον εννοεί ως διάλογο αλλά ως μπρα ντε φερ. Γι’ αυτό, δύο αλλαγές που έκανε η κ. Κεραμέως –έπειτα από διάλογο με τα άλλα κόμματα– στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των σχολείων, τις χαρακτήρισε «ήττες»!

Ωστόσο, φαίνεται ότι η συζήτηση (τρόπος του λέγειν) στη Βουλή δεν θα στραφεί στο νομοσχέδιο. Το περιεχόμενό του δεν ευνοεί τη σπέκουλα. Ακόμα και η ΟΛΜΕ κατάλαβε ότι η «μισητή» αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν παλεύεται πλέον. Την παράσταση κλέβει η δημοσίευση των «ελάχιστων βάσεων» που φέτος θα αφήσουν εκτός πανεπιστημίων τους υποψήφιους με χαμηλή βαθμολογία στα γραφτά τους. Εκτιμάται ότι θα αποκλειστούν 20.000 υποψήφιοι και πως 40 τμήματα ΑΕΙ θα μείνουν χωρίς φοιτητές, έτοιμα για κλείσιμο. Για τα παιδιά είναι καλό διότι θα γλιτώσουν 5 χρόνια τιποτολογίας, υπάρχει όμως και το ψυχικό τραύμα της αποτυχίας. Για όσους γονείς θέλουν οπωσδήποτε τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο είναι κακό. Για τους σουβλατζήδες της επαρχίας είναι επίσης κακό διότι χάνεται η «ανάπτυξη»! Το έδαφος για τη σπέκουλα είναι στρωμένο.

Η Ελλάδα είναι τέταρτη στον ΟΟΣΑ σε εγγραφές στα ΑΕΙ, αλλά είναι τελευταία σε αποφοιτήσεις (ρυθμός 9,17% έναντι 25,05% της Ε.Ε.). Είμαστε πρώτοι σε ανεργία νέων (38,2%), με το 36% των αποφοίτων ΑΕΙ μετά το 2001 να είναι άνεργοι, και την ίδια στιγμή 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους στους τομείς που χρειάζονται.

Υπάρχουν δύο δυνάμεις υπαίτιες για την κατάντια αυτή. Αφενός οι λαϊκιστές πολιτικοί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγοράζουν ψήφους φυτεύοντας άχρηστα τμήματα ΑΕΙ σε κάθε ραχούλα. Π.χ. το Τμήμα Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο (λειτουργεί από το 1998) έχει ρυθμό αποφοίτησης 5,8%, έναντι 24,05% της Ε.Ε. Αφετέρου οι ιδεοληπτικοί αριστεροί που είναι χειρότεροι επειδή, ζώντας στον κόσμο τους, νομίζουν ότι προσφέρουν καθαρή γνώση, αμόλυντη απ’ τη διαβολική αγορά, και δεν διστάζουν να υπερακοντίζουν τους λαϊκιστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 258 τμήματα ΑΕΙ και παρέδωσε 411 (!). Αύξησε π.χ. τα τμήματα Μηχανικών από 46 σε 71. Η κ. Κεραμέως καλείται να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου αντιμετωπίζοντας τις επιθέσεις και τις απειλές και των δύο. Οι πιο ύπουλες προέρχονται από το κόμμα της.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *