Πέστε στον κόσμο την αλήθεια

Πέστε στον κόσμο την αλήθεια

του Νότη Παπαδόπουλου

Μετά το χθεσινό Eurogroup όπου υπήρξε ένα πρώτο θετικό ανακοινωθέν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις χωρίς ωστόσο να ανάψει «πράσινο φως» για την  χρηματοδότηση της Ελλάδας αυξάνονται οι ελπίδες ότι ως τα τέλη Μαΐου κυβέρνηση και  δανειστές θα επιτύχουν έναν επώδυνο συμβιβασμό, για μια τελική συμφωνία.

 Ο κ. Τσίπρας εξάλλου έδωσε από νωρίς χτες   μήνυμα στους “θεσμούς” για την επιδίωξη λύσης   αποπληρώνοντας την δόση των 770 εκατομμυρίων ευρώ –  έπρεπε να καταβληθούν σήμερα- αγνοώντας τις εισηγήσεις κάποιων “σκληρών” υπουργών του  που ζητούσαν  να μην πληρωθεί το Ταμείο εάν δεν έχει προηγουμένως διασφαλισθεί ότι το Eurogroup θα έδινε εντολή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

 Εάν υποθέσουμε ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο -υπό τις παρούσες συνθήκες – ευοδωθεί, κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν καταλήξει  μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες  σε μια συμφωνία που θα προβλέπει μεν σκληρά μέτρα αλλά θα επιτρέπει ενδεχομένως στην κυβέρνηση να τηρήσει κάποια προσχήματα αξιοπρέπειας.

 Δεν θα περιλαμβάνει δηλαδή – κατά πάσα πιθανότητα-μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα δημιουργούσαν τεράστιο θέμα στην κυβερνητική πλειοψηφία ενώ μπορεί να επιτρέπει την επιστροφή της 13ης σύνταξης  σε κάποιους συνταξιούχους π.χ. άνω των 65 ετών.

 Θα περιλαμβάνει όμως επώδυνα μέτρα όπως έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 18 % για πληθώρα προϊόντων εκτός από τα  βασικά είδη ανάγκης   , φόρους πολυτελείας σε ακριβά ξενοδοχεία ,ΙΧ ,πισίνες και σκάφη ,αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 60 έτη, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων   ,συνέχιση του ΕΝΦΙΑ με κάποια έκπτωση   κλπ.

 Το μεγάλο στοίχημα του κ. Τσίπρα είναι να  μπορέσει στο μεσοδιάστημα  να πείσει την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά τον  κόσμο που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ,για την αναγκαιότητα της στροφής της κυβέρνησης μέσα σε τρεις  μόλις μήνες. Να εξηγήσει δηλαδή πως οι υποσχέσεις για παροχές 11,5 δισ ευρώ μετατράπηκαν σε φορολογικά μέτρα  περίπου  6,5 δισ ευρώ.

 Προς το παρόν ο κ.Τσίπρας -αλλά και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί – όχι μόνο δεν βοηθούν να καταλάβει η κοινή γνώμη ότι όσα υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέφικτα στη σημερινή συγκυρία κι ότι απαιτούνται ακόμη σημαντικές θυσίες για να μπορέσει η χώρα να τελειώσει με τα μνημόνια και να βγει στις αγορές. Αλλά αντίθετα  επιμένουν στην ικανοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ  και στην δήθεν τήρηση των κόκκινων γραμμών που έχει χαράξει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάλιστα συνεχίζοντας να ποντάρει στην επικοινωνία η κυβέρνηση έστησε ολόκληρο πανηγύρι χτες για την υπόθεση επαναπρόσληψης των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζοντάς την ως την απόλυτη δικαίωσή της – έστειλε μάλιστα  το μισό υπουργικό συμβούλιο να κάνει δηλώσεις και να φωτογραφηθεί μαζί με τις καθαρίστριες για να τονίσει την σημασία των αγώνων του εργατικού κινήματος .

Γιατί, όμως, θα πρέπει η  επιστροφή των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίζεται με πανηγυρισμούς ενώ  το 1,5 εκατομμύριο ανέργων του ιδιωτικού τομέα που συνεχίζει να βυθίζεται λόγω της τρίμηνης παύσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας να μην απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου;

Με τέτοια νοοτροπία  πώς η κυβέρνηση θα περάσει το μήνυμα -δεδομένο σε όλη την Ευρώπη-  ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα να βγει στην ανάπτυξη και να ανταγωνισθεί διεθνώς  είναι να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να δοθούν για εκμετάλλευση  «φιλέτα» του δημοσίου για να  προσελκύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις, να μειωθεί το μέγεθος του δαπανηρού και  αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια ,η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων;

 Ο κόσμος περιμένει από τον Πρωθυπουργό να ξεκολλήσει από τις αριστερές του προκαταλήψεις και να αναλάβει πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν τη χώρα κοντύτερα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης.

 Έτσι κι αλλιώς η όποια επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη σε «ξαφνικό θάνατο» μόλις  τα πρώτα ραβασάκια της εφορίας φτάσουν στους πολίτες.

Πηγή: TO BHMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *