Η κατεδάφιση της παιδείας

Η κατεδάφιση της παιδείας

Κύριο Άρθρο

Την ώρα που οι πάντες αναγνωρίζουν στα λόγια ότι η Παιδεία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση  για το μέλλον της χώρας,  στην πράξη κάνουν ότι μπορούν για να την απαξιώσουν. Με μια απίστευτη βιασύνη και επιπολαιότητα, η κυβέρνηση έρχεται χωρίς διάλογο, χωρίς στοιχειώδη συναίνεση να κατεδαφίσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, για πρώτη φορά μάλιστα με ευρύτατη κοινοβουλευτική στήριξη.

Αλλαγές που δεν πρόλαβαν καλά – καλά να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν, ανατρέπονται για να επιστρέψουμε  σε ένα καθεστώς της δεκαετίας του ’80, που όταν εφαρμόστηκε μπορεί να λειτούργησε προωθητικά, αλλά σήμερα μετά την εμπειρία δεκαετιών έχει αποδειχθεί ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό.

Χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς διάλογο θεσμοί όπως τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία που αποδεδειγμένα ήταν επιτυχημένοι ανατρέπονται γιατί δεν ταιριάζουν με τις ιδεοληψίες των υπουργών που προΐστανται στην παιδεία. Το ίδιο και με τα Συμβούλια των πανεπιστημίων και  το καθεστώς εκλογής των πρυτάνεων, για να ξαναγυρίσουμε στην κομματοκρατία, που τόσα δεινά έχει σωρεύσει στο χώρο της εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες. Διαγράφεται παντελώς η διεθνής εμπειρία, ενώ καταργείται ακόμα και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, για να επιστρέψουμε στο καθεστώς, όπου οι οργανωμένες μειοψηφίες θα μπορούν να επιβάλλουν τη θέληση τους.

Αντί η κυβέρνηση να αναζητήσει τι συμβαίνει στα καλύτερα ξένα πανεπιστήμια, αντί να ακούσει τη γνώμη δεκάδων ελλήνων επιστημόνων που διδάσκουν σε κορυφαία πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, επιλέγει να υιοθετήσει ότι πιο αναχρονιστικό, ότι πιο αποτυχημένο μοντέλο έχει υπάρξει για να …αλλάξει την Παιδεία.

Με διαδικασίες εξπρές, χωρίς κανένα περιθώριο διαλόγου, παρά την αντίθεση σημαντικότατου τμήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κοινής γνώμης όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση και οι  υπουργοί Παιδείας προσωπικά, αντί να λύσουν προβλήματα, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα. Όσο υπάρχει χρόνος ακόμα, αν υπάρχουν κάποιοι εχέφρονες στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας βάλουν φρένο στα σχέδια κατεδάφισης…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Η γραμμή τού «εγώ και οι άλλοι»

Μιχάλης Τσιντσίνης Προτού φτάσει κανείς να φανταστεί την