Το κόστος πάλι στην ιδιωτική οικονομία

Το κόστος πάλι στην ιδιωτική οικονομία

Κύριο άρθρο από ΤΟ ΒΗΜΑ

Η διήμερη συνεδρίαση του Euro-working Group την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία και να περιοριστεί  έστω, η  πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζει η οικονομία. Είτε με σπονδυλωτή λύση, όπως υποστηρίζει ο κ.Βαρουφάκης,είτε μα οποιοδήποτε άλλο τρόπο  είναι επιτακτική ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους ευρωπαίους δανειστές.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τόσο προς τους δανειστές, όσο και προς υπαλλήλους του δημοσίου και τους συνταξιούχους, έχει κυριολεκτικά στραγγίσει κάθε υπάρχοντα πόρο είτε από τις τράπεζες, είτε από τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Έχουμε φτάσει έτσι στο σημείο για να πληρώνονται κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι να στραγγαλίζονται οικονομικά οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αποκοπεί από κάθε χρηματοδότηση. Η ουσιαστική στάση πληρωμών του δημοσίου για τις υποχρεώσεις του προς τον  ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οδηγεί σε αντίστοιχη στάση πληρωμών των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους τους. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι αδυνατούν να καταβάλλουν μισθούς και αφήνουν και πάλι ανοικτό θέμα απολύσεων.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν πληρώσει πολύ βαρύτερα το κόστος της κρίσης, με μειώσεις μισθών αλλά και τρομακτικά ποσοστά ανεργίας ,αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ξανά ως πολίτες β κατηγορίας.Η μέριμνα της κυβέρνησης εξαντλείται στις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην τύχη τους.

Δεν αρκούν λοιπόν οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις για προστασία των εργαζομένων και οι κόκκινες γραμμές για τις συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις.Χρειάζεται να λυθεί τώρα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας , γιατί θα φτάσουμε στο σημείο να επιβιώσει  ο δημόσιος τομέας και να εκπνεύσει  ο ιδιωτικός.Διαφορετικά κάθε μέρα που περνάει  η αβεβαιότητα των εργαζομένων εκτός δημοσίου θα χειροτερεύει και οι κίνδυνοι της ανεργίας και της ανέχειας θα μεγαλώνουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *