Παραδειγματισμός

Παραδειγματισμός

της Λώρης Κέζα

Ας μην πέσουμε στην ευκολία και πούμε ότι πρόκειται για λαό αδιόρθωτων απατεώνων. Αυτά είναι ρατσιστικά και ατελέσφορα. Να μιλήσουμε λοιπόν για μεμονωμένες περιπτώσεις, για συλλήψεις ομάδων που δρουν σε βάρος του Δημοσίου.

Υπάρχει καινούργια ιστορία.

Η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε οκτώ  άτομα που εξέδιδαν πλαστές συντάξεις και φρόντιζαν ώστε να δίδονται ψεύτικα επιδόματα και αποζημιώσεις για ανύπαρκτα εργατικά ατυχήματα. Συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι εννέα ιδιώτες γιατροί, οκτώ γιατροί του ΙΚΑ κι ακόμη δώδεκα άτομα.

Βεβαίως για να οργανωθεί το κύκλωμα, χρειάζεται πελατεία. Η εγκληματική ομάδα από το 2011 εξυπηρέτησε στη Δυτική Αττική περί τα 130 άτομα, κυρίως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι απάτες έγιναν σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε).

Υπάρχει και παλιά ιστορία.

Την ημέρα που η Οικονομική Αστυνομία έκανε τις συλλήψεις, το δικαστήριο τιμωρούσε άλλο κύκλωμα, που έδρασε από το 2003 ως το 2012. Μιλάμε για την περίφημη υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας. Οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν. Καταχράστηκαν ένδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά πέντε κατηγορούμενους σε ποινές πολυετούς κάθειρξης, από 33 ως 38 χρόνια και τους επέβαλε και χρηματικές ποινές. Επιπλέον διατάχθηκε η δήμευση των περιουσιών τους. Εκτός από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα έχουν κατασχεθεί και πολύτιμα αντικείμενα.

Υπάρχει και αστεία ιστορία (αστεία τρόπος του λέγειν).

Εκατοντάδες άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση με τους τυφλούς της Ζακύνθου. Πεντακόσια άτομα εισέπρατταν επίδομα τυφλότητας και έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας εδώ κι ένα εξάμηνο έχει στείλει κλήση σε όσους παρίσταναν τους τυφλούς, ζητώντας παράλληλα να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια. Πόσα χρόνια; Εδώ και δεκαπέντε χρόνια είχε στηθεί η κομπίνα.

Ορισμένες διαπιστώσεις.

Οι απατεώνες δεν παραδειγματίζονται. Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία κινείται γρήγορα και με αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι η δικαιοσύνη βαράει καμπάνες, βλέπουμε παρόμοιες ιστορίες να επαναλαμβάνονται. Αρα κάτι δεν πάει καλά στην οργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων. Εκεί είναι το πρόβλημα. Κανείς δεν πρόσεξε ότι στα εργατικά ατυχήματα της δυτικής Αττικής οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν πάντα οι ίδιοι. Κανείς δεν πρόσεξε στη Ζάκυνθο ότι οι τυφλοί πήγαιναν για το επίδομα οδηγώντας το αυτοκίνητο. Ούτε βεβαίως κανείς πρόσεξε την αδικαιολόγητη μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στους υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας. Δεν προβλέπεται να τα προσέξει αυτά κανείς.

Επιμένουμε στο αξίωμα. Δεν πρόκειται για λαό απατεώνων. Πρόκειται για ανοργάνωτο κράτος που επιτρέπει στους μεμονωμένους απατεώνες να θησαυρίζουν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *