Ποιοι είναι οι επόμενοι;

Ποιοι είναι οι επόμενοι;

του Τάσου Τέλογλου

Αυτή την εβδομάδα οι βαμβακοπαραγωγοί πήγαν να πληρωθούν τις επιδοτήσεις τους. Όμως το δημόσιο στα τέλη Φεβρουαρίου όχι μόνο δεν είχε καταβάλει τη δόση του στην τράπεζα, αλλά η τράπεζα είχε δανείσει το δημόσιο έναντι της επιδότησης από την ΕΕ, που βάσει σύμβασης οφείλει να καταβάλλει. Το site «Θεσσαλική Γη» ανακοίνωνε την Τετάρτη:

«… Σήμερα το μεσημέρι στάλθηκαν οι καταστάσεις πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα Πειραιώς για τη πληρωμή συνδεδεμένης βάμβακος. Επομένως αναμένεται από την τράπεζα Πειραιώς η καταβολή χρημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς. Αυτή θα γίνει αύριο ή και την Παρασκευή…».

Σήμερα είναι Σάββατο και οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε τη λίστα αλλά… το δημόσιο πήρε από την τράπεζα τα χρήματα (250 εκ. ευρώ) που υπήρχαν, διότι έπρεπε να πληρώσει τη δόση. Και όχι μόνο αυτό. Η τράπεζα έχει δώσει ένα δάνειο 2 δισ. στο δημόσιο έναντι των επιδοτήσεων που καταβάλλονται στην τράπεζα – με δόσεις εντός τριμήνου. Στις 28 Φεβρουαρίου, το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει στην τράπεζα 200 εκ. ευρώ, έναντι της δόσης του δανείου. Δεν το έκανε. Στη θέση της τράπεζας Πειραιώς, φυσικά, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Τώρα το δημόσιο φέρνει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την οποία -για να διασκεδάσει τους φόβους των διοικήσεων των φορέων- δεσμεύεται ότι θα γυρίζει τα χρήματα στους φορείς όταν τα ζητούν οι δικαιούχοι και μάλιστα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμευόταν ότι θα τα επέστρεφε εντός 48 ωρών. Το μελάνι στις σχετικές διατάξεις δεν έχει στεγνώσει ακόμα και το ελληνικό δημόσιο αποδεικνύεται -για μια ακόμα φορά- πόσο βαθιά αφερέγγυο είναι.

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Λ. Αποστόλου ήταν από την αρχή αντίθετος στη μεταφορά των αποθεματικών του οργανισμού στο δημόσιο ταμείο. Σαν να μάντευε ότι θα είναι από τους πρώτους που θα πλήρωναν πολιτικά την εσωτερική στάση πληρωμών.

Πηγή: Protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *