Ξυλώματα

Ξυλώματα

από τον Πύλαρο

1. Πέρασε μήνας από την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης. Έχουμε αρκετά δείγματα πια για τις ικανότητές της, έστω κι αν συνήθως η περίοδος χάριτος είναι 3 μήνες ή 100 μέρες.

Σήμερα εξετάζω τις μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα το ξύλωμα του πελατειακού κράτους που υποσχέθηκαν. Σημειωτέον πως οι νέοι κυβερνήτες μιλούν περισσότερο για ξύλωμα  του “μνημονιακού” κράτους παρά πελατειακού – σα να βρίσκονται ακόμα σε προεκλογική περίοδο.

Εμείς έχουμε το αρχαίο ρητό “εξ όνυχος ο λέων”, δηλαδή καταλαβαίνεις από το νύχι μόνο πως πρόκειται για λιοντάρι (όχι αρνί). Οι Ινδοί λένε “μια κουταλιά από τη σούπα”: δηλαδή φτάνει αυτή να δείξει αν η σούπα έχει μαγειρευτεί και τι γεύση έχει, χωρίς να χρειάζεται να ρουφήξεις όλη την κατσαρόλα.

Ήδη φάνηκε ξεκάθαρα πως το βασικό πιστεύω και αυτής της κυβέρνησης είναι η κατακράτηση της εξουσίας με το να παίρνει από αυτούς που παράγουν και να παρέχει στους ποικίλους πελάτες που θα την ψηφίσουν

2. Σε προηγούμενα άρθρα από το Βήμα και την Καθημερινή σημειώσαμε ήδη ποικίλες προσλήψεις και διάφορους διορισμούς σε υπουργεία πρώην πολιτικών με αριστερές διασυνδέσεις ή φίλα προσκείμενων προς τον Σύριζα ή στελέχη που απέτυχαν στις βουλευτικές εκλογές – και άλλους τομείς της ζωής.

Τέτοιες ενέργειες αυξάνονται σε πολλές βαθμίδες και κατευθύνσεις.

3. Την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου ακούσαμε πως θα επαναπροσληφθούν 2 με 3 χιλιάδες ΔΥ που, έλεγε το σκεπτικό, είχαν απολυθεί άδικα.

Αγνοούν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι πως 1,5 εκμ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα επίσης είχαν απολυθεί άδικα; Όχι βέβαια. Αλλά αυτό δεν τους νοιάζει. Όπως και δεν τους νοιάζει πως είχαν απολυθεί ούτως ώστε οι ΔΥ να μπορούν να διατηρήσουν τις (άχρηστες σε πολλές περιπτώσεις) θέσεις τους.

Τώρα επίσημα πια δηλώνεται πως η ΕΡΤ θα ξανασυσταθεί και οι απολυμένοι όλοι θα επαναπροσληφθούν. Προφανώς τα υφιστάμενα κανάλια της κρατικής ραδιο-τηλεόρασης δεν αρκούν για να πληροφορούν και να προσφέρουν τέρψη στους πολίτες, έστω κι αν έχουν πολύ μικρή ακροαματικότητα.

Εδώ δεν χωρά αμφιβολία πως η ενέργεια τούτη αποσκοπεί όχι στην αποκατάσταση αδικημένων αλλά στην εδραίωση πελατειακών σχέσεων. Και τα πρόσθετα έξοδα μισθοδοσίας θα καλυφθούν από ένα πρόσθετο χαράτσι, μια νέα εισφορά που θα πληρώνουμε όλοι εμείς έστω κι αν δεν παρακολουθούμε την κρατική τηλεόραση που τείνει γενικά σε φτηνιάρικα προγράμματα.

Οι άρχοντες της δημοκρατίας δεν θέλουν να καταλάβουν πως δεν χρειαζόμαστε όλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

4. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ο αρχισυνδικαλιστής Φωτόπουλος, που δεν αποπνέει ευγένεια ή κοινωνικότητα, έχοντας αρμέξει όσο μπόρεσε το Πασοκ και βλέποντας πως η αγελάδα εκείνη στέγνωσε, μετακινήθηκε στο Σύριζα, το κόμμα των έντιμων αριστερών, όπως είναι ο ίδιος. Η συντεχνία του έχει τους πιο παραχαϊδεμένους και κακομαθημένους εργαζόμενους που επανειλημμένα εκβίασαν την Πολιτεία κόβοντας το ρεύμα για να αποσπάσουν υψηλότερους μισθούς.

Ο Φωτόπουλος μιλάει με τον συνηθισμένο του τραμπουκισμό για τον φαρισαϊσμό αυτών που εναντιώνονται (ακόμα και ο συριζίτης βουλευτής Ν. Φίλης εναντιώθηκε ανοιχτά) και αναφέρει την κατακρεούργηση των μισθών της συντεχνίας του. Αλλά δεν λέει τίποτα για το 1,5 εκμ. ανέργους στον ιδιωτικό τομέα, όπου τώρα 1 στους 3 παίρνει μόλις 300 Ευρώ!

Έτσι σε λιγότερο από μήνα ζήτησαν και πήραν αυξήσεις ενώ έχουν ήδη, σχετικά με άλλους κλάδους, πολύ ψηλούς μισθούς – για να ζούνε αυτοί αξιοπρεπώς! (Οι άλλοι δηλαδή να μη ζούνε;)

Και βέβαια τα πρόσθετα 33 εκμ Ευρώ του κόστους αυτής της εγκληματικής αύξησης θα τα πληρώσουν οι “άλλοι”!
                
5. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει, λέει ο Σακελαρίδης με κυνικότητα (μια ιδιότητα που θα πρέπει να συνηθίσουμε μαζί με την αλαζονεία του).

Έτσι η κυβέρνηση μένει αμέτοχη δήθεν. Ακριβώς όπως η αστυνομία έμενε αμέτοχη ενώ οι γνωστοί κουκουλοφόροι έκαιγαν κι έσπαγαν.

Και όμως αυτό είναι συμμετοχή.

Αυτό μας δείχνει τι να περιμένουμε: το νέο συριζικό πελατειακό κράτος όπου αυτοί που παράγουν θα πληρώνουν τους νέους πελάτες.

Αλλά μας δείχνει επίσης πόσο έντιμοι είναι όλοι αυτοί οι αριστεροί “της Προόδου” (της δικής τους, φυσικά)!

Προσθέτω άλλα δύο δείγματα:

Ελεγχος στον… έλεγχο
Βηματοδότης, Βήμα 5/3/15

«Θεσμικό πόλεμο» μου είπαν ότι δέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με το «καλημέρα» της λειτουργίας της. Να σας θυμίσω ότι η Αρχή είχε προβλεφθεί από τους «θεσμούς» ως μια σοβαρή μεταρρύθμιση στον έλεγχο των συμβάσεων του Δημοσίου. Τα δημόσια έργα και τις προμήθειες που «έκοβε» η Αρχή δεν προχωρούσαν για περαιτέρω έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πριν από τρεις εβδομάδες λοιπόν το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκατέστησε μέσα στην Αρχή κλιμάκιο για να την ελέγξουν «εφ’ όλης της ύλης». Ακόμη και πώς ορίστηκαν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της! Εσείς τώρα τι καταλαβαίνετε από όλα αυτά;…
Ναι, σίγουρα προχωράει το ξύλωμα του παλαιού για τη συγκρότηση του νέου πελατειακού και μνημονιακού κράτους.

Οι άτυποι σύμβουλοι
Βηματοδότης – Βήμα 6/3/15

Ίσως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά σε νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή καθιερώνεται ο θεσμός των… άτυπων συμβούλων. Οι άτυποι σύμβουλοι δεν θα παίρνουν μισθό, άρα για να διοριστούν δεν απαιτείται τίποτα, ούτε προκήρυξη θέσεως ούτε ΑΣΕΠ ούτε καν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Με δυο λόγια, όπως με πληροφορούν, τα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να διορίζουν συμβούλους όποιους και όσους θέλουν χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Εδώ υπάρχει όμως μια μικρή υποσημείωση: οι άτυποι σύμβουλοι ναι μεν δεν θα πληρώνονται αλλά θα λαμβάνουν αποζημίωση για… οδοιπορικά! Τα οδοιπορικά θα τα πληρώνουν βεβαίως-βεβαίως οι φορολογούμενοι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *