Αξιότιμε, κ. υπουργέ Παιδείας…

Αξιότιμε, κ. υπουργέ Παιδείας…

του Διονύση Γουσέτη

Αξιότιμε κ. Αριστείδη Μπαλτά, σας παρακολουθώ από παλιά και προφανώς γνώριζα την αντίθεσή σας προς τον θεσμό των Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) των ΑΕΙ. Περίμενα όμως, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, να σεβαστείτε τη δημοκρατία. Η προσμονή μου αυτή αυξήθηκε μετά τη δήλωσή σας ότι θα λάβετε υπ’ όψιν την εμπειρία των ΑΕΙ εξωτερικού και είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλη την Ε.Ε. τα πανεπιστήμια διοικούνται από Σ.Ι. Ομως, δεν θα προχωρήσω σε αυτό το σκέλος της συζήτησης, διότι θεωρώ άγονη μια ιδεολογική σύγκρουση, όπου ο καθένας θα εμμένει στα δικά του. Σας παραπέμπω στο άρθρο του κοινού μας συμμαθητή Αντώνη Εφραιμίδη («Κ», 15/1).

Θέλω να επιστρέψω στο θέμα της δημοκρατίας. Ο θεσμός των Σ.Ι. είναι προϊόν του «νόμου Διαμαντοπούλου», μιας μεταρρύθμισης που δεν μας επεβλήθη από καμιά τρόικα, αλλά που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές. Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο νόμο ψηφισμένο με τέτοια πλειοψηφία. Την αντικρούσατε με το επιχείρημα: «η πλειοψηφία αυτή αγνόησε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πανεπιστημιακοί όλων των κομμάτων είχαν εκφράσει συστηματικά, πριν υποβληθούν στην κομματική πειθαρχία, την αντίθεσή τους στον νόμο». Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι λογαριάζετε μόνο τους «πανεπιστημιακούς όλων των κομμάτων», που είναι περίπου το 30% του συνόλου. Οι άλλοι, δηλαδή, δεν μετράνε; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

Δεν αγνοείτε, βέβαια, τους τραμπουκισμούς φοιτητών και πανεπιστημιακών (και της δικής σας παράταξης), που υποχρέωσαν οι εκλογές για ανάδειξη των Σ.Ι. να γίνουν εκ του μακρόθεν, ηλεκτρονικά. Δεν αγνοείτε ότι η παράταξή σας (ενίοτε και η παράταξη της Ν.Δ.) κήρυξε αποχή από τις εκλογές. Δεν αγνοείτε ότι, παρά ταύτα, οι πανεπιστημιακοί μετείχαν ενθουσιωδώς: ΕΚΠΑ 79,3%, ΕΜΠ 65,5%, ΑΠΘ 75,4% και πάει λέγοντας. Ολα αυτά τα αποσιωπήσατε με τρόπο ελάχιστα δημοκρατικό. Γιατί; Η συνύπαρξή μας στο σχολείο, στο σχολικό αυτοκίνητο, στο Πολυτεχνείο, στα μεταπτυχιακά του Παρισιού, μου επιτρέπει να βεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν είσθε ψεύτης ή δημαγωγός. Μια ερμηνεία, λοιπόν, απομένει: πάσχετε από βολονταρισμό. Εκλαμβάνετε τις επιθυμίες σας για πραγματικότητα. Οπως, π.χ., όταν δηλώνατε ότι «οι ίδιοι που σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν γίνει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Η πραγματικότητα σάς διαψεύδει: η υστέρηση φορολογικών εσόδων τον Γενάρη εκτινάχτηκε στα 936 εκατ. Ατυχώς, δεν είσθε ο μόνος στην κυβέρνηση που πάσχει από βολονταρισμό. Είναι αρρώστια που προσβάλλει αριστερούς που δεν είναι τυχοδιώκτες, αλλά αγνοί ιδεολόγοι. Για τη θέση σας, ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, σας απάντησε ο επίσης συμμαθητής μας Θάνος Βερέμης («Κ», 11/2). Εγώ θα σας πω μόνο ότι έρχεστε δεύτερος. Προηγήθηκε, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ που πάλεψε λυσσαλέα για τη διατήρηση της επετηρίδας στους διορισμούς εκπαιδευτικών, αντί των εξετάσεων του ΑΣΕΠ που αναζητούσαν την αριστεία. Ημουν με τον παιδικό μου φίλο Αριστείδη Μπαλτά στον ΣΥΝ, όταν μαζί αντικρούαμε την ΟΛΜΕ.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *