Στον κόσμο τους – της ματαιοδοξίας

Στον κόσμο τους – της ματαιοδοξίας

από τον Πύλαρο

Η Παλαιά Διαθήκη συμπεριλαμβάνει και το βιβλίο του παράξενου προφήτη, του Εκκλησιαστή, που αρχίζει με “ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης”.

Συνεχίζει δε “Γενεά πορεύεται [= προχωρεί, φεύγει] και γενεά έρχεται και η γη εις τον αιώνα έστηκε [= μένει στους αιώνες]…. Τι το γεγονός? Αυτό το γενησόμενον [αυτό θα ξαναγίνει]… Και ουκ έστι παν πρόσφατον [= καινούριο] υπό τον ήλιον” (1.4-10).

Μετά προσθέτει “Είδον σύμπαντα [= όλα] τα ποίηματα [= έργα] τα πεποιημένα [= που έχουν γίνει]… και ιδού τα πάντα ματαιότης….” (1.14).

Εντούτοις έγινε πλούσιος: έκτισε σπίτια, φύτευσε αμπέλια και κήπους και παραδείσους με όλα τα οπωροφόρα και δεξαμενές και είχε υπηρέτες πολλούς και κοπάδια…. Και μάζεψε ασήμι και χρυσάφι πολύ και θησαυρούς βασιλικούς…. Κι έγινε σπουδαίος και τρανός ξεπερνώντας τους πάντες! – “και ιδού τα πάντα ματαιότης” (2.4-15).

Υποδείχνει με λεπτό τρόπο πως δεν είναι μάταια όλα επειδή φθείρονται και φεύγουν και οι γενεές παρέρχονται και ξεχνιούνται. Είναι και το κίνητρο της ματαιοδοξίας: αυτό μας ωθεί σε πλούτη και μεγαλεία και δόξες και μας φυλακίζει εκεί.

Αλλά, γράφει παρακάτω – “Λίγη σοφία είναι πιο πολύτιμη από τη μεγαλύτερη δόξα της αφροσύνης… Και ο άφρων έχει τώρα υψηλές και μεγάλες θέσεις… Και μιλάει πολύ και ο σκοπός του είναι πονηρός” (10.1-15).

Δεν μπορείς να μη θυμηθείς τα λόγια του Εκκλησιαστή όταν καθημερινά συναντάς την παράνοια της “πραγματικότητας” όπου οι πολιτικάντηδες και οι νέοι κυβερνήτες μας ζούνε στον κόσμο τους, στη θέση που, χωρίς πείρα και ίχνος θεωρητικής γνώσης για τα πιο απλά, αναρριχήθηκαν με μίζερη ματαιοδοξία σε μεγαλεία μάταια κι εξουσία που σκλαβώνει.

Δεν είναι για γέλιο ή λύπηση να βλέπεις τον εθνοκάπηλο Καμμένο να κορδώνεται και να σουλατσάρει σαν φουσκωμένη γαλοπούλα σε λασπωμένη αυλή ως Πρόεδρος των Ανελλήνων και ως υπουργός Άμυνας? Αυτός κι αν ξεχωρίζει για ματαιοδοξία κι αφροσύνη καθώς θέλει, ως σύγχρονος Σαμουήλ κι εκ του ασφαλούς, να τα κάνει όλα….Κούγκι!

Δεν είναι για γέλιο ή λύπηση να ακούς τον υπουργό Οικονομικών, που μοιάζει να ζει για συνεντεύξεις, να λέει πως οι Έλληνες δεν θέλουν δουλειές και λεφτά αλλά αξιοπρέπεια? Δίκιο έχει, βέβαια, αφού ο ίδιος δεν στερείται δουλειάς (συνεντεύξεις μπόλικες) και λεφτών (πλούσια σύζυγος, όπως και ο Καμμένος) μα  καταφανώς στερείται αξιοπρέπειας. Πλούσιος σε ναρκισσισμό, λειψός σε φρόνηση,  δημοσιοποιεί στην αμετροέπειά του τη “δημιουργική ασάφεια” που έμπασε (περίτεχνα, όπως νομίζει) στη Συμφωνία με τους Εταίρους (20/2) και μάλιστα ενέπλεξε και αυτούς, ιχυριζόμενος πωςτο έκαναν για να ξεγελάσουν τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ώστε να ψηφίσουν (όχι το Ελληνικό!) τη Συμφωνία. Και τον διαψεύδει αμέσως ο Σόιμπλε. Οι αρλεκίνειες αρλούμπες του δεν έχουν τέλος.

Και τι να πεις για τον ώριμο Αλέκο Φλαμπουράρη που σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι καθόταν και μιλούσε σαν μικρο-εργολάβος σε επαρχιακό καφενείο λέγοντας πως δεν πειράζει αν δεν έχουμε 400 ή 500 χιλιάδες ευρώ για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ αρχές Μαρτίου – θα κάνουν μια παράταση δυο μηνών! “Πιστωτικο γεγονός? Δεν κατάλαβα!” Τέτοια είναι η προλετάρια νοοτροπία του (πρώην ΚΚΕ) υπουργού Επικρατείας που τώρα συντονίζει (!) το κυβερνητικό έργο.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, που η πρώτη πρωθυπουργική ενέργειά του ήταν να βάλει στεφάνι στα θύματα των Ναζί στην Καισαριανή στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο(!) – βάζει τόση κλάψα στις αργόσυρτες συνθηματολογίες του που εγώ έπαψα να τον ακούω και μόνο διαβάζω συνοπτικά αυτά που ρουτινιέρικα επαναλαμβάνει – και που είναι για ελληνική και κομματική κατανάλωση. Εξακολουθεί να νομίζει πως τον ψήφισαν οι Έλληνες σύμπαντες ίσως και οι Ευρωπαίοι και όλοι περιμένουν να μετασχηματίσει τον κόσμο! Αλλά αφού είχε μέντορα τον Φλαμπουράρη για να προκόψει στην πολιτική πασαρέλα, τι να περιμένουμε?  Πώς να μη στείλουν οι έχοντες τα χρήματά τους σε ασφαλείς τράπεζες έξω? Τουλάχιστον, όμως, ενώ ο Ιησούς παρήγαγε ιχθύες μόνο από ιχθύες για να ταίσει τα πλήθη, ο θαυμοτοποιός πρωθυπουργός μας μετατρέπει το κρέας σε ψάρι (για  τους όχλους που νηστεύουν τη σαρακοστή – και όχι μονο).

“Και ο άφρων έχει τώρα υψηλές θέσεις…. Και μιλάει πολύ και ο σκοπός του – πονηρός”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *