Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αύξηση κατώτατου μισθού με το καλημέρα;

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αύξηση κατώτατου μισθού με το καλημέρα;

του Κώστα Μήλα*

Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «ελπίζει» ακόμα και σε αυτοδυναμία. Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά, σίγουρα, το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με κάνει να «σκαλίσω» με προσοχή το οικονομικό του πρόγραμμα.

Μόλις τις προάλλες, ο κος Μηλιός επανέλαβε, ως μια απο τις προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ (και καλώς έπραξε αφού ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει πολλάκις υποσχεθεί!), την επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 Ευρώ στα 751 Ευρώ που ίσχυε το 2009. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αύξηση της τάξεως του 28,1%. Στον αντίποδα, φίλος καθηγητής (με «νεοφιλελεύθερες» αντιλήψεις) μου έλεγε πρόσφατα ότι σε μια οικονομία, με υψηλότατη ανεργία 26%, δεν νοείται να υπάρχει κατώτατος μισθός!

Ο γράφων, με σειρά άρθρων στο ΒΗΜΑ (όπως ίσως να θυμούνται οι αναγνώστες) έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Κάποια αύξηση φαίνεται λογική καθώς ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 30% του μέσου μισθού. Σημειώνω ότι σε άλλες χώρες της περιφέρειας ο κατώτατος μισθός (επί του μέσου μισθού) είναι υψηλότερος: ήτοι στο 38% του μέσου μισθού στην Πορτογαλία και στο 35% του μέσου μισθού στην Ισπανία.

Έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σκεφτεί με προσοχή την αύξηση κατά 28,1% στον κατώτατο μισθό; Δεν είμαι βέβαιος. Ο κατώτατος μισθός επηρεάζεται αφενός μεν θετικά από το γενικό επίπεδο μισθών και την ανταγωνιστικότητα τιμών, αφετέρου δε αρνητικά από το ύψος του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξη. Πράγματι, «τρέχω» ένα μακροχρόνια μοντέλο της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των παραπάνω μταβλητών (καλούμενο και σχέση Engle-Granger) το οποίο συμπεραίνει ότι:

1. Το 2009, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ορθό έτος επιστροφής του κατώτατου μισθού, ο κατώτατος μισθός κινήθηκε 3,3% υπεράνω των δυνατοτήτων της οικονομίας. Συνεπώς, είναι άστοχη η πρόταση επαναφοράς του κατώτατου μισθού σε αυτό το επίπεδο!

2. Το 2012, παρουσιάστηκε βίαιη προσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς αυτός υστέρησε κατά 7% σε σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας!

3. Μας ενδιαφέρει όμως και το τι έγινε το 2014. Πράγματι, το 2014, ο κατώτατος μισθός «έκλεισε» 2,4% κάτω από τις δυνατότητες της οικονομίας μας!

 Τι σημαίνουν όλα αυτά; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως κληθεί να κυβερνήσει την επόμενη εβδομάδα, καλό θα ήταν να μην ξεκινήσει με ένα άστοχο οικονομικό μέτρο. Αντί αύξησης 28,1% στον κατώτατο μισθό, η ελληνική οικονομία αντέχει άμεσα μια αύξηση της τάξης του 2,4%, από 586 Ευρώ στα 600 Ευρώ.

Πολλοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αντιγράφει» τον (μακαρίτη) Ανδρέα Παπανδρέου. Ας μην επαναλάβει το λάθος του 1982 όταν ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9% πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας και μετά «τρέχαμε», το 1983, να υποτιμήσουμε την δραχμή μήπως και ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα μας.

* Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *