Εμείς και οι άλλοι

Εμείς και οι άλλοι

του Γιάννη Καρτάλη

Μέσα στο γενικότερο κλίμα πολιτικής παράνοιας που επικρατεί τις ημέρες αυτές, καθώς επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι το κομματικό συμφέρον προέχει του εθνικού, με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα μας στα βράχια, ένα ερώτημα προκύπτει: Γιατί οι άλλες χώρες που εντάχθηκαν και αυτές σε καθεστώς μνημονίου κατάφεραν να εξέλθουν από αυτό με επιτυχία και σήμερα, έστω και με δυσκολίες, βλέπουν την οικονομία τους να ανακάμπτει; Μετά την Ιρλανδία και την Ισπανία ήλθε τώρα και η σειρά της Πορτογαλίας. Εξι μήνες μετά την έξοδο της χώρας αυτής από το μνημόνιο, η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει ότι η πορτογαλική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, παρά ένα αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον.

Εχει μείνει λοιπόν η Ελλάδα η μόνη χώρα που όχι μόνον δεν τα έχει καταφέρει, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί – και μάλιστα στην τελική ευθεία – για να τινάξει στον αέρα τα όσα θετικά έχει ως σήμερα πετύχει. Και όλα αυτά διότι η πολιτική ηγεσία του τόπου αρνείται να έλθει σε κάποια στοιχειώδη συνεννόηση για μια ασφαλή έξοδο από την κρίση, ενώ ένα ξεπερασμένο από τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα Σύνταγμα αντί να εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα οδηγεί σε περιττή πολιτική κρίση. Δεν είναι τυχαίο που και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία οι πολιτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να συμφωνήσουν (παρά τις έντονες κατά τα άλλα διαφωνίες τους) στο πώς θα οδηγήσουν τις χώρες τους στην οικονομική ανάκαμψη, επειδή έκριναν ότι προέχει η προάσπιση του γενικότερου και όχι του κομματικού συμφέροντος.

Πουθενά αλλού η αδυναμία εκλογής του ανώτατου άρχοντα δεν οδηγεί σε πρόωρες εκλογές. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση της Ιταλίας όπου ο αειθαλής Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο αποφάσισε να παραιτηθεί, έπειτα από δεκαετή παραμονή στο ανώτατο αξίωμα. Εκεί το σώμα των 1.008 εκλεκτόρων, έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, προχωρεί σε μια τέταρτη, όπου αρκεί η απλή πλειοψηφία. Είναι λοιπόν προφανές ότι η σχετική διάταξη του ελληνικού Συντάγματος πρέπει να αλλάξει. Πώς θα συμβεί όμως αυτό αν οδηγηθούμε σε εκλογές σε έναν μήνα, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η αναθεώρηση του Συντάγματος; Μήπως καταντήσαμε τελικά αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν «Failed State»;

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *