Λεφτά στον αέρα

Λεφτά στον αέρα

του Πάσχου Μανδραβέλη

Μ​​πορεί ο αρχαίος Ελληνας Αριστοτέλης να είναι ο πατέρας της Λογικής, το αεροδρόμιο όμως «Αριστοτέλης» της Καστοριάς είναι δείγμα του νεοελληνικού παραλογισμού. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (18.12.2014), κάθε επιβάτης που χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο της Καστοριάς κατά τη διάρκεια της επταετίας 2007-2012 στοίχισε 275 ευρώ στο αεροδρόμιο. Τα έσοδα του αεροδρομίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν 176.000 ευρώ, ένα ποσό ελάχιστο σε σύγκριση με τα έξοδα συντήρησης του αεροδρομίου, που ανέρχονται στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αεροδρόμια που χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια της Ε.Ε. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ελεγκτές, η Ε.Ε. δαπάνησε περίπου 129 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2013 για να κατασκευαστούν αεροδρόμια «που δεν έπρεπε καν να υπάρχουν».

Το αεροδρόμιο Καστοριάς είναι μια χαρακτηριστική, αλλά και μία από τις πολλές τρύπες απ’ όπου φεύγουν τα λεφτά των φόρων μας. Υπάρχουν πάρα πολλές, επειδή ο σχεδιασμός των υποδομών όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν σύμφωνα με τις ανάγκες των κομματαρχών και όχι με γνώμονα την αποδοτικότητά τους. Χαραμίστηκαν πολλά λεφτά για ντουβάρια που είχαν μόνο στόχο τα εγκαίνια –και το συνακόλουθο δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας των πολιτικών– κι αυτό δεν είχε μόνο αποτέλεσμα την κατασπατάληση των πόρων. Συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία του κράτους, αφού οι υποδομές χρειάζονται συντήρηση, προσωπικό, φως νερό, τηλέφωνο.

Είναι πολλοί εκείνοι που δικαίως γκρινιάζουν για την υπερφορολόγησή τους, αλλά δεν κατανοούν ότι αυτή χρησιμεύει στο πολιτικό σύστημα για να κάνει το κομμάτι του και «κατόπιν ενεργειών του» να ξοδεύει άσκοπα το υστέρημά τους. Δυστυχώς, οι πολίτες είναι ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που δεν θέλει να πειράξει το πελατειακό της σύστημα και μια αντιπολίτευση που υπόσχεται να το μεγαλώσει βάζοντας και τα δικά της παιδιά. Η Ελλάδα χρεοκοπεί από τις παράλογες δαπάνες· επτά εκατομμύρια εδώ, πενήντα παραπέρα, διακόσια εκεί. Φασούλι το φασούλι αδειάζει το σακούλι. Και στο τέλος δεν μένουν λεφτά γι’ αυτά που χρειάζονται και για τους πιο αδύναμους.

Το πιο απελπιστικό, δε, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα καταψηφιστεί διότι σπαταλάει αλόγιστα τα λεφτά μας –π.χ. σε αεροδρόμια που εισπράττουν 176.000 ευρώ και ξοδεύουν 7,7 εκατομμύρια– αλλά για να υπερψηφιστεί ένα άλλο κόμμα που υπόσχεται να τα σπαταλήσει ακόμη πιο αλόγιστα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *