Μαύρη είναι η νύχτα στην Περιφέρεια

Μαύρη είναι η νύχτα στην Περιφέρεια

του Πάσχου Μανδραβέλη

Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε πιο λογική στάση από τη νέα Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αρνήθηκε να δώσει άδεια για να κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς τη «Λευκή Νύχτα» στις 19 Δεκεμβρίου. Η κ. Ρένα Δούρου -«πού είσαι νιότη που ’δειχνες…»- έχει ένα στενό ακροατήριο του εσωκομματικού μηχανισμού να ικανοποιήσει. Είναι οι μεσήλικοι συνδικαλιστές, που στη «Λευκή Νύχτα» της Αθήνας είχαν βγάλει αφίσα «Ανοιχτά μαγαζιά-Λευκά κελιά»· πόσες λέξεις έχει χαραμίσει, τζάμπα, αυτή η Αριστερά;

Κατά έναν περίεργο τρόπο αυτή η κίνηση της Περιφέρειας υπογραμμίζει ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πραγματικά ριζοσπαστικά προτάγματα, όπως είναι η αυτονομία των μαζικών χώρων, θα πάνε περίπατο μόλις οι «επαναστάτες» σαν την κ. Δούρου καθίσουν σε θώκους εξουσίας. Ο ίδιος πατερναλισμός θα αναπαράγεται· για διαφορετικό ακροατήριο και για διαφορετικούς μικροκομματικούς λόγους. Δηλαδή ξέρει περισσότερα για την αγορά της Κηφισιάς ο αντιπεριφερειάρχης, απ’ όσα ξέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς; Ο κ. Γιώργος Καραμέρος δήλωσε ότι «οι δύο Κυριακές που θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά είναι αρκετές» και γι’ αυτό απαγόρευσε στον μαζικό χώρο των εμπόρων να κανονίσει μόνος του τα των καταστημάτων του.

Φυσικά η  νέα περιφερειακή  Αρχή βρίσκει  και κάνει.  Χρησιμοποιεί το πατερναλιστικό νομικό πλαίσιο το  οποίο  επιτρέπει  στους  «άρχοντες της Περιφέρειας» να βγάζουν λογύδρια του στυλ  «η αγορά θα τονωθεί ουσιαστικά όταν οι εργαζόμενοι  και  οι συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα».  Φυσικά όλοι προτιμούν να  «είναι υγιείς και πλούσιοι, παρά φτωχοί κι ασθενείς» (αυτό είναι το…  βαθύτερο νόημα της ανακοίνωσης),  αλλά  ποιος  του είπε του κ. Καραμέρου ότι υπάρχει πρόβλημα  «αξιοπρεπούς εισοδήματος» στην  Κηφισιά;  Αν υπήρχε, θα το  ήξεραν  πρώτοι οι μαγαζάτορες και δεν θα άνοιγαν τα καταστήματά τους.

Ενα βασικό πρόβλημα έχει η χώρα. Το πολιτικό της σύστημα -αριστερό και δεξιό- δεν αφήνει κανένα να κάνει τη δουλειά του. Παντού φυτρώνουν «πεφωτισμένοι» που «ξέρουν» καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων και των μαζικών χώρων και επιτρέπουν ή απαγορεύουν σε κάποιους που έχουν επενδύσει το βιος τους να παραγάγουν, να πουλήσουν, να προκόψουν για να προκόψει και η χώρα. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της κ. Δούρου ή της απολιθωμένης Αριστεράς. Ο πατερναλισμός είναι διάχυτος σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *