Ο ανεύθυνος κ. Παπανδρέου

Ο ανεύθυνος κ. Παπανδρέου

του Σήφη Πολυμίλη

Είναι τραγικό να μην αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί ότι η κοινωνία τούς έχει απαξιώσει και ότι με νωπές τις δεδομένες ευθύνες τους για την κρίση δεν δικαιούνται να απαιτούν την επιστροφή τους στην πρώτη γραμμή ή, πολύ περισσότερο, να διεκδικούν συμμετοχή στην εξουσία. Ιδιαίτερα όταν δεν έχουν κάνει το αυτονόητο: μια  στοιχειώδη αυτοκριτική, μια αναγνώριση των λαθών και των ευθυνών τους.

Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο με ένα ευχολόγιο για την ανάγκη να αποκτήσει το ΠαΣοΚ τη χαμένη αίγλη του αποδεικνύει δυστυχώς ότι ο ηγέτης στον οποίο εμπιστεύθηκε τις τύχες του η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων το 2009 μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε τις ευθύνες του ούτε την απαξίωση που έχουν υποστεί το κόμμα του και ο ίδιος. Δυστυχώς για αυτόν η μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κινήματος είναι απολύτως αναγκαία αλλά όχι βέβαια όπως την εννοεί ο ίδιος.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να  ερμηνεύει την πραγματικότητα μέσα από τον περίκλειστο κόσμο στον οποίο φαίνεται ότι ζει. Ετσι αρνείται να αναγνωρίσει έστω και μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση θεωρώντας ότι όλα τα καταστροφικά για το κόμμα του οποίου υπήρξε πανίσχυρος ηγέτης  συνέβησαν μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία. Γιατί, αν πραγματικά ο διακαής πόθος του ήταν η ανασύνταξη του ΠαΣοΚ μέσα από την αναβάπτισή του σε λαϊκό καθαρτήριο, το ελάχιστο που είχε να κάνει ήταν να ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην ηγεσία. Ισως τότε να έπειθε πράγματι ότι είναι ειλικρινής και κυρίως ανιδιοτελής η πρόθεσή του.

Γιατί οι δουλείες του παρελθόντος τις οποίες επικαλείται αφορούν και τον ίδιο. Και το πώς κατέκτησε την ηγεσία ως γόνος του ιδρυτή αλλά κυρίως το πώς διαχειρίστηκε την κληρονομιά την οποία παρέλαβε μετά δαχτυλιδίου. Το  εγερτήριο σοκ το οποίο θέλει, όπως λέει, να προωθήσει συνεπάγεται πρώτα από όλα την αποκαθήλωση των κάθε λογής καρεκλοκένταυρων που μεγαλούργησαν  στο θερμοκήπιο της εξουσίας. Ολα τα άλλα είναι φτηνές μεθοδεύσεις  που μόνο στόχο έχουν πώς θα επιστρέψει το όποιο ΠαΣοΚ έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του κ. Παπανδρέου…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *