Και φόροι και γραφειοκρατία;

Και φόροι και γραφειοκρατία;

Είναι αυτονόητο ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, πρέπει να σταθμιστούν με μεγάλη προσοχή και κυρίως σοβαρότητα. Οι πολίτες  που δικαιολογημένα αγανάκτησαν αντικρίζοντας τα τρελά , σε πολλές περιπτώσεις, εκκαθαριστικά  δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Οι συσσωρευμένες φορολογικές επιβαρύνσεις επί δικαίων και αδίκων , έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο αρνητικό κλίμα που υπονομεύει και την αξιοπιστία του φόρου και την αποτελεσματικότητα του.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει  επίσης τα προβλήματα που αφορούν  τις κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται απαλλαγές ή μειώσεις του φόρου, γιατί είναι ανάπηροι, πολύτεκνοι ή διαθέτουν ελάχιστο εισόδημα. Είναι απαράδεκτο να φορτώνονται οι πολίτες τα λάθη ,τις παραλείψεις και την ανοργανωσιά της διοίκησης και να ταλαιπωρούνται από μια ατέλειωτη γραφειοκρατία, για να βρουν το δίκιο τους. Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα σχεδόν τα στοιχεία , να απαιτούν από τους πολίτες να αποδείξουν ότι δικαιούνται πράγματι τις απαλλαγές.

Επιτέλους κάποιοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι  αφού δεν μπορούν να μειώσουν την υπέρμετρη φορολογία, ας μας απαλλάξουν τουλάχιστον από την υπέρμετρη γραφειοκρατία. Γιατί είναι παράλογο στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών συστημάτων, να κυριαρχεί ακόμα  στη διοίκηση η λογική του χαρτοβασίλειου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *