Μόνο ο Σωκράτης τα κάνει αυτά!

Μόνο ο Σωκράτης τα κάνει αυτά!

του Θανάση Μαυρίδη

Το προσφερόμενο τίμημα της Ιντραλότ για τον Ιππόδρομο είναι της τάξης των 5 εκατ. ευρώ (αν και με χθεσινή ανακοίνωση η εταιρεία λέει ότι τα 5,2 είναι 56 εκατ. ευρώ) και του ενδιαφερόμενου fund, εκτός όμως διαγωνιστικής διαδικασίας, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Η δουλειά με το ιπποδρομιακό στοίχημα είναι μικρή σε σχέση με εκείνη του ΟΠΑΠ των 650 εκατ. ευρώ (για το 33% της εταιρείας). Ωστόσο κρύβει ένα μυστικό: Την δυνατότητα της δημιουργίας ενός δεύτερου ΟΠΑΠ! Μόνο ο Σωκράτης Κόκκαλης θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Όχι, που θα τον έπιαναν κορόιδο να πληρώσει έναν σκασμό λεφτά για τον ΟΠΑΠ!  Αν κάτι λείπει από το σκηνικό είναι οι φωνές της αριστεράς για “ξεπούλημα”! Σε αυτή ειδικά  την ιδιωτικοποίηση δεν ακούστηκε άχνα! Τυχαίο;

Κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ΟΠΑΠ είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή για τον κόσμο των media. Είναι στην κυριολεξία μάννα εξ ουρανού. Σημαίνει ανταγωνισμό, περισσότερες διαφημίσεις και περισσότερα έσοδα. Οι περισσότεροι εκδότες, λοιπόν, επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη και γι’ αυτό τον λόγο δεν προβάλλουν το προφανές: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα “επιχειρηματικά κόλπα” που έχουν ποτέ στηθεί σε ελληνικό έδαφος!

Αφού άφησαν τον διεφθαρμένο ΟΠΑΠ να καταλήξει στα χέρια των Τσέχων με ένα ακριβό τίμημα, έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου μαγαζιού, ξοδεύοντας πενταροδεκάρες. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα μικρό θεματάκι, για το τι ακριβώς πούλησε το ελληνικό δημόσιο στους Τσέχους. Λεπτομέρειες…

Να δούμε και μερικές ακόμη λεπτομέρειες, οι οποίες όμως μπορούν να αλλάξουν πλήρως το σκηνικό! Ο Ιππόδρομος έχει πολλά κοινά πρακτορεία, πάνω από 350, με τον ΟΠΑΠ. Κάτι που δεν δημιουργεί προβλήματα αν πουλάει μόνο ιπποδρομιακό στοίχημα. Λεπτομέρεια δεύτερη: Μεγάλοι παίκτες της αγοράς που βρίσκονται ήδη στην αγορά του αθλητικού στοιχήματος κινούνται δραστήρια για να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Έτσι αρχίζουν και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα καταστήματα του Ιπποδρόμου που σήμερα συστεγάζονται με εκείνα του ΟΠΑΠ. Λεπτομέρεια τρίτη και σημαντικότερη:  Κάποιοι από αυτούς τους μεγάλους παίκτες της αγοράς λέγεται ότι έχουν ήδη συμφωνήσει με τον Σωκράτη για την επόμενη ημέρα! 

Να είμαστε δίκαιοι! Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης κάνει την δουλειά του. Επιχειρηματίας είναι και υπερασπίζεται τα συμφέροντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους: Επιχειρεί. Αν βρίσκει ορθάνοικτη την πόρτα για να μπει μέσα θα το κάνει! Δεν θα φωνάξει και κλειδαρά!

Το πιο ωραίο, λοιπόν,  απ΄ όλα είναι ότι ο Σωκράτης θα πάρει τον Ιππόδρομο τζάμπα! Πέντε εκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει ούτε μία βίλα στην Μύκονο. Το να έχει κανείς λεφτά και να αγοράζει είναι εύκολο. Το να μην έχει και να ξοδεύει τα λεφτά των άλλων προϋποθέτει ιδιαίτερες ικανότητες. Το να κάνει όμως δουλειές αυτού του μεγέθους δίχως λεφτά είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να πετύχουν.

Προσέξτε και κάτι άλλο! Ας πούμε ότι απελευθερώνεται το στοίχημα και ο ΟΠΑΠ ζητάει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Μπορείτε να φανταστείτε την κυβέρνηση να ψάχνει να βάλει έναν νέο φόρο για να καλύψει την τρύπα;

Τι μας νοιάζει εμάς αν θα υπάρχουν δύο τρεις ή και περισσότεροι ΟΠΑΠ! Είπαμε! Το Capital.gr και τα άλλα media έχουμε κάθε συμφέρον να βλέπουμε τον “ανταγωνισμό” να φουντώνει.  Αλλά ο επενδυτικός κόσμος έχει άλλη άποψη! Η εικόνα που σχηματίζεται στο εξωτερικό από τέτοιου είδους παρτίδες είναι ότι δεν είναι καλό να καθίσει κανείς να παίξει στο δικό μας τραπέζι. Ότι τα χαρτιά είναι πάντα σημαδεμένα και ότι οι νικητές είναι γνωστοί πριν ακόμη ξεκινήσει το παιγνίδι. Εμείς που ζούμε σε αυτή την χώρα το γνωρίζουμε. Οι άλλοι το μαθαίνουν! Αλλά και πάλι το τίμημα για αυτή την εικόνα της τριτοκοσμικής χώρας που κυβερνούν οι συμμορίες το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν τον ενδιαφέρουν αυτού του είδους οι ειδήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές ακριβώς οι ειδήσεις απομακρύνουν τους επενδυτές από την χώρα!

Να είμαστε εμείς οι καχύποπτοι; Θα το δείξει η… νεκροψία! Όπως και θα πρέπει να μας εξηγήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ τι συνέβη με τους Γάλλους της PMU που έφυγαν τρέχοντας από το διαγωνισμό για τον Ιππόδρομο και πως μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Όσο για την αριστερά; Σε άλλες περιπτώσεις έχουν χαλάσει τον κόσμο. Εδώ τηρούν σιγή ιχθύος. Να είναι τυχαίο; Να είναι τυχαίο ότι δεν τους απασχολούν τα 5 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν για τον Ιππόδρομο; Εντάξει, μπορεί οι άνθρωποι να μην ασχολούνται με τόσο μικρά νούμερα. Το καταλαβαίνουμε…

Πηγή: Capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *