Η αργία της Κυριακής και η συντήρηση στην Ελλάδα

Η αργία της Κυριακής και η συντήρηση στην Ελλάδα

του Διονύση Γουσέτη
Ενα από τα σπάνια μέτρα, που πολεμά την ανεργία και ταυτόχρονα αποτελεί διευκόλυνση στον καταναλωτή και αύξηση στον τζίρο, είναι το άνοιγμα των μαγαζιών την Κυριακή. Για τις προηγμένες χώρες είναι κάτι αυτονόητο. Γι’ αυτό, οι αντιδράσεις αποτελούν ιδανική περίπτωση για την καταγραφή της συντήρησης και της καθυστέρησης στη χώρα.

Απέναντι στο μέτρο στάθηκε η Εκκλησία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο άγιος Κορίνθου, υπήρξε σαφής: «Η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο. Ως εκ τούτου, η Κυριακή να παραμείνει αργία». Τη θέση αυτή την ενίσχυσε ο άγιος Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με την κρυπτορατσιστική φράση: «Χαιρετώ με αγάπη έναν χριστιανό γύφτο κι αποστρέφομαι τον βουλευτή που ψήφισε τον νόμο για τις Κυριακές». Ο δε γραφικός άγιος Πειραιώς απεφάνθη, σε μια έξαρση αντισημιτισμού, ότι αυτή η ρύθμιση έγινε για «να σαρώσουν όλα τα μικρομάγαζα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι εβραϊκών συμφερόντων μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες».

Απέναντι στο μέτρο στάθηκαν και οι συνδικαλιστές των συντεχνιών. Κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος). Κεντρικό επιχείρημά τους ότι «θα σβήσουν από τον χάρτη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Επιχείρημα που το ανέσυραν από τις παλιές κινητοποιήσεις εναντίον της ίδρυσης των πρώτων σούπερ μάρκετ, με αντίθετους όμως τότε τους πολίτες, όπως και τώρα.

Εναντίον του μέτρου τάσσεται και η εγχώρια Αριστερά, αν και γνωρίζει ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στους εταίρους δανειστές μας. Κάθε Κυριακή διαδηλώνει, προπηλακίζει πελάτες και καταστηματάρχες, παρεμποδίζει τη λειτουργία της αγοράς. Για το ΚΚΕ, «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, «η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή έρχεται να προστεθεί στα μνημονιακά μέτρα της καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Την ίδια ώρα η Ιταλία και η Κύπρος προχώρησαν απρόσκοπτα σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο πλευρό όλων των παραπάνω στάθηκε αναγνώστης της «Εστίας» με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στις 11/7: «Πώς μια εφημερίδα που πολλοί πιστεύουν ότι είναι υπέρμαχος των ελληνικών παραδόσεων, των ηθών, της οικογενείας και σέβεται την Εκκλησίαν του Χριστού, ωλίσθησε τόσον χαμηλά ώστε να γίνει και αυτή θύτης του Μαμωνά και του υλικού κέρδους; Πώς έγινε υπέρμαχος του κεφαλαίου; […] Πολλά γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο και δεν νομίζω ότι η ορθόδοξος Ελλάς πρέπει να τα μιμηθεί οπωσδήποτε».

Αυτό είναι χοντρικά το πανόραμα της οπισθοδρόμησης της χώρας. Αν τώρα με ρωτήσετε κατά πόσον οι δυνάμεις που προωθούν το άνοιγμα της Κυριακής είναι δυνάμεις προόδου, θα σας απαντήσω ότι δεν είμαι βέβαιος για όλες. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το «εξ αντιδιαστολής».

Πηγή: Καθημερινή

1 Comment

  1. οι κυριακες γιαυτους που τελειωνουν τα χρηματα τους απο την τριτη ειναι πολυ μακρια, μαλλον δεν εισαι απο αυτους ,εμεις ναι ,μαλλον εισαι πρωην εκσυγχρονιστης και νυν μεταρρυθμιστης σωστε παλι την ελλαδα οπως τοτε στην αναγκη δημιουργιστε κανα δυο μερες ακομα ,εβδομαδα εννεα ημερων, να εχουμε βρε παιδι μερες να χαλαμε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *