Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά…

Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά…

του Θεόδωρου Σκυλακάκη*

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια δάνεια στη διάρκεια της κρίσης, κατά τον κ. Αλμούνια σταμάτησαν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους (270 εκ. στις αρχές του 2013) και αμνήστευσαν με ειδικό νόμο όσους παρανόμως τους έδωσαν δανεικά κι αγύριστα, αποφάσισε –σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής- να περικόψει τις επιχορηγήσεις των κομμάτων.

Ανένηψαν άραγε τα δύο κόμματα και είδαν το φως το αληθινό, αφού ακόμα και τα 22 εκ. που πήραν όλα τα κόμματα από το κράτος το 2013 είναι υπερβολικά για την σημερινή οικονομία; Η απάντηση είναι όχι. Απλώς –με δεδομένο ότι η δική τους κρατική χρηματοδότηση παραδίδεται με βάση τις σχετικές συμβάσεις στις τράπεζες, όπου δεν φτάνει να καλύψει ούτε τους μισούς τόκους- η σχετική περικοπή δεν τα επηρεάζει πλέον. Τα δύο κόμματα έχουν ούτως ή άλλως χρεοκοπήσει και δεν μπορούν, μέχρι να αλλάξουν όνομα και ΑΦΜ, να ξαναπάρουν στα χέρια τους κρατικά χρήματα.

Τι τα επηρεάζει; Η δεύτερη διάταξη που προαναγγέλλεται, σύμφωνα με την οποία το όριο για την χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες ανεβαίνει από τα 15.000 στα 50.000 ευρώ ετησίως. Οπότε ενθαρρύνονται πλέον τα κόμματα όχι να κάνουν περικοπές αλλά να εξαρτώνται από ισχυρούς χρηματοδότες, στους οποίους θα έχουν κάνει τις σχετικές (και συνήθως εις βάρος των φορολογούμενων) εξυπηρετήσεις. Με πρώτους υποψήφιους για τα «πενηντάρικα» τα κυβερνητικά κόμματα, τα οποία κατέχουν και διαχειρίζονται την εξουσία [1].

Το μεγάλο ερώτημα όμως δεν είναι τι γίνεται με την κρατική επιχορήγηση, αλλά τι συμβαίνει με τα δάνεια που πήραν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Το τεράστιο θέμα νομιμοποιημένης λεηλασίας του φορολογούμενου που προανέφερα, το οποίο τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν και αποκρύπτουν. Θα τιμωρηθεί κανείς για το γεγονός ότι λεηλάτησαν τον φορολογούμενο λαμβάνοντας νέα δάνεια από τις κρατικές τράπεζες το 2012, παρά το γεγονός ότι και οι τραπεζίτες και τα κόμματα ήξεραν ότι δεν επρόκειτο να τα αποπληρώσουν; Λαμβάνουν άραγε και νέα δάνεια καλυπτόμενοι από την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε με «εντολή Σαμαρά», με την οποία πλέον η απιστία των τραπεζιτών που τους δίνουν νέα δανεικά κι αγύριστα δεν είναι αδίκημα;

Αυτά τα ερωτήματα θα τα θέσει κανείς –εκτός της Δράσης- ή ο μιθριδατισμός έχει πια τελείως κυριαρχήσει σ’ αυτή τη χώρα; Τόσο ώστε αντί να καταγγέλλεται ή έστω να αναφέρεται), η νομιμοποιημένη λεηλασία που έχει γίνει ως τώρα με τα κομματικά δάνεια, να καλύπτεται από το νόμο της σιωπής (δείτε το σχετικό video), ακόμα κι όταν αναδεικνύεται ως είδηση το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Αλλάζουμε θέμα. Θυμόσαστε τι έλεγε ο ‘Οργουελ στην φάρμα των ζώων πως όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα; Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου προχωρούν δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων για χρέη στο δημόσιο, έχει διακοπεί η ασφαλιστική περίθαλψη λόγω ανεξόφλητων οφειλών 370 χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και των οικογενειών τους, χιλιάδες επιχειρηματίες συλλαμβάνονται και οδηγούνται με χειροπέδες στα κρατητήρια για χρέη προς το δημόσιο, οι άνθρωποι ψάχνουν και δεν βρίσκουν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους κ.λπ. «Μερικά όμως είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα…», τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

[1] Τι κάνουν οι «κακοί Γερμανοί» που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή μεταρρύθμιση και στη δική μας περίπτωση, με αντίστοιχη περικοπή των σχετικών ποσών, ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα; Για κάθε ψήφο που έλαβε ένα κόμμα δικαιούται 0,85 ευρώ (0,70 ευρώ για κάθε ψήφο μετά τα 4 εκ. ψήφων). Αντιστοίχως, το κάθε κόμμα δικαιούται 0,38 ευρώ για κάθε ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης που έλαβε και μέχρι το ύψος των 3.300 ευρώ για κάθε ξεχωριστή χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα τα κόμματα λαμβάνουν δωρεάν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο για τη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων, καθ` όλη τη διάρκεια του έτους, στους κρατικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

* O Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της «Δράσης», ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Πηγή: Athens Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Η μητέρα των μεταρρυθμίσεων

Διονύσης Γουσέτης Δεν είναι εύκολη η σύλληψη της