Ουραγός στην απονομή Δικαιοσύνης

Ουραγός στην απονομή Δικαιοσύνης

της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ πολλοί θα περίμεναν ότι η είσοδος της χώρας μας στο Μνημόνιο θα βοηθούσε και τη Δικαιοσύνη να βελτιωθεί, τα προβλήματα όπως φαίνεται από το βαθμολόγιο της Δικαιοσύνης της Ε.Ε. που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα παραμένουν, τουλάχιστον για τις χρονιές 2010 – 2012. Το βαθμολόγιο που γίνεται μόλις για δεύτερη φορά στην Ε.Ε. μετράει την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος των 28 χωρών της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος επίλυσης εμπορικών και αστικών διαφορών πρωτοδίκως στην Ελλάδα για το 2010-2012 έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τρεις χώρες των «28» της Ε.Ε. με την πιο αργή απονομή Δικαιοσύνης μετά τη Μάλτα και την Ιταλία. Το 2010 μια τέτοια υπόθεση χρειαζόταν περίπου 200 μέρες για να επιλυθεί, ενώ το 2012 χρειαζόταν κοντά στις 500, σε αντίθεση με τη Λιθουανία, που κατέχει και την πρώτη θέση στην Ε.Ε. με μόλις 50 μέρες. Οπως αναφέρει και το βαθμολόγιο «δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που δεν δίνεται» και αυτό φαίνεται να ισχύει στη χώρα μας, η οποία είναι η τελευταία στην Ε.Ε. όσον αφορά μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο, τον ρυθμό επίλυσης των υποθέσεων. Ο εν λόγω ρυθμός είναι, σύμφωνα με το βαθμολόγιο, πόσες υποθέσεις επιλύονται από αυτές που υποβάλλονται στη Δικαιοσύνη, δηλαδή εάν το αποτέλεσμα ενός δικαστηρίου επηρεάζεται από τον φόρτο εργασίας του. Οταν ο ρυθμός επίλυσης είναι κάτω από 100% τότε τα δικαστήρια λύνουν λιγότερες υποθέσεις από αυτές που δέχονται και στο τέλος της χρονιάς έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Η Ελλάδα το 2010 βρισκόταν στο 80% (δηλαδή από τις 100 υποθέσεις επιλύονταν οι 80), όμως το 2012 περιορίστηκε στο 60%, το χαμηλότερο ποσοστό επίλυσης υποθέσεων στην Ε.Ε., με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Στο βαθμολόγιο αναφέρεται ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί επί πολλά χρόνια, είναι ενδεικτική ενός πιο συστημικού προβλήματος.

Ανεξαρτησία συστήματος

Στην κατηγορία της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση τη χρονιά 2012-2013 σε σχέση με το 2010-2012. Αυτά τα νούμερα έχουν προκύψει από έρευνα που έγινε σε 148 χώρες όπου ρωτήθηκαν εκπρόσωποι εταιρειών από κάθε τομέα της οικονομίας, όπως γεωργία, βιομηχανία, υπηρεσίες κ.λπ. για το κατά πόσο πιστεύουν ότι το δικαστικό τους σύστημα είναι ανεξάρτητο. Η χώρα μας στην παγκόσμια κατάταξη των 148 καταλαμβάνει την 84η θέση μετά τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Οσον αφορά τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των δικαστών στο ευρωπαϊκό δίκαιο, η χώρα μας βρίσκεται 6η από το τέλος, ενώ δεν παρουσιάζει κάποια βελτίωση τη χρονική περίοδο 2010-2012. Σύμφωνα με το βαθμολόγιο, η εκπαίδευση των δικαστών θεωρείται πολύ σημαντική στη δημιουργία του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης που απαιτείται για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Εκεί που φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο η χώρα μας είναι στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την επικοινωνία ανάμεσα στα δικαστήρια και τους εμπλεκομένους σε υποθέσεις. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη, μόλις τρίτη από το τέλος, έχει σχεδόν τριπλασιάσει τη χρήση emails και ηλεκτρονικής επικοινωνίας το 2012 συγκριτικά με το 2010.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *