Δικαίωμα στο όνειρο

Δικαίωμα στο όνειρο

Του Αθανασιου Έλλις

Οπλισμένη με το πρωτογενές πλεόνασμα, τον αριθμητικό περιορισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την αντιστροφή του κλίματος ώστε να προσελκύει ξένους επενδυτές και να αυξάνει τη δράση των εγχώριων επιχειρηματιών, η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Εξασφάλισε ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους της με αποτέλεσμα να καταστεί αυτό βιώσιμο και να σιγήσουν οι Σειρήνες της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ. Οι αγορές αποτίμησαν πολύ θετικά την εξέλιξη, οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η σημαντική εισροή καταθέσεων που ακολούθησε ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τις ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες και η πολυπόθητη ένεση ρευστότητας τροφοδότησε την απρόσμενη άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εξέπληξε τους πάντες και η συνεχής μείωση της ανεργίας ενίσχυσε την κατανάλωση και συνέβαλε όχι μόνο στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στην αποκατάσταση της συνοχής της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις απέφεραν δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία και απελευθέρωσαν την οικονομία. Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφθασε στο 100%, με τα χρήματα να καταλήγουν, επιτέλους, εκεί που πρέπει και όχι σε μίζες, μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την ελληνική πραγματικότητα. Επιχειρηματικοί κολοσσοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό, το σταθερό φορολογικό σύστημα και την ευέλικτη αγορά εργασίας. Αξιοποίησαν το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας που διαθέτει ικανότατο εργατικό δυναμικό, αλλά ήταν όμηρος λάθος νοοτροπίας. Ετσι, κατέρρευσε η παλαιά, σοβιετικού τύπου, λειτουργία της οικονομίας και αντικαταστάθηκε από τη νέα, καινοτόμο παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα, σημειώθηκε μια απρόσμενη ωρίμανση του πολιτικού σκηνικού και δημιουργήθηκαν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ενωμένη και με ρεαλισμό, χωρίς παραπλανητικές λαϊκίστικες διαστρεβλώσεις. Αγωνίσθηκε για το ευκταίο και εξασφάλισε το εφικτό.

Βλέποντας την τεράστια αλλαγή που συντελείται στη γενέτειρά τους, εκατομμύρια ομογενείς έσπευσαν να βοηθήσουν, έχοντας πεισθεί ότι, για πρώτη φορά, τα χρήματά τους δεν θα χαθούν στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας ή σε άλλου είδους σκοτεινές διαδρομές, αλλά θα καταλήξουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής χάθηκε στο παρελθόν. Η χώρα μετεξελίχθηκε σε κέντρο καινοτομίας, χωρίς, φυσικά, να απολέσει τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό. Στο τέλος του 2014 όλοι μιλούσαν για το «ελληνικό θαύμα».

Διατηρώντας το δικαίωμα στο όνειρο, σας εύχομαι καλή χρονιά.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *