Κάποιοι ακκίζονται, ακόμη

Κάποιοι ακκίζονται, ακόμη

Του Κώστα Ιορδανίδη

Παρακολούθησε χθες η κοινή γνώμη -κάποιοι ελάχιστοι αργόσχολοι είναι αλήθεια- μία ακόμη ασυνάρτητη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση γύρω από το «σκάνδαλο των υποβρυχίων», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την παραπομπή σε αυτήν του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Η κυβερνητική πλειοψηφία -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος της ιστορικής ευθύνης που έχει αναλάβει για τη διάσωση της χώρας.

Ο πάντα πληθωρικός κ. Βενιζέλος δεν αρκέστηκε απλώς στη στηλίτευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξη Τσίπρα. Προέβαλε εαυτόν ως τον πολιτικό που επανόρθωσε, με μεγαλοφυείς κινήσεις τα τραγικά σφάλματα διαχειρίσεως του όλου θέματος από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη και της Νέας Δημοκρατίας, που τη διαδέχθηκε. Υποστήριξε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία ευρέθη ο ίδιος καθόσον αφορά το θέμα των υποβρυχίων εμπρός σε ένα «πυρηνικό ατύχημα», ώστε να διερωτάται εάν θα έπρεπε θα φορέσει «στολή αμιάντου» ή να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή. Παρά ταύτα του παρεσχέθη πολιτική κάλυψη.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας ελάχιστα ενδιαφερόταν για τη διαλεύκανση του θέματος σε αυτήν τη φάση. Και επειδή το θέμα είναι στρατιωτικού περιεχομένου, μπορεί να πει κανείς ότι ενδιαφερόταν να κάνει ένα «καψώνι» στους βουλευτές της Ν.Δ. πριν κλείσει η Βουλή και επιστρέψουν από την πρωτεύουσα στην επαρχία, όπου σε εορταστική ατμόσφαιρα -όσο το επιτρέπει δηλαδή η οικονομική κατάσταση- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους.

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε και η προσωρινή άρση της χρηματοδοτήσεως της Χρυσής Αυγής, πριν καν αρχίσει η εκδίκαση της υποθέσεως περί του χαρακτηρισμού της ως εγκληματικής οργανώσεως. Αλλά ο κ. Μανόλης Γλέζος, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και ο μόνος που διαθέτει αδιαμφισβήτητες αντιναζιστικές περγαμηνές, εψήφισε προς έκπληξη των πάντων εναντίον της διακοπής της χρηματοδοτήσεως, με το επιχείρημα, ορθό κατά βάση, ότι φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές αποφάσεις αλλά πολιτικά.

Λίγες ώρες πριν ψηφισθεί η άρση χρηματοδοτήσεως μεγάλο πλήθος αναξιοπαθούντων Ελλήνων πολιτών συνωστίζονταν για να εξασφαλίσουν τρόφιμα, που διένειμε δωρεάν η Χρυσή Αυγή, σε μία μείζονα επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, μάλλον επιτυχή, παρά τις κατηγορίες ότι η εκδήλωση είχε φυλετικά κίνητρα, διότι αποκλείονταν οι μετανάστες.

Διερωτάται κανείς εάν το πολιτικό σύστημα και γενικότερα το κοινοβούλιο στην παρούσα σύνθεσή του διαθέτει στοιχειώδες αίσθημα αυτοσυντηρήσεως. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτικώς εξαφανισθεί. Η συντηρητική παράταξη έχει θρυμματισθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, απλώς και μόνον διότι η αποχή των απογοητευμένων ψηφοφόρων -της μετριοπαθούς Δεξιάς και των ανακυκλωθέντων σοσιαλιστών- μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία. Ενα σύστημα καταρρέει και οι πρωταγωνιστές ακκίζονται.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *