Tου Πασχου Μανδραβελη
Αποτελούν οι εννιά φοιτητές, οι οποίοι κράτησαν με τη βία 17 καθηγητές σε ομηρία επί δεκατέσσερις ώρες στην αίθουσα συνεδριάσεων ενός πανεπιστημιακού τμήματος, ώστε να εκβιάσουν μια απόφαση των οργάνων του ΑΕΙ, την πεμπτουσία της Δημοκρατίας; Είναι αυτοί η νέα γενιά αυτοπροσώπως; Είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Η απάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είναι «ναι». Και γι’ αυτό με δήλωσή του τους στηρίζει. Η ιστορία ξεκινάει από τις κινητοποιήσεις των συνήθων επαναστατημένων φοιτητών οι οποίοι κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να το… σώσουν από τον νόμο Διαμαντοπούλου! Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνουν κανονικά τα μαθήματα και να τεθεί ζήτημα αν θα γίνουν οι εξετάσεις.
Τη μέρα που συνεδρίαζε το αρμόδιο όργανο των καθηγητών στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών μια ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών μπούκαρε στην αίθουσα συνέλευσης. Εκλεισαν τις πόρτες και, όπως θα έλεγε ο Μάριο Πούζο στον «Νονό», τους «έκαναν μια πρόταση που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν». Δήλωσαν στους καθηγητές ότι δεν θα έβγαιναν από εκεί μέσα παρά μόνον αν υπέγραφαν τις προειλημμένες αποφάσεις των «αγωνιστών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου διδασκόντων, «οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία η οποία ρητώς απαγορεύει τη διεξαγωγή εξετάσεων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, αλλά και σεβόμενοι βασικές δημοκρατικές αρχές, αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό…».
Η ομηρία των καθηγητών κράτησε από τη μία περίπου το μεσημέρι της μιας μέρας μέχρι τις δυόμισι τα ξημερώματα της επομένης (10 – 11.10.2011), ενώ κατά τη διάρκεια της καταδρομικής «επιχείρησης» δεν επετράπη στους καθηγητές να βγουν ούτε καν για να πάνε στην τουαλέτα.
Τότε, κάποιοι από τους καθηγητές έπραξαν το αυτονόητο: κάλεσαν την αστυνομία και η «αγωνιστική ομηρία» τερματίστηκε. Εννιά από τους φοιτητές παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό του Πανεπιστημίου και τους επεβλήθη, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ, η ποινή στέρησης εξαμήνου. Η «Πρόοδος», φυσικά, εξεγέρθηκε. Θεώρησε ότι αυτή η πειθαρχική ποινή «ποινικοποιεί τον αγώνα των φοιτητών». Εκδόθηκαν ανακοινώσεις για «καθεστώς τρομοκρατίας μετά την πρωτοφανή απαίτηση των καθηγητών τους να διεξαχθεί έρευνα εις βάρος 12 φοιτητών οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του διότι «η νέα γενιά (σ.σ. αυτή προφανώς είναι οι εννιά φοιτητές αυτοπροσώπως) που τόσα υφίσταται στη μνημονιακή περίοδο, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπλέον με τιμωρητική διάθεση. Στο πρόσωπο των εννιά νέων, φοιτητών του Φυσικού Κρήτης, στηρίζουμε τη νέα γενιά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την ίδια τη Δημοκρατία».
Ετσι ο τραμπουκισμός, η μαφιόζικη ομηρία 17 καθηγητών για να εκδώσουν εκβιαστικά μια παράνομη και αντιπαιδαγωγική απόφαση, βαφτίσθηκαν από τον κ. Τσίπρα «Δημοκρατία». Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε για μία ακόμη φορά εξετάσεις με θέμα «τι είναι δημοκρατία» και κόπηκε. Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να πάει καλύτερα διότι οι εξεταστικές στην πολιτική δεν είναι απεριόριστες, όπως ήταν κάποτε στα ΑΕΙ.
Πηγή: Καθημερινή