Εβγαλαν… λαβράκια τα «πόθεν έσχες» 93 εφοριακών υπαλλήλων

Εβγαλαν… λαβράκια τα «πόθεν έσχες» 93 εφοριακών υπαλλήλων

Στο ακόλουθο άρθρο βλεπουμε ανάγλυφη μια ακόμα πτυχή του ένδοξου σύγχρονου κράτους μας. Τι περισσότερο να πω εγώ…

Μόνο να θυμίσω πως αυτές τις μέρες 143 εφοριακοι καλούνται να δικαιολογήσουν εμβάσματα άνω των 100.000, ενώ την περασμένη βδομάδα μάθαμε ότι και λεβέντες του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκαν να είναι μπλεγμένοι σε μίζες κι εκβιασμούς, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, όπως συμβαίνει και με τα άγρια και τα ήμερα της παροιμίας, και όπως θα συνεχίσει να συμβαίνει, εκτός κι αν δια θαύματος αλλάξουμε νοοτροπία. Βλέπετε, χρειάστηκε να χρεοκοπήσουμε και στο υλικό επίπεδο και να μας βάλουν οι  Ξένοι το μαχαίρι στον λαιμό για να αρχίσουμε να βγάζουμε στο φως μερικά από τα σκάνδαλα και λίγη από τη διαφθαρά της χαρισάμενης χώρας μας.

Quis custodiet ipsos custodes? Ποιος ελέγχει, ποιος φυλάει τους ίδιους τους ελεγκτές ή φύλακες?…

Έγραψα αρκετές φορές στο παρελθόν για το θέμα αυτό. Επί δεκαετίες, πολύ πριν τον μεγάλο Αειμνηστο και τη μεγαλόπρεπη Μεταπολίτευση, οι εφοριακοί εκβίαζαν όσους μπορούσαν για να πλουτίζουν ενώ οι πολιτικάντηδες  με πονηρούς νόμους έθεταν εαυτούς στο απυρόβλητο της μη-ευθύνης. Και βέβαια δεν είναι λύση να δημιουργηθεί νέο σώμα δήθεν “αδιάφθορων” οι οποίοι είναι ήδη διεφθαρμένοι, μολυσμένοι από τα αφεντικά τους, τους περίλαμπρους πολιτικάντηδες και την περιρέουσα ανήθικη ατμόσφαιρα Πολιτικής, Παιδείας, Θρησκείας και Δικονομίας.

Υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει, αλλά σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μένουμε με τις παλιές μας συνήθειες και αντιλήψεις μη βλέποντας πως αλλαγές κυβερνήσεων, πολιτικών γραμμών (κόκκινων ή αλλων), νόμων και σχεδιασμών και παρόμοια δεν βελτιώνουν την όλη κατάσταση αλλά μάλλον την επιδεινώνουν.

Μόνο με άλλη μάθηση, με διαφορετική παιδεία ή επιμόρφωση, που δείχνει την ακατάπαυστη ενέργεια της άγνοιας, αλαζονείας και απληστίας μέσα μας, αλλά και τις εσωτερικές δυνάμεις μας που μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταστείλουν την εγωιστική τριάδα. Υπάρχουν μερικές οργανώσεις που δινουν τέτοιου είδους επιμόρφωση (πχ ο Όμιλος Μελετών 210 7015472).

Νικόδημος

Εβγαλαν… λαβράκια τα «πόθεν έσχες» 93 εφοριακών υπαλλήλων

Οι έλεγχοι έδειξαν αγορά πολυτελών Ι.Χ. που δεν καλύπτεται από το εισόδημα, αδήλωτα ακίνητα και εμβάσματα στο εξωτερικό

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Πολυτελή αυτοκίνητα, η αγορά των οποίων δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα, αδήλωτα ακίνητα μεγάλης αξίας και εμβάσματα στο εξωτερικό, εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο εφοριακών υπαλλήλων. Οι περισσότεροι σπεύδουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καλύψουν τις αγορές που έκαναν ή τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Επικαλούνται δωρεές, ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών, δάνεια και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να δικαιολογήσουν τις δηλώσεις τους.

Επειτα από έλεγχο σε βάθος, για πρώτη φορά, του «πόθεν έσχες» διαπιστώθηκαν παραλείψεις που, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκαλούν και αφήνουν υπόνοιες όχι απλά για φοροδιαφυγή αλλά και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου είχαν διενεργηθεί 93 έλεγχοι «πόθεν έσχες», εκ των οποίων 44 σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος Ελέγχου και 49 σε ελεγκτές – υπαλλήλους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ελέγχους σε υπαλλήλους που έχουν διευθυντικές θέσεις ευθύνης και οι οποίοι προβλέπονται στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου, και έχουν πρωταρχικό στόχο την αυτοκάθαρση του υπουργείου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του προς τους προέδρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, ζήτησε την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση στοιχείων των προσώπων που ελέγχονται, όποτε και αν αυτά υποβάλλονται.

Στις περίεργες δηλώσεις «πόθεν έσχες» η Εσωτερικών Υποθέσεων συγκαταλέγει τις εξής:

– Εφοριακός για να καλύψει την αγορά πολυτελoύς αυτοκινήτου αξίας 161.000 ευρώ υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ.

– Στέλεχος εφορίας δεν δήλωσε την αγορά πολυτελούς κατοικίας με αποτέλεσμα να αναγκασθεί σε τροποποιητική δήλωση. Η σύζυγός του ελέγχεται για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.

– Στέλεχος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.

– Σε υπάλληλο μεγάλης εφορίας των Αθηνών βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 380.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Πλέον, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και οι συνάδελφοί τους στις εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν τις τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που συμπλήρωσαν στις τροποποιητικές δηλώσεις είναι ακριβή. Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι μετά τον έλεγχο των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει και επανέλεγχος από άλλον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Οπου υπάρχουν παραλείψεις (σχετικά με τον έλεγχο) θα επιβληθούν ποινές, κυρώσεις και απολύσεις.

Η επιλογή των ελέγχων «πόθεν έσχες» γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.

Για το έτος 2013 ελέγχονται:

– Οσοι ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη ΓΓΠΣ και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.

– Οσοι ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για 2 έτη.

Για το έτος 2013 θα διενεργηθούν συνολικά 240 τέτοιοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων 110 είναι διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες και 130 είναι ελεγκτές.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Θα γίνει μάθημα η τραγωδία;

Ιωάννα Μάνδρου Για την τραγωδία στα Τέμπη, για