Ενας υπουργός με χόμπι την κοπτοραπτική

Ενας υπουργός με χόμπι την κοπτοραπτική

Του Απόστολου Λακασά

Η αδυναμία του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να διαχειριστεί με επάρκεια το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ οφείλεται στην απροθυμία να εφαρμόσει το μέτρο, στην έπαρση του ίδιου και του επιτελείου του, στην ελάχιστη γνώση του πανεπιστημιακού χώρου.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, παρότι τον περασμένο Ιούλιο ονόμασε τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων «Μεταρρυθμιστική δράση στα ΑΕΙ», δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το είχε αποδείξει αρχικά η στάση του στον νόμο-πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία το 2011. Οταν έγινε υπουργός τον Ιούνιο του 2012, «ξήλωσε» ουσιώδεις ρυθμίσεις του νόμου (π.χ. για τη δομή των ΑΕΙ), ενώ διατήρησε τους πρυτάνεις στις θέσεις τους – ήταν (και εξακολουθούν) από τους μεγαλύτερους πολέμιους του νόμου, καθώς εάν αυτός εφαρμοζόταν έπρεπε να εγκαταλείψουν τον πρυτανικό θώκο που με τόση προσπάθεια απέκτησαν. Την ίδια στιγμή, στην ουσία «πάγωσε» την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ που ψήφισε και η Ν.Δ. Ενδεικτικά, εάν σήμερα τα ΑΕΙ είχαν Οργανισμό Λειτουργίας, η διαθεσιμότητα θα μπορούσε να εφαρμοστεί με λιγότερους κλυδωνισμούς. Ο κ. Αρβανιτόπουλος εκ του νόμου όφειλε να υποχρεώσει τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε Οργανισμό. Δεν το έκανε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος πίστεψε ότι τα πανεπιστήμια ήταν… εύκολος αντίπαλος. Επί τρεισήμισι μήνες δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους για να δει τις πραγματικές επιπτώσεις που προκαλεί η αποχώρηση 900 υπαλλήλων (τόσοι προβλέπονταν αρχικά) από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Αντίθετα, επέρριπτε την ευθύνη για το άνοιγμα των δύο, κλειστών λόγω απεργίας, ΑΕΙ αποκλειστικά και μόνο στους πρυτάνεις, κατόπιν κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, ακόμη και την Αστυνομία προσπάθησε να καταστήσει υπεύθυνη για να ανοίξει τα δύο ΑΕΙ.

Παράλληλα, κατηγορούσε τα ΑΕΙ για αδιαφανείς προσλήψεις διοικητικών. Ενδεικτικά, συνεργάτες του κ. υπουργού με έπαρση έκαναν λόγο για 217 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ. Η συνεπωνυμία κρύβει αδιαφανή πρόσληψη; Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι είναι έτσι, γιατί δεν εκθέτει τους εμπλεκόμενους διοικητικούς και πανεπιστημιακούς; Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξετάσει και συνεπωνυμίες που υπάρχουν και σε άλλα ΑΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Οχι;

Επειτα από τρεις μήνες παραλυσίας των πανεπιστημίων, ο υπουργός φέρνει προτάσεις άρσης του αδιεξόδου. Και αυτό όμως γίνεται με όρους παλαιοκομματικούς, καθώς μοιράζει υποσχέσεις που οδηγούν στον αριθμό των διαθεσίμων του ΕΚΠΑ από τους 498 σε 100! Μια τέτοια πολιτική μπορεί να εγγυάται την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας;

Εν κατακλείδι ο κ. Αρβανιτόπουλος κινείται απολύτως στην παλαιοκομματική πεπατημένη. Ο,τι έκανε με το σχέδιο «Αθηνά», το επαναλαμβάνει με τη διαθεσιμότητα. Τελικά, ευτυχώς, που τα ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα είναι μόνον οκτώ. Φανταστείτε να ήταν και τα 36!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *