Ανήμερο το «θηρίο»

Ανήμερο το «θηρίο»

Του Αγγελου Στάγκου

Δυστυχώς αυτή η κρατική μηχανή δεν παύει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με τη συνεχιζόμενη, φοβερή σε βάθος και πλάτος, ανεπάρκειά της. Ανεπάρκεια που χαρακτηρίζεται από τέσσερις βασικές ιδιότητες, την ανικανότητα, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης. Οι αποδείξεις είναι πάρα πολλές και προστίθενται καθημερινά και άλλες, ενώ άλλες τόσες είναι οι επισημάνσεις ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, προφανώς γιατί αφενός οι αντιστάσεις είναι λυσσαλέες και αφετέρου γιατί «το θηρίο» μοιάζει ανήμερο, όσο η πολιτική βούληση υπολείπεται σε αποφασιστικότητα και γνώση. Το τονίζει στην τελευταία του έκθεση ο Ράιχενμπαχ της Task Force, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνει να «στρογγυλέψει» τα πράγματα για να μη μας κακοκαρδίσει ως έθνος και ως πολίτες.

Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της κρατικής μηχανής έχει βέβαια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οι επιδόσεις της είναι χειρότερες εδώ και πολλά χρόνια από τις επιδόσεις του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το έλεγαν πάντα οι ετήσιες εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το βροντοφωνάζει κάθε τόσο ο επιθεωρητής της δημόσιας διοίκησης και φυσικά το πιστοποιούν καθημερινά οι άμοιροι που αναγκάζονται να έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των δήμων και των νομαρχιών. Υπήρξαν και υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις δημάρχων -τελευταία ξεχωρίζουν θεαματικά κάποιοι, όπως ο Γ. Καμίνης, ο Γ. Μπουτάρης και μερικοί άλλοι ως μεταρρυθμιστές στους δήμους τους- που προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη, αλλά η γενική εικόνα είναι εκείνη της άγνοιας, της σπατάλης, της ανικανότητας, της διαφθοράς, οι οποίες ενισχύονται από τη συμπεριφορά των δημοτών και της κοινωνίας γενικότερα.

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας αποκάλυψε το «αλαλούμ» (επιεικώς) που επικρατούσε στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων και πιθανότατα και σε άλλα ληξιαρχεία, βοηθούντος και του νόμου που επιτρέπει την καταχώριση γεννήσεων με υπεύθυνες δηλώσεις. Είναι φανερό ότι είχε στηθεί φάμπρικα ψευδών δηλώσεων για διάφορους λόγους, που μπορεί να φτάνουν μέχρι την εξασφάλιση επιδομάτων ή και αγοραπωλησίες βρεφών. Είναι επίσης φανερό ότι την ανάπτυξη αυτής της φάμπρικας τη βοηθούσε η ανικανότητα και η αδιαφορία υπαλλήλων, εάν δεν θέλουμε να φτάσουμε στην υποψία ότι λειτουργούσαν και κυκλώματα διαφθοράς. Αλλωστε είναι βέβαιο ότι λειτουργούν τέτοια κυκλώματα διευκόλυνσης εικονικών γάμων και έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών. Η αγορά είναι κυρίως οι λαθρομετανάστες που έχουν συρρεύσει στη χώρα. Ή μήπως κανείς δεν έχει ακούσει γι’ αυτά;

Τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε με περισσή υπερηφάνεια ότι οργάνωσε ηλεκτρονικά πλέον τα ληξιαρχεία της χώρας και επομένως το κράτος θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές του πληθυσμού. Τα ληξιαρχεία παίζουν πολλαπλώς σημαντικό ρόλο στην οργάνωση ενός κράτους, ακόμη και στην ιστορία του και με αυτήν την έννοια «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» χαιρέτισε το επίτευγμα. Φαίνεται όμως ότι βιάστηκε, κρίνοντας από τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Οπως είπαμε «το θηρίο» είναι ανήμερο.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *