«Μητέρα μαχών» και το φιάσκο

«Μητέρα μαχών» και το φιάσκο

Σάκης Μουμτζής  

Οταν τα κόμματα της Αριστεράς βάφτιζαν την αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο «μητέρα όλων των μαχών», δεν μπορούσαν να φανταστούν σε τι φιάσκο θα εξελισσόταν αυτή η «μάχη», τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά. Πολιτικά, γιατί ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 56 άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε ακόμη και αυτό που αποτελούσε πάγια θέση του, δηλαδή την εξομοίωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Οργανωτικά δε, γιατί κινητοποιήθηκαν για τη «μητέρα όλων των μαχών» μόνο 3.000-4.000 στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ ήταν εντυπωσιακή η απουσία των πολιτών, των εργαζομένων. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, λοιπόν, για μια ήττα της αντιπολίτευσης συνολικά, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το μείζον είναι η απονομιμοποίηση αυτού του είδους των διαμαρτυριών. Ετσι, έμειναν να φωνάζουν μόνον οι επαγγελματίες διαδηλωτές. Κάτι πολύ βασικό έχει αλλάξει στη συνείδηση του πολίτη. Τι είναι αυτό; Αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Και επιλέγει το πρώτο και το δείχνει, επιβεβαιώνοντας έτσι την εικόνα των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι τυχαία η συντριπτική υπεροχή της κυβέρνησης στη μέση της θητείας της. Η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει το μεταρρυθμιστικό έργο της, για το οποίο άλλωστε ψηφίστηκε. Και αυτή ακριβώς είναι η δύναμή της.

Σε αυτή την αλλαγή των συνειδήσεων συνέβαλε αναμφίβολα και η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποδόμησε πλήρως όλους τους μύθους που συνόδευαν την Αριστερά και ηγεμόνευαν στην ελληνική κοινωνία, σχεδόν από τη Μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν πως οι βαρύγδουπες διακηρύξεις και τα συνθήματα συντρίβονται μπροστά στην πραγματικότητα και πως η κυβερνώσα Αριστερά για να είναι κυβερνώσα έπρεπε να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των αποσκευών της. Και από την άλλη μεριά, διαπίστωσαν ότι και αυτό που απέμεινε είναι αρκούντως καταστροφικό για τα συμφέροντά τους και για την πορεία της χώρας.

Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε λόγω της αγανάκτησης των πολιτών. Κέρδισε, γιατί έγινε αντιληπτό ότι το πρόγραμμά της αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία της Ελλάδας. Αυτά τα ειδυλλιακά που έλεγαν και υπόσχονταν οι άλλοι, είτε ήταν αποτέλεσμα αυταπάτης ή πολιτικής απάτης, οδήγησαν στα γνωστά αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση, στο μέσον της θητείας της, έχει πλέον ως μόνον αντίπαλό της τον κακό εαυτό της.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *