Ο Αλ. Τσίπρας οδηγεί ή οι συνιστώσες;

Ο Αλ. Τσίπρας οδηγεί ή οι συνιστώσες;

Του Αγγελου Σταγκου

Είτε γιατί αντιμετώπισε ανυπέρβλητες, τουλάχιστον προς το παρόν, δυσκολίες να ελέγξει τις συνιστώσες και να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, είτε γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει από το προσωπικό ιδεολογικό του πλαίσιο, είτε γιατί κρίνει ότι η συγκυρία το απαιτεί, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας έχει ανεβάσει τους τόνους και κλιμακώσει τη ρητορική του το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο παρατηρείται και στις δράσεις ομάδων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορους χώρους, όπως στη Χαλκιδική, στην Ευκαρπία, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο ΑΠΘ με τα ειδικά προβλήματα, στην ΕΤ3 και σχεδόν σε κάθε άλλο τομέα της κοινωνίας.

Το επιστέγασμα είναι βέβαια το κάλεσμα του «Αριστερού Ρεύματος» για «λαϊκές παρελάσεις» με αφορμή τη σημερινή εθνική επέτειο. Προφανώς η ισχυρή αυτή τάση μέσα στον Συνασπισμό, που τις προάλλες όρθωσε το ανάστημά του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και δεν άφησε αμφιβολία ότι θα επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επέβαλε και τη γραμμή στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φετινή επέτειο, καθώς καλεί τον λαό να εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το «όχι» του στη μνημονιακή πολιτική. Μία ημέρα τόσο φορτισμένη, μετά τα περυσινά έκτροπα και τις ασχήμιες.

Αυτή την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει τις «πολεμικές επιχειρήσεις», αλά Κερατέα, δικών του στελεχών και νεολαίων μαζί με αναρχοαυτόνομους στις Σκουριές της Χαλκιδικής για να μη λειτουργήσει το χρυσωρυχείο. Δικοί του είναι επίσης οι νεολαίοι που κατέλαβαν προχθές την ΕΤ3 και επέβαλαν τη μετάδοση των θέσών τους για το ίδιο θέμα από το ραδιόφωνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφοράς Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, χαρακτηρίζοντας «φαραωνικό» το έργο, συριζαίοι στηρίζουν την απεργία των υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών που δεν επιτρέπουν τον καθαρισμό των χώρων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δικοί του σαμποτάρουν με κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο τη διεξαγωγή εκλογών για νέες διοικήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ούτε τη συγχώνευση των εφοριών θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί πταίσμα μπροστά στις απειλές που εκτοξεύει ο Αλ. Τσίπρας προς επίδοξους Ελληνες και ξένους επενδυτές που δείχνουν ή θέλουν να δείξουν ενδιαφέρον για δημόσιες επιχειρήσεις. Τις επανέλαβε πριν από μερικές μέρες κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο ζάχαρης και είναι εμφανής η προσπάθειά του να μην επιτρέψει την απαλλαγή του κράτους από ελλειμματικές επιχειρήσεις που έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι αδυνατεί το ίδιο να λειτουργήσει ορθολογικά και το επιβαρύνουν.

Ολα αυτά δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται να φτάσουν στην εξουσία. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν αποτελεί πρωτοτυπία η προσπάθεια ενός κόμματος και του ηγέτη του να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως εμφιλοχωρούν και άλλοι παράγοντες, πέρα από την ανάγκη να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά η ρητορική του και οι πρακτικές των στελεχών και των μελών -αδιάφορο για τους τρίτους σε ποιο ρεύμα και ποια συνιστώσα ανήκουν- οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Είναι δικό του πρόβλημα αν ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να τιθασεύσει τις διάφορες συνιστώσες (πέρα από τα δογματικά ιδεολογικά, περιμένουν τώρα να μοιραστούν την κρατική επιδότηση και αποκλείεται να δεχτούν αυτοκατάργηση), αλλά από την άλλη πλευρά είναι να απορεί κανείς από την παντελή έλλειψη ρεαλισμού στη σκέψη και την εκφορά του λόγου. Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αν και όταν έλθει στην εξουσία θα είναι ίδια και χειρότερα από σήμερα, αν στο μεταξύ δεν έχουν εξυγιανθεί τα δημοσιονομικά και η διοίκηση; Είναι τόσο βέβαιος ότι θα τα βγάλει πέρα έχοντας απέναντι τους δανειστές ή ότι είναι τόσο ευάλωτοι σε εκβιασμούς; Δεν αισθάνεται ότι γίνεται όμηρος της ρητορικής του και αφαιρεί από τον εαυτό του τη δυνατότητα ελιγμών; ΄Η μήπως είναι σίγουρος ότι όντας στην εξουσία θα επιβάλει την άποψή του στους τόσους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *