Το «κράτος» της Βουλής με τους 1.700 εργαζομένους

Το «κράτος» της Βουλής με τους 1.700 εργαζομένους

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Ο… πληθυσμός στο συγκεκριμένο «κράτος εν κράτει», στο κέντρο των Αθηνών, είναι όσος καταμετρήθηκε και στην Κορώνη κατά την απογραφή του 2001: Σχεδόν 1.700 άτομα! Και αν στην όμορφη κωμόπολη της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το γνωστό ρητό, έτσι και βρεις «μπάρμπα» έχεις λύσει κεντρικά βιοποριστικά προβλήματα, στο περί ου ο λόγος «κράτος» μπορεί κάποιος να εντοπίσει τουλάχιστον 300 «μπαρμπάδες». Ο λόγος για το ελληνικό Κοινοβούλιο, εντός του οποίου βάσει της επίσημης απογραφής και των κατά καιρούς αναφορών αρμοδίων παραγόντων, «αυτή τη στιγμή» απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι! Πρόκειται για 670 «τακτικούς» υπαλλήλους, 541 με σχέση «ιδιωτικού δικαίου», κάτι λιγότερο από 100 μετακλητούς, και 360 αστυνομικούς.

Σε σχέση, βεβαίως, με το προ κρίσης παρελθόν, το προσωπικό της Βουλής είναι αριθμητικά λιγότερο. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2006, οι τακτικοί υπάλληλοι ήταν 945, οι μετακλητοί 97 και οι «ιδιωτικού δικαίου» 671. Τα επόμενα χρόνια και καθώς η χώρα βάδιζε προς τον γκρεμό, ο χορός των προσλήψεων από τους εκπροσώπους του έθνους καλά κρατούσε: Στις 31/5/2007 οι τακτικοί ήταν 938, οι μετακλητοί 136, και οι «ιδιωτικού δικαίου» 728. Ενα χρόνο αργότερα, καταγράφονταν ακόμα περισσότεροι: 935 – 136 – 728 στις αντίστοιχες κατηγορίες. Το καλοκαίρι του 2009, έτος «σταθμός» πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό αποφυγής της χρεοκοπίας, έσπασαν όλα τα κοντέρ: 989 τακτικοί, 164 μετακλητοί και 865 «ιδιωτικού δικαίου»!

Στα κρυφά

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εκείνη ήταν και η τελευταία χρονιά που επισήμως δίνονταν τα σχετικά στοιχεία: Από τότε έως σήμερα, εγγράφως, η Βουλή αποφεύγει να δώσει αναλυτικές καταστάσεις με το προσωπικό. Με τον ίδιο ακριβώς σκανδαλώδη τρόπο που κρατά ως… απόρρητα δημόσιου ενδιαφέροντος έγγραφα, όπως είναι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος της Βουλής, ή το μέρος εκείνο του Κανονισμού, μέσω του οποίου γίνονται τα ρουσφέτια (προσλήψεις μετακλητών, προνόμια αξιωματούχων κ.ά.). Για ζητήματα, δηλαδή, που εκτός των άλλων συντηρούνται με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

Οποιος βρίσκεται καθημερινά και επί πολλές ώρες εντός του Κοινοβουλίου, όπως ένας κοινοβουλευτικός συντάκτης, μπορεί να δει πολλά «οικεία» πρόσωπα: υπαλλήλων που πράγματι από το πρωί έως αργά το βράδυ, σχεδόν κάθε ημέρα της εβδομάδας, εργάζονται. Ανάμεσά τους οι πρακτικογράφοι, στενογράφοι, ή και υπάλληλοι άλλων γραφείων, σαν κι εκείνον που πρόσφατα έκλαιγε καθώς έβλεπε τα «οριζόντιας μορφής» επικριτικά δημοσιεύματα να τον συμπεριλαμβάνουν αδίκως στους «κηφήνες» του Κοινοβουλίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι -όπως χαρακτηριστικά λέγεται απ’ όλους- «δεν πατάνε το πόδι τους καν στη Βουλή, αλλά πληρώνονται». Ποιοι και πόσοι; Ουδείς ανοίγει το στόμα του.

Οπως, επίσης, υπάρχουν και άλλες πτυχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στις 31/5/2009 υπήρχε 10μελές Επιστημονικό Συμβούλιο, αλλά και: 18 «επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου», 2 «ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες για υποστήριξη επιστημονικού συμβουλίου», ένας γραμματέας «για την υποβοήθηση του επιστημονικού συμβουλίου», καθώς και άλλοι 48 επιστημονικοί συνεργάτες που προσλήφθηκαν βάσει του ίδιου άρθρου του «αόρατου» Κανονισμού (Αρθρο 162 Κ.τ.Β.). Ολοι αυτοί εντάσσονται στον κύκλο των με σχέση «Ιδιωτικού Δικαίου». Στον ίδιο… κύκλο, και το αγνώστων λοιπών στοιχείων οκταμελές «προσωπικό ειδικού λογαριασμού (Αρθρο 104Α Κ.τ.Β.)», και το πλέον των 70 «προσωπικό σταθμού οχημάτων και περιβάλλοντος χώρου για παροδικές και περιοδικές ανάγκες»!

Ολα τα προαναφερόμενα, βεβαίως, έχουν και συγκεκριμένο οικονομικό κόστος. Οι αριθμοί και η σύγκρισή τους είναι αποκαλυπτικοί: Το 2005 οι αμοιβές για τους τακτικούς, τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, τους υπαλλήλους «ειδικών κατηγοριών», μαζί με τις «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων της ΕΛΑΣ στο Κοινοβούλιο, ανέρχονταν στο ποσό των 71.570.200 ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα, και αφού είχαν γίνει και άλλες προσλήψεις, το αντίστοιχο ποσό παρουσιάζει αύξηση σχεδόν 43% και αγγίζει πλέον τα 102,4 εκατομμύρια ευρώ!

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *