Αξιοπιστία προς την κοινωνία

Αξιοπιστία προς την κοινωνία

Του Κωστα Ιορδανιδη

Συνήλθε χθες η τριανδρία σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, για τις περικοπές, που αφορούν την εξυγίανση της οικονομίας και την εξασφάλιση της δόσεως των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρέλκει ο χαρακτηρισμός των μέτρων, που θα οδηγήσει σε νέα απομείωση των αποδοχών συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Συγκινητικό πάντως το ενδιαφέρον της τριανδρίας -κυρίως των δύο ηγετών της Κεντροαριστεράς- να αποφευχθούν οι «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς του Δημοσίου και σε όλες τις συντάξεις. Πιστεύουν προφανώς ότι το αίσθημα δικαιοσύνης αποκαθίσταται με την πληβειοποίηση των ανωτάτων υπαλλήλων και των λεγομένων υψηλο-συνταξιούχων. Είκοσι τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος στην Ευρώπη, η λογική της εξισώσεως της κοινωνίας προς τα κάτω εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί τις νέες βάρβαρες περικοπές εάν δεν υπήρχε όντως διέξοδος. Αλλά από τα 43 δισεκατομμύρια των ανεισπράκτων φόρων, αρμόδιοι ελεγκτές έχουν αποφανθεί ότι τα οκτώ δισ. ευρώ μπορεί να εισπραχθούν. Οι κυβερνήσεις, όμως, από τον Οκτώβριο του 2009 και εφ’ εξής, που άτεγκτα επιβάλλουν νέες περικοπές εσόδων, σε όσους προκαταβολικώς φορολογούνται -σε μισθωτούς και συνταξιούχους- δεν έπραξαν τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέραν τούτου, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της ομάδος του ευρώ κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, τονίζουν διαρκώς την ανάγκη αντιμετωπίσεως της φοροδιαφυγής, από την οποία η χώρα υπολογίζεται ότι έχει απώλειες δεκαπέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Επί πλέον, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχει υποβάλει στοιχεία όλων όσοι απέσυραν καταθέσεις πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ και τις τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Το ύψος των καταθέσεων αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατο με τις αποδοχές που εδήλωναν επί σειράν ετών τα συγκεκριμένα άτομα, και βάσει των οποίων φορολογούνταν.

Αγνωστο πώς ενεργεί η κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις. Βέβαιον όμως ότι δεν είναι η τρόικα και οι Ευρωπαίοι που καλύπτουν τις περιπτώσεις ανομίας. Ασκούν αντίθετα πιέσεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αρνείται να συμμορφωθεί. Διερωτάται κανείς εάν πρόκειται απλώς για ανικανότητα. Δίχως αμφιβολία, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των χορηγών κομμάτων και πολιτικών -από τους μικρότερους έως τους πλέον επιφανείς- προέρχεται από αυτή την τάξη των ανόμων.

Δίδει η κυβέρνηση τη μάχη αποκαταστάσεως της αξιοπιστίας στην Ευρώπη. Δεν θα το αμφισβητήσουμε. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να δώσει τη μάχη της αξιοπιστίας στην κοινωνία, έναντι της οποίας το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι βαθύτατα, εάν όχι οριστικά, εκτεθειμένο.

Πηγή: Καθημερινή

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    Αγαπητέ κ. Ιορδανίδη,

    Θεωρείται άγνωστο το πώς ενεργεί η κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις ή επικαλείστε το φιλότιμο των κυβερνώντων; Πάμπολλα τα παραδείγματα των νυν και παρελθοντικών κυβερνητικών ενεργειών σε περιπτώσεις ανομίας.

    Που οδηγούν οι ατέλειωτες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τα αυθαίρετα; Σίγουρα όχι σε κατεδαφίσεις με έξοδα των παρανομούντων για παραδειγματισμό. Μήπως σε αιώνιο βόλεμα των παρανομούντων, αυτών που τα χτίζουν και αυτών που προτίθενται να τα νομιμοποιούν επί αντιτίμου;
    Που οδηγούν οι πρωτοφανείς στον τόπο μας φορολογικές περαιώσεις; Μήπως στο κλέψε φορολογούμενε το κράτος κι έλα να μοιραστούμε τα κλοπιμαία για να μην σε ελέγξει ο κρατικός φορολογικός μηχανισμός;
    Που οδηγεί η προσεχής συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε Ελβετικές τράπεζες; Γιατί αυτοί οι προνομιούχοι Έλληνες υπήκοοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, δεν υποχρεούνται ένας προς έναν να προσέλθουν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες των καταθέσεών τους και κατόπιν να φορολογηθούν τα δέοντα; Γιατί αποδίδοντας ένα 20 ή 25 % των καταθέσεών τους στην κυβέρνηση θα δικαιούνται διατήρηση της ανωνυμίας τους και συνέχιση της πιθανής παρανομίας τους; Γιατί αν αγνοήσουν παντελώς την πρόσκληση της κυβέρνησης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να ελεγχθούν και όχι με την βεβαιότητα ότι θα ελεγχθούν φορολογικά; Γιατί αντιμετωπίζεται το θέμα μετά από πολυετή καθυστέρηση και προβολή στα ΜΜΕ μήνες πριν την υλοποίηση;
    Δε θα σας κουράσω μακρηγορώντας, γιατί αυτή η λίστα δεν έχει τελειωμό.

    Μήπως οδηγούμεθα εκ των πραγμάτων στο συμπέρασμα ότι η ανομία δεν τιμωρείται στον τόπο μας, εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ως συνεταίρους τις εκάστοτε κυβερνήσεις και να τους παραχωρούμε μερτικό στην ανομία;
    Πώς να συμμορφωθεί το πολιτικό μας σύστημα, αφού ο εκλογικός σχεδιασμός του εξυπηρετεί και διαιωνίζει πελατειακά συμφέροντα νομιμοποιώντας εντέλει την ανομία;

    Η οποιαδήποτε αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο λειτουργεί ως καθρέφτης της κοινωνίας μας, προϋποθέτει πρώτιστα την ηθική ωρίμανση του λαού μας. Το νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Τότε μόνο η κοινωνία μας μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς, θα επιδιώξει και θα επιβάλλει τις πολυπόθητες αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.
    Έως τότε θα παραμένουν οι ανίσχυροι κυβερνώντες δέσμιοι των άνομων συμφερόντων, ανίκανοι να προωθήσουν τις οποιεσδήποτε ριζικές μεταρρυθμίσεις που απειλούν τη διαιώνιση αυτών των συμφερόντων. Έως τότε θα έχουμε ανάγκη εναλλακτικών λύσεων, τύπου ασπιρίνης, όπως αυτή της τρόικας.

    Πέραν της χρεοκοπίας και του διεθνούς εξευτελισμού, τι άλλο πρέπει να βιώσει αυτός ο τόπος για να καταλάβει τι εξυπηρετεί και τι βλάπτει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του, ώστε να νομοθετήσει με βάση την ηθική και το δίκαιο για το σύνολο της κοινωνίας και να εξοστρακίσει την ανομία;

    Με εκτίμηση,
    Κλωθώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *