Ενταση και υπευθυνότητα

Ενταση και υπευθυνότητα

Του Αλεξη Παπαχελα

Ολοι μας ξέρουμε πως είναι πολύς ο πόνος και η δυστυχία γύρω μας. Η οικονομική κρίση έχει φέρει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στα όριά του. Ακούω όμως διάφορους να προφητεύουν με καταστροφικό ναρκισσισμό πως «δεν θα μείνει τίποτα όρθιο τον Σεπτέμβριο, θα καεί η Αθήνα, θα δείτε τι έχει να γίνει…». Καταλαβαίνω κάποιον που είναι πυρομανής και θέλει, ως νεοέλλην Νέρων, να δει την πόλη του παραδομένη στις φλόγες. Αντε να καταλάβω και όσους, βυθισμένοι στην απόγνωση, βουλιάζουν στην καταστροφική όσο και βαθιά ελληνική αντίληψη που λέει «να καεί το σύμπαν για να δουν κι άλλοι τι περνάω, εγώ δεν έχω τίποτα να χάσω». Ομολογώ, όμως, πως δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω δήθεν σοβαρούς ανθρώπους και παράγοντες του δημοσίου βίου οι οποίοι διατυπώνουν τέτοιες καταστροφικές προφητείες κρύβοντας με δυσκολία το χαμόγελο στα πρόσωπά τους.

Εκεί έχουμε φτάσει; Τόσο πολύ δεν αγαπάμε πια αυτόν τον τόπο που δεν μας νοιάζει αν θα καεί, αν θα βυθιστεί στο χάος, αρκεί να εξυπηρετεί αυτό τους δικούς μας πολιτικούς στόχους;

Η ισχυρότατη φωνή της διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού θα εκφρασθεί το φθινόπωρο με τον πιο έντονο, αλλά και επίσημο τρόπο στο Κοινοβούλιο. Αυτό προβλέπει η δημοκρατία μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης θα δώσουν τη σκληρή μάχη τους μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Πρέπει όμως να υπάρχει κάποιο όριο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση βίας, τις μολότωφ, τις καταστροφές.

Ελπίζω πως ο κ. Τσίπρας, τώρα που κατέκτησε την κρίσιμη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα χειρισθεί με ωριμότητα και υπευθυνότητα τις κοινωνικές εντάσεις των επόμενων μηνών. Θα είναι μεγάλο λάθος του να πιστέψει ότι θα βοηθήσει πολιτικά τον εαυτό του και το κόμμα του ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Αν τα πράγματα πάνε στραβά για τη χώρα και κατόπιν έλθει ο ίδιος στην εξουσία, είναι απολύτως βέβαιο ότι η πείνα, η δυστυχία και η φτώχεια θα είναι οι βασικοί του αντίπαλοι μαζί με το μίσος και την οργή που παράγουν. Το επιχείρημα πως «πρέπει να είναι σκληρός» γιατί αλλιώς θα αναδειχθούν σε αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι σοβαρό. Οι λαϊκοί ηγέτες φαίνονται όταν συγκρατούν ένα λαό και δαμάζουν τα χειρότερα αυτοκαταστροφικά του ένστικτα, όχι όταν τα υποδαυλίζουν χωρίς να τους νοιάζει η επόμενη ημέρα.

Σχόλιο αναγνώστη του άρθρου:

Ας το αποδεχθούμε. Το κεφάλαιο “Ελλάδα στην Ευρωζώνη/Ευρώπη”, μετά από ένα δύσκολο κύκλο περίπου 30 ετών, έχει οριστικά κλείσει. Έχουμε ήδη φύγει από την Ευρώπη και ακόμα δεν το έχουμε αντιληφθεί. Όπως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το 2010 χρεωκοπήσαμε, έτσι τώρα νομίζουμε ότι ήμαστε ακόμα στους 17! Η σημερινή Κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει. Οι λόγοι είναι απλοί. Πρώτον, ουδείς τόλμησε να αντισταθεί στους πρυτάνεις. Έγινε ολική οπισθοχώρηση σε ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής. Σε ποιά εκτίμηση μπορεί να βρίσκεται μία Κυβέρνηση μετά από τέτοια ήττα? Δεύτερον, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αρχίσουν από τα δύσκολα. Τα πολύ δύσκολα. Ποιά είναι αυτά? Η ΔΕΗ και το κανάλι της Βουλής. Για να δοθεί ένα διπλό μύνημα προς πάσα κατεύθυνση. Αφενός ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται πλέον άχρηστους οργανισμούς και αφετέρουν ότι οι πολιτικάντηδες συνδικαλιστές δεν έχουν πλέον θέση στην κοινωνία. Αντ’αυτών θα πουληθεί το Golden Hall, το οποίο μόνο ένας ηλίθιος δεν θα είχε την ικανότητα να φέρει σε πέρας. Πού είναι τα κότσια της κυβέρνσης μπροστά στα δύσκολα?Τρίτον, πότε αφαιρέθηκε η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος σε όλους τους γιατρούς που υπέγραψαν τα πλαστά επιδόματα? Ή πότε τέθηκαν έστω σε διαθεσιμότητα? Ποτέ. Ποιός θα τα βάλει με τα πανίσχυρα λόμπυ των γιατρών. Ουδείς. Τέταρτον, πού βρίσκονται οι κύριοι οι οποίοι έκαναν εμφανέστατες ψευδείς δηλώσεις στην εφορία έχοντας εκατομμύρια στο εξωτερικό. Μήπως κρατούνται προσωρινά? Προς Θεού όχι. Τί γίνεται με τα ναυπηγεία? Τώρα ξεκινάει η διαβούλευση…προς Θεού μην πειραχθεί το ΠΑΜΕ! Ακόμα, πιστεύετε ότι είμαστε στην Ευρώπη?

Ο πολίτης

Πηγή: Καθημερινή

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Οι λάτρεις των ιδιωτικοποιήσεων πάλι έπιασαν δουλειά. Αυτό βέβαια που δεν μας εξηγεί ο παραπάνω αναγνώστης είναι σε τι θα φανεί χρήσιμη η πώληση της ΔΕΗ και άλλων κερδοφόρων οργανισμών. Και ποιος μας είπε ότι ζούσαμε στην Ευρώπη; Επειδή παίρναμε φτηνά δάνεια από τις τράπεζες τις οποίες τώρα "διασώζουμε"; Ή μήπως επειδή καταντήσαμε ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης; Αυτά είναι τα καλά του ευρώ, αυτή η απάτη που ονομάστηκε "κοινό νόμισμα" και δεν ήταν τίποτε άλλο από τα καλά και συμφέροντα κάποιων ισχυρών που νέμονται την λεία ως κοινοί απατεώνες έρχεται τώρα να καταπιεί μια ολόκληρη κοινωνία γιατί το θέλουν οι…"εταίροι" μας. Αίσχος! Στα κομμάτια λοιπόν το κοινό νόμισμα, αφού τίποτε δεν είναι πάνω από τα συμφέροντα ενός ολόκληρου λαού.

    1. Νικόδημος

      Aγαπητέ Ανώνυμε και παρέα,

      Η άγνοιά σας είναι ασυναγώνιστη και ο παραλογισμός σας απαράμιλλος. Οι βρισιές και τα παπαγαλίσματα συνθημάτων σε κομματικές και καφενειακές συγκεντρώσεις των αναρχοαριστερών δεν αποτελούν λογική σκέψη. Το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει εσάς και άλλους εγκάθετους, που αναθεματίζουν συνεχώς τον μη-κρατισμό, είναι τα συμφέροντα του λαού.

      Από πότε είναι η ΔΕΗ “κερδοφόρα”; Ή μήπως δεν ξέρετε ούτε τη σημασία αυτής της λέξης; Χρωστά πολλά εκατομμύρια και έχει πάψει να πληρώνει τους προμηθευτές της από τον Απρίλιο. Διότι χρυσοπληρώνει κάποιους Φωτόπουλους για να μην εργάζονται και πολλούς συνδικαλιστές για να πηγαίνουν σε συνέδρια με τις οικογένειές τους. Πολύ κρίμα για τους πραγματικούς εργαζόμενους στο ευρύτερο Δημόσιο που καταπιέζονται τόσο τραγικά από ανεγκέφαλους όπως εσείς.

      Μακάρι να έρθει στην εξουσία ο κ Τσίπρας για να δείτε στην πράξη τι σημαίνει αναρχοαριστερισμός και κατάργηση του ιδιωτικού τομέα. Αν οι σοσιαλιστές γυμνοσάλιαγκες του Γιωργάκη μείωναν το κράτος κατά 30%, αρχίζοντας με τους βουλευτές και κατεβαίνοντας, αρχές 2010, ούτε μνημόνια θα είχαμε ούτε ύφεση.

      Ναι συμφωνώ οι Τράπεζες είναι καρχαρίες αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνονται για τις κραιπάλες των κρατικοδίαιτων καρεκλοκένταυρων. Αυτό είναι άλλο θέμα.

      Χωρίς εκτίμηση
      Νικόδημος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *