“Δυστυχώς οι νόμοι μας δεν προασπίζουν την ισονομία”

“Δυστυχώς οι νόμοι μας δεν προασπίζουν την ισονομία”

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών και πληθώρας δικηγόρων και δικαστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή αποχώρησης του Παν. Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Όπως είναι γνωστό, ο Παν. Πικραμμένος διετέλεσε κατά τις επιταγές του Συντάγματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, Εσωτερικών Αντ. Μανιάτης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής «κυβέρνησης Πικραμμένου» (Πέτρ. Μολυβιάτης, Π. Αποστολίδης, Φρ. Φραγκούλης, Χ. Γεραρής, Ελ. Οικονόμου, Χ. Κίττας, Ευφροσύνη Κιάου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Αντ. Αργυρός κ.λπ.), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, οι τέως υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιάν. Παπαθανασίου, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Ιωαννίδης και Ν. Κανελλόπουλος, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος κ.ά.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα.



Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.



Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Ακόμη, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η “μητέρα” των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι “ίσοι απέναντι στο νόμο”.



Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.



Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

Τέλος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος απευθύνθηκε στους συναδέλφους του λέγοντας: «Στους δικούς μας ώμους πέφτει η δύσκολη αποστολή να εντοπίσουμε και να θέσουμε τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί η πολιτική εξουσία προκειμένου να ασκήσει τις δικές της αποφασιστικές αρμοδιότητες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να προασπίσει θεμελιώδη δημοκρατικά κεκτημένα».

«Διατρέχοντας» μια διαδρομή 36 ετών στο δικαστικό σώμα, δεν έκρυψε ότι στη ζωή του υπήρξε «πολύ τυχερός» και πιστεύει ότι έχει «έναν άγγελο φύλακα κοντά του».

Χαριτολογώντας, αναφέρθηκε στις στιγμές της ζωής του κατά τις οποίες τον βοήθησε τόσο η τύχη που δεν «πίστευε στα μάτια του». Η πρώτη φορά ήταν όταν σπούδαζε στη Γαλλία και πήρε σε κάποιο μάθημα πολύ μεγάλο βαθμό και αναρωτήθηκε εάν είναι δικός του αυτός ο βαθμός ή άλλου.

Η δεύτερη φορά ήταν ότι τον περασμένο Μάιο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής ων Βρυξελλών. Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι όταν συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναρωτήθηκε εάν έχει μπει σε λάθος αίθουσα ή όχι καταδεικνύοντας έτσι ότι η τύχη τον βοήθησε να φτάσει μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στη δικαστική πορεία, το έργο του, το ήθος και το χιούμορ του αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε’ Τμήματος Κων. Μενουδάκος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο τέως σύμβουλος Επικρατείας Ηρ. Τσικλητήρας και από την πλευρά των εργαζομένων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου τους Χρ. Τσιώμος.

Ειδικότερα, ο Κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε στις τρεις σημαντικές αρετές που χαρακτηρίζουν τον Παν. Πικραμμένο που είναι: «1) Η ορθή κρίση που προϋποθέτει όχι μόνον οξυδέρκεια και γνώσεις, αλλά και επίγνωση των πραγματικοτήτων και αίσθηση των συνεπειών των διδομένων λύσεων, 2) Η ικανότητα σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και άμβλυνσης των αντιθέσεων, είτε οφείλονται σε διαφορές γνωμών που αποτελούν τη συνήθη περίπτωση είτε στις, σπανίως έστω εμφανιζόμενες, προσωπικές αντιπαραθέσεις, 3) Η προσήνεια και η ευγένεια. Με λίγα λόγια ο καλός χαρακτήρας και η καλή συμπεριφορά που αντανακλώνται στη συνεργασία με τους συναδέλφους δικαστές όλων των βαθμίδων και με το διοικητικό προσωπικό του Δικαστηρίου».

Από την πλευρά του, ο Ιωάν. Αδαμόπουλος επισήμανε ότι τον Παν. Πικραμμένο «τον βασανίζει ένα ατελείωτο πάθος για τη Δικαιοσύνη και τελευταία μάθαμε έμπρακτα ότι έχει τον ίδιο έρωτα και για τον έρημο τόπο μας».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Ο δικαστής αυτός, όταν πρόσφατα κλήθηκε, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ως πρωθυπουργός σχημάτισε την πιο στιβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση από προσωπικότητες εθνικού βεληνεκούς. Στις λίγες ημέρες της διακυβέρνησης αυτής, βλέπαμε ένα χαμογελαστό πρωθυπουργό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με διακριτικότητα και ήθος να δίνει λύσεις σε ζητήματα που περίμεναν χρόνια. Να ακούει τη φωνή της κοινωνίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ιωάν. Αδαμόπουλος επισήμανε: «Είναι πολύ νέος και η πατρίδα τον χρειάζεται για να της προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του από άλλα μετερίζια. Η Ελλάδα σας χρειάζεται».

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης: Πρωθυπουργός με ήθος, επιτέλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *