ΓΑΠ – Ο Γεννήτωρ της Καταστροφής

ΓΑΠ – Ο Γεννήτωρ της Καταστροφής

«Μέσα σε δύο χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε μία χώρα. Θα απαιτηθούν δεκαετίες γιά να επιστρέψουν οι Ελληνες εκεί που ήταν».

Αυτά αναφέρονται σε συγκλονιστικό άρθρο της εφημερίδας των Βρυξελλών New Europe, με τίτλο: «Ποιά είναι η πραγματική αλήθεια γιά την ελληνική καταστροφή;».

Και το άρθρο επισημαίνει:

«Στα τέλη του 2009, η Ευρώπη και ο κόσμος ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα ήταν ένας απατεώνας (a fraud and a deceiver), η οποία ουδέποτε έπαψε να παραποιεί τις οικονομικές της επιδόσεις ώστε να καρπώνεται τα οφέλη μιάς προνομιακής λέσχης, σε βάρος των εταίρων της και του ευρώ.

»Ομως πόσο ακριβές είναι τελικά αυτό; Λόγω της κλιμακουμένης τότε διεθνούς οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν ανακριβείς στις εκτιμήσεις τους για τα ελλείμματά τους. Γιά παράδειγμα, στα σταθεροποιητικά τους προγράμματα στις αρχές του 2009, η Βρεταννία είχε προβλέψει έλλειμμα 8,2% το οποίο έφθασε τελικά στο 11,4%, η Ολλανδία είχε προβλέψει πλεόνασμα 1,2% το οποίο μετατράπηκε σε έλλειμμα 5,4% και η Πορτογαλία είχε προβλέψει έλλειμμα 3,9% το οποίο ανήλθε τελικά σε 9,3%.

»Ακόμη, κατά τα έτη 2008-2009 το έλλειμμα στην Ισπανία επεκτάθηκε σε 11,1% και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 12,9%. Τον Απρίλιο του 2010 η Ιρλανδία προέβλεπε έλλειμμα 11,6% γιά το 2010 και τελικά έφθασε στο 32%. Ωστόσο, ήταν μόνο η Ελλάδα αυτή που κατηγορήθηκε γιά παραποίηση στοιχείων και ως αναξιόπιστη. Και αυτό από την ίδια της την Κυβέρνηση!».

Αυτό γράφει το άρθρο της εφημερίδας, γιά την αψυχολόγητη στάση της Κυβερνήσης Παπανδρέου. Και συνεχίζει:

«Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν μετέδιδε προς τις διεθνείς αγορές από τις οποίες έπρεπε να δανεισθεί, την ιδέα ότι η Ελλάδα ήταν μία χρεωκοπημένη χώρα με τεράστια συστημική διαφθορά, πελατειακό σύστημα, παρασιτική οικονομία, μεγάλη ανισότητα και αυθαιρεσία, ακόμη και συγκρίνοντας την χώρα με τον βυθιζόμενο Τιτανικό, εξαπολύοντας έτσι τα επιτόκια δανεισμού (spreads) στα ύψη. H ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να μετατρέψει το πρόβλημα του ελλείμματος, που ήταν κοινό στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, σε πρόβλημα δανεισμού, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Και το άρθρο της New Europe διερωτάται:

«Προς τί ο αυτοδιασυρμός; Γιατί κατηγορήθηκε η Ελλάδα γιά παραποίηση στοιχείων, γιά διαφθορά και γιά όλα τα άλλα από την ίδια της την Κυβέρνηση; Γιατί φούσκωσε η ίδια το έλλειμμα στα τέλη του 2009;».

Δίνει δε την εξής απάντηση:

«Προδήλως διότι η Κυβέρνησις Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους πριν από τις εκλογές γιά την πραγματική κατάσταση, δημιούργησε προσδοκίες και έδωσε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει».

Είναι μία από τις σπάνιες φορές που ξένη εφημερίδα έχει καταλάβει πλήρως τί συνέβη στον τόπο μας κατά την κρίσιμη περίοδο του 2009. Η μεγαλύτερη μερίδα του διεθνούς Τύπου μας κατηγορεί βάσει των όσων έλεγε τότε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εις βάρος της χώρας. Λίγοι αντελήφθησαν ότι στην πραγματικότητα τα δημόσια οικονομικά μας δεν διέφεραν και τόσο από τα συμβαίνοντα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά ότι ο κ. Παπανδρέου τα «φούσκωσε» σκόπιμα, επειδή ο ίδιος είχε εκτεθεί με τις δηλώσεις ότι «λεφτά υπάρχουν» και έπρεπε να καλύψει τα προεκλογικά ψεύδη.

Ετσι λοιπόν, άρχισε η καταστροφή. Οταν ένας Πρωθυπουργός μιλάει με τέτοιο τρόπο γιά την χώρα του, την διασύρει ως αναξιόπιστη και δίνει την εντύπωση στους δανειστές της ότι είναι κατ’ ουσίαν πτωχευμένη, μοιραίως έπονται τα χειρότερα. Ο εφιάλτης τον οποίο έζησε και εξακολουθεί να ζει ο ελληνικός λαός κατά την τελευταία διετία είναι προϊόν των απίστευτων χειρισμών της Κυβερνήσης Παπανδρέου. Οπως αναφέρει το άρθρο, μέσα σε δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός κατέστρεψε μία χώρα. Και θα απαιτηθούν δεκαετίες γιά να επιστρέψουν οι Ελληνες εκεί που ήταν.

(από την εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, 27/01/2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *