Γκολ στο ενενήντα

Γκολ στο ενενήντα

Τασούλα Επτακοίλη

Στις 14 Μαρτίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι βγήκε θετικός στον κορωνοϊό. Στις 22 Μαρτίου, έχοντας αναρρώσει και «αρνητικοποιηθεί», επισκέφτηκε την κεντρική λαχαναγορά Ρέντη. Φτάνοντας φορούσε μάσκα. Σχεδόν αμέσως η μάσκα βγήκε και ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους σε υπαίθριους, ημιυπαίθριους και κλειστoύς χώρους, εκ του σύνεγγυς και σε συνθήκες σχετικού συνωστισμού. Χωρίς μάσκα. Το είχε πει, άλλωστε, σε μαθητές στη Σύρο, στις αρχές του μήνα, πως «σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες γιατί ήταν μεγάλος μπελάς». Το «σύντομα» προφανώς έγινε «τώρα».

Το ίδιο μήνυμα μιας προϊούσας… ανεμελιάς στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας: ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για νέα χαλάρωση των μέτρων μέχρι το Πάσχα, ενώ η Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε την αναστολή, από το καλοκαίρι, της επιβολής προστίμου 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Με ποιο επιχείρημα θα πείσει, άραγε, η κυβέρνηση τους πολίτες για την αναγκαιότητα μιας τέταρτης δόσης, όταν ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι σε όσους αρνήθηκαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους κάνοντας το εμβόλιο; Ατόπημα το πρόστιμο, εξαρχής. Σε αυτά προσθέστε τα self tests στα σχολεία που μειώνονται από δύο σε ένα, την πληρότητα στα γήπεδα που επανέρχεται στο 100%, τους ανύπαρκτους ελέγχους. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας. Ομως η πανδημία δεν είναι ματς. Δεν έχει προκαθορισμένη διάρκεια. Δεν υπακούει σε κανόνες. Καμιά ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει.

Οι νεκροί στη χώρα μας ξεπερνούν καθημερινά τους πενήντα –μια σταθερότητα που θα έπρεπε να μας τρομάζει–, με τους συνολικούς θανάτους να ανέρχονται σε περίπου 27.300. Η υψηλή μεταδοτικότητα της «Ομικρον» προκαλεί ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων. Τα περιστατικά COVID στην πλειονότητά τους είναι ήπια, αλλά μέσα στις χιλιάδες των νοσούντων κάποιοι θα έχουν σοβαρές παρενέργειες, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Πόσο μπορεί να αντέξει το ήδη ταλαιπωρημένο και πιεσμένο ΕΣΥ; Πόσες απώλειες θα μετρήσουμε ακόμα; Ο ιός είναι πάντα εδώ και μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Το ζητούμενο δεν είναι να κλειστούμε στα σπίτια μας για να τον αποφύγουμε, αλλά να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια κουλτούρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον δρόμο. Η μάσκα είναι πράγματι μπελάς αλλά, ταυτόχρονα, πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που τα γκολ μπαίνουν στο ενενηκοστό λεπτό.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *