Οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας δεν αντέχουν τις διαταγές

Οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας δεν αντέχουν τις διαταγές

Μάνος Βουλαρίνος

Η «διαταγή» (σε εισαγωγικά γιατί αντίθετα με το τι πρέπει να κάνει μια διαταγή, αυτή εδώ αφήνει περιθώρια επιλογής) για όσους υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, στα ΕΜΑΚ που λέμε, ήταν η εξής: όσοι ένστολοι ανήκουν σε αυτή την υπηρεσία θα πρέπει είτε να εμβολιαστούν είτε να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβετικής Υπηρεσίας προκειμένου να μην βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που θα κληθούν να διασώσουν. Δύσκολα κανείς θα πει ότι η «διαταγή» αυτή δεν είναι εντελώς λογική και επιβεβλημένη, εκτός αν έχει φάει πετριά στο κεφάλι. Ή εκτός αν είναι συνδικαλιστής.

Γιατί αν είναι συνδικαλιστής θα κάνει ό,τι έκανε ο συνδικαλιστής Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδιάς Πυροσβεστικού Σώματος: θα διαμαρτυρηθεί και μάλιστα με επιχειρήματα που, όπως συχνά συμβαίνει με τα επιχειρήματα των εργατοπατέρων κάθε κλάδου, υποτιμούν αυτούς που υποτίθεται ότι προσπαθούν να υπερασπιστούν.

Ο συνδικαλιστής Σταθόπουλος λοιπόν, είπε πως οι πυροσβέστες των ΕΜΑΚ θέλουν σχεδόν όλοι να εμβολιαστούν αλλά δεν είναι καθόλου σωστό να υπάρχουν τέτοιου είδους διαταγές. Δήλωσε ενοχλημένος από την «διατύπωση και την απειλή» (ναι, θεωρεί απειλή την πρόνοια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τους ασυνείδητους) η οποία μπορεί να έχει, όπως είπε, τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί οι υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ είναι «παιδιά 35 ετών».

Αφού σας αφήσω λίγο χρόνο να γελάσετε με το θλιβερό στην πραγματικότητα «παιδιά 35 ετών», να σας πω πως κανείς δεν έχει υποτιμήσει ποτέ με τόσο άγριο τρόπο ενστόλους. Γιατί είναι φοβερά υποτιμητικό να λες ότι το να σου ζητούν να κάνεις κάτι που θα έκανες έτσι κι αλλιώς μόνος σου μπορεί να έχει αυτό τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι φοβερά υποτιμητικό να μιλάς για συναδέλφους σου λες και μιλάς για πεντάχρονα που θέλουν ειδική μεταχείρηση γιατί αλλιώς μπορεί να πεισμώσουν. Και το υποτιμητικό για τους ανθρώπους των ΕΜΑΚ γίνεται εξοργιστικό όταν κανείς σκεφτεί πως όλα αυτά αφορούν ένα σώμα ασφαλείας. Δηλαδή μια υπηρεσία με αυστηρή ιεραρχία στην οποία η υπακοή στις διαταγές είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της.

Φυσικά, όπως φαντάζεστε, την ίδια αλλεργία στις «διαταγές» που σκοπό έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας φαίνεται να έχουν και συνδικαλιστές της αστυνομίας. Ο συνδικαλιστής Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δήλωσε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις αν παρόμοια «διαταγή» έρθει για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα ΜΑΤ. Δεν είπε «αν οι άνδρες των ΜΑΤ θέλουν να σπείρουν τον ιό έχουν δικαίωμα να το κάνουν» αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να το ακούσουμε κάποια άλλη στιγμή από κάποιον συνδικαλιστή.

Αφού επαναλάβω ότι η «διαταγή» δεν ήταν κανονική διαταγή αλλά η (ανεπίτρεπτη για σώμα ασφαλείας) δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στον εμβολιασμό και την αλλαγή υπηρεσίας, θα αναρωτηθώ: τι διαόλο χώρα είναι αυτή στην οποία τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας δηλώνουν αλλεργικοί στις διαταγές και το ύφος τους; Πόση παλαβομάρα να αντέξει ακόμα αυτό το μικρό κομμάτι του πλανήτη; Δεν αρκεί που συνδικαλίζονται οι ένστολοι πρέπει να δείχνουν και πόσο δεν τους αρέσουν οι υποχρεώσεις που έχει η στολή;

Προφανώς οι διαταγές είναι ενοχλητικές για πολλούς (ούτε εμένα μου αρέσουν) αλλά αυτοί οι πολλοί που ενοχλούνται από διαταγές ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Δεν κάνουν για τη δουλειά αυτή και καλό είναι να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Πόσο μάλλον όταν ως «διαταγή» αντιλαμβάνονται μια δυνατότητα επιλογής που δεν θα έπρεπε να υπάρχει για δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό και πολύ περισσότερο για ενστόλους.

Φυσικά όλο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλη μία απόδειξη της σαπίλας του ελληνικού κράτους. Μιας σαπίλας που επιτρέπει σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία να μην εμβολιάζονται, σε ενστόλους να ενοχλούνται από τις διαταγές, σε Ιατρικούς (δήθεν επιστημονικούς) Συλλόγους να διατηρούν ως μέλη τους παλαβούς ή απατεώνες αρνητές του εμβολιασμού, σε σε σε σε… Αυτής της σαπίλας που ελλείψει σοβαρής πίεσης, ελλείψει πολιτικής βούλησης, παραμένει το ίδιο δυνατή και το ίδιο καταστροφική εδώ και δεκαετίες και στο τέλος θα μας καταπιεί όλους. Και μπράβο της. 

Πηγή: Athens Voice

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *