«Νάρκες» προς άμεση εξουδετέρωση

«Νάρκες» προς άμεση εξουδετέρωση

Άγγελος Στάγκος

Είναι εντελώς γελοίος, ακόμη και για χώρα όπου η γελοιότητα / γελοιοκρατία είναι πανταχού παρούσα, ο καβγάς που έχει ξεσπάσει στην ελληνική πολιτική τάξη και στα μίντια σχετικά με τα εμβόλια και τις πατέντες. Δείχνει πόσο «επαρχιώτικη» είναι η αντίληψη όσων νομίζουν ότι θα έχουν κομματικά οφέλη από μια αντιπαράθεση περί της πατρότητας της ιδέας που κατέθεσε ο πλανητάρχης, όταν το θέμα αφορά παγκόσμιες δυνάμεις της διεθνούς οικονομίας και της φαρμακοβιομηχανίας, ανταγωνισμούς κολοσσών, ζητήματα έρευνας και καπιταλιστικών κινήτρων και ουδόλως αφορά την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να παίξει τον παραμικρό ρόλο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Είναι πραγματικά εξοργιστική αυτή η συζήτηση με τις προδιαγραφές και στόχους εσωτερικής κατανάλωσης, όταν το βασικό πρόβλημα που έχουμε σήμερα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η απροθυμία τμημάτων του πληθυσμού να εμβολιαστούν.

Με λίγα λόγια, επάρκεια εμβολίων έχουμε και θα έχουμε, αξιοθαύμαστο σύστημα εμβολιασμών διαθέτουμε, μαζί όμως με έλλειμμα νοημοσύνης, υπερβολικές φοβίες και μπόλικους «ψεκασμένους» ή ολιγοφρενείς κήρυκες της άρνησης. Οι οποίοι δυστυχώς είναι σε θέση να επηρεάζουν (χειροκροτούμενοι μάλιστα όπου… νοήμον κοινό), όπως ο παπάς στη Χαλκιδική ή η καθηγήτρια του γυμνασίου / λυκείου του Παγκρατίου που διακινεί ηλεκτρονικά έντυπα για μηνύσεις και προσφυγές κατά των εμβολιασμών και των άλλων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Αν δεν το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί αρχηγοί, το κύριο μέλημά τους είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην Ελλάδα, όχι οι ανούσιοι δονκιχωτισμοί απέναντι σε ανεμόμυλους που ξεπερνούν το μέγεθος το δικό τους και της χώρας. Αυτό ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της τοποθέτησης Μπάιντεν και τη μεγάλη σημασία της στη σημερινή συγκυρία.

Μιλώντας όμως για σοβαρότητα και πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, η Ελλάδα έχει πλήθος σοβαρών, σε βαθμό ζωτικότητας ορισμένα, προβλημάτων, που ζητούν λύσεις. Θεωρητικά, άμεσες λύσεις πρέπει να δοθούν σε προβλήματα όπως το ασφαλιστικό, η εκπαίδευση, η απόδοση της κρατικής μηχανής, η γραφειοκρατία, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα σκουπίδια, το κτηματολόγιο, ακόμη και η υπογεννητικότητα ή τα ελληνοτουρκικά, που ταλανίζουν μεταξύ άλλων και καθηλώνουν τη χώρα. Ωστόσο, οι άμεσες λύσεις δεν είναι πάντα εφικτές, ακόμη και όταν υπάρχει βούληση. Είτε γιατί εξαρτώνται από τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά τρίτων, όπως τα ελληνοτουρκικά, είτε γιατί από τη φύση τους είναι πολύπλοκα, είτε γιατί απαιτούν ριζικές αλλαγές νοοτροπίας και κουλτούρας στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέγεθος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα απειλεί με εξαφάνιση το «γένος» μέσα στην επόμενη εκατονταετία, παρά τη λαμπρότητα στις επετείους της παλιγγενεσίας του. Το δυστύχημα είναι ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται μόνο με οικονομικά κίνητρα και κρατικές διευκολύνσεις, καθώς συνδυάζεται με τρόπους ζωής, λειτουργίες και ήθη της σύγχρονης κοινωνίας. Αξίζει όμως να αναληφθεί μια «έξυπνη» εκστρατεία μεγάλης διάρκειας, μήπως και αποδώσει κάποιους καρπούς. Πρόκειται για καθήκον, αν μη τι άλλο…

Από την άλλη πλευρά, το ασφαλιστικό, η εκπαίδευση, η Δικαιοσύνη, η κρατική μηχανή, η γραφειοκρατία, το κτηματολόγιο, τα σκουπίδια και άλλα, δεν μπορούν να περιμένουν επειδή κόμματα, μίντια και κοινωνία διακατέχονται από παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις που έχουν ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδα. Οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν γι’ αυτά και επιβάλλουν να δοθούν μάχες. Δεν είναι δυνατόν το 18% του ΑΕΠ να πηγαίνει σε συντάξεις, να συντηρείται με τις σημερινές προδιαγραφές το ασφαλιστικό σύστημα, να εξαντλείται ο δημόσιος διάλογος στις συντάξεις και στα αναδρομικά τους. Ούτε επιτρέπονται γενναιοδωρίες του τύπου 70% της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται, όσο και αν αποτελούν δεξαμενή ψηφοθηρίας. Υπάρχουν και οι άμοιροι Έλληνες νέοι που τους αναλογεί φροντίδα, ξεκινώντας από την πλήρη αναθεώρηση της εκπαίδευσης στα γυμνάσια και λύκεια κυρίως και μετά στην περαιτέρω εκπαίδευση για να μαθαίνουν εκφορά λόγου, πρακτικές συνεργασίας και δεξιότητες απαραίτητες στη σημερινή εποχή.

Θα προκληθούν ασφαλώς αντιδράσεις όπως και σε κάθε απόπειρα βελτίωσης των επιδόσεων της κρατικής μηχανής, μείωσης της γραφειοκρατίας, επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, ρύθμισης των χώρων και τρόπων επεξεργασίας απορριμμάτων. Πρόκειται για «νάρκες» που φαίνονται και πρέπει να εξουδετερωθούν για να προχωρήσει στοιχειωδώς η χώρα.

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *