Ψ42: Προστασία

Ψ42: Προστασία

- in Ψυχολογία
0

Πώς προστατεύομαι; Είναι μια συχνή ερώτηση που διατυπώνεται ποικιλότροπα στον νου μας, κάποτε μάλιστα δίχως λόγια.

Υπάρχουν εχθροί. Πολλών ειδών. Ο κόσμος είναι μεγάλος – ακόμα και η γειτονιά μου. Αυτό και μόνο το μεγάλο μέγεθος του περιβάλλοντος και το μικρό του δικού μου σώματος είναι αρκετά απειλητικό.

Το περιβάλλον περιέχει πολλές απειλές στη μορφή άγνωστων ανθρώπων. Αγροίκοι εγωιστές, φωνακλάδες και αγενείς κυρίες, κλέφτες και λωποδύτες, οπλισμένοι αστυνομικοί… αμάξια που δεν σταματούν στις διαβάσεις… Είναι και οι μαφίες και οι νονοί της νύχτας και οι απρόβλεπτοι τζιχαντιστές.

Από αυτούς μπορείς να προστατευτείς σχετικά εύκολα κάνοντας μόνο τα απαραίτητα και μένοντας σπίτι. Όπως και στην περίπτωση αυτής της πανδημίας που προσέχεις για τον ιό που καραδοκεί οπουδήποτε. Το κράτος δεν προσφέρει ούτε την απαραίτητη στοιχειώδη προστασία. Μα το έχεις συνηθίσει. Δεν περιμένεις σχεδόν τίποτα.

Μα υπάρχουν και οι άλλοι εχθροί: αυτοί που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, να ησυχάσεις, να αναπαυθείς. Αυτοί είναι όντως δύσκολοι και δεν μπορείς να τους ξεφορτωθείς. Τους κουβαλάς μαζί σου όπου κι αν πας.

Τα μικρο-ψέματα που έχεις πει. Οι μικρο-απάτες που έκανες. Οι μικρο-προσβολές. Τα απαξιωτικά λόγια. Οι μικροκακίες. Οι φθόνοι, τα μίση, τόσες απορρίψεις…

Είναι και οι εμμονές, οι καταθλίψεις, οι μελαγχολίες, οι φοβίες…

Προστασίες υπάρχουν. Η καλύτερη είναι η παρουσία του εαυτού σου η πίστη/γνώση πως είναι παρών, πάντα μαζί σου παντού.

Μα πώς να βρεις τέτοια προστασία όταν ο νους είναι ταραγμένος ή κατακλύζεται από μια μικροκακία, μια κατάθλιψη;

Θες κάτι άλλο. Γι’ αυτό οι παλαιοί σοφοί συστήνουν όλοι την καλή συντροφιά. Είναι καλοί άνθρωποι, καλές σκέψεις, καλά βιβλία, καλή τέχνη. Που μιλάνε απλά κι άμεσα, ή με όμορφα σύμβολα, για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη, την Καλοσύνη, τη Σοφία. Ακόμα κι αν είσαι μακριά από αυτούς τους συντρόφους, αν όντως είναι καλή συντροφιά, θα νιώθεις την παρουσία τους και την προστασία που θες.

Μετά είναι η προστασία της χρησιμότητας. Να κρατάς τον εαυτό σου, νου και σώμα, απασχολημένο όσο το δυνατόν περισσότερο. Βρες και κάνε χρήσιμες εργασίες για σένα, για την οικογένεια, για την κοινωνία. Ποτέ όμως για κάποιο ποταπό, υλικό όφελος και σε βάρος άλλων!

Η αγάπη, αφοσίωση και πίστη στον Θεό επίσης προστατεύει. Μια ή άλλη εικόνα, μια ή άλλη ονομασία – Θεός, Παναγία, Αλλάχ, Παραμάτμαν (Ινδική μεταφυσική).

Άλλοι βρίσκουν βοήθεια στους Προγόνους. Είναι κι αυτή μια μορφή αφοσίωσης και πίστης και σε ορισμένες κουλτούρες έχει μεγάλη δύναμη.

Μα όπου κι αν στραφείς, ότι κι αν κάνεις σωματικά ή νοερά, πάντα είσαι με τον Εαυτό σου, μια Παρουσία που εποπτεύει και φροντίζει τα πάντα! Εκείνη πάντα προστατεύει σιωπηλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *