Ψ38: Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;

Ψ38: Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;

- in Ψυχολογία
0

1. What is our purpose here on Earth? Έτσι τιτλοφορείται το πρωτότυπο από τον Daniel Shai, αναρτημένο στην ιστοσελίδα Your awakened Nature του Quora στο Διαδίκτυο.

«Να ξυπνήσουμε, βέβαια. Για πόσο θέλετε να παίζετε στο όνειρο, ιδίως όταν απλώς επαναλαμβάνετε το ίδιο παίξιμο πάλι και πάλι. Είναι ένα παιχνίδι, λυπάμαι που σας το λέω, μίσους, ενοχών και φόβων: αυτά είναι όλα όσα επαναλαμβάνετε».

Έτσι ξεκινάει το σύντομο άρθρο και αρχικά σοκάρει διότι τα λέει απότομα και μονόπλευρα. Υποθέτω πως ο σκοπός του είναι να επιφέρει κάποιο ξύπνημα: γι’ αυτό γράφει έτσι. Μα δίνει γοργά και την άλλη πλευρά.

2. «Στο όνειρο αυτό υπάρχει πάντα και ο ένοχος μα και ο αθώος· πάντα μίσος μα και αγάπη· πάντα φόβος και σύγκρουση και λάθος μα και σωστό. Με αυτόν τον τρόπο διαιωνίζεται το όνειρο, βασισμένο σε, και τρεφόμενο από δυϊσμό. Αληθινή αγάπη που μένει σταθερή (και δεν υπάρχει άλλη) θα σταματούσε το όνειρο. Αληθινή Γαλήνη θα το σταματούσε. Αληθινή χαρά θα το σταματούσε.

Ποιος χρειάζεται όνειρο απατηλών μορφών, χωρισμού και διαφορετικότητας, όταν λαχταρά να μοιράζεται Αγάπη, Γαλήνη και Χαρά; Αγάπη, Γαλήνη και Χαρά υπερβαίνουν την διαφορετικότητα, δεν ξεπέφτουν σε σύγκρουση και δεν βλέπουν κάποιον άλλο να τον κατηγορήσουν ένοχο. Δεν σχετίζονται καθόλου με επιθέσεις ούτε θέλουν επιχειρήματα που θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως κάνεις επίκριση ή επίθεση.

3. Όταν το όνειρο δεν βλέπεται ως ενότητα, ο ονειροπαρμένος νομίζει πως υπάρχει ένας πραγματικός κόσμος έξω από τον εαυτό του ενώ ο ίδιος (ή ίδια) ένα γέννημα αυτού του άλλου εξωτερικού κόσμου. Αυτό παράγει φόβο, ειδικά όταν βλέπει τόση αστάθεια στον «πραγματικό κόσμο» και τόσες κτηνωδίες να παραμονεύουν λίγο πιο πέρα… Αν όμως αφυπνισθεί, δεν θα αντιδρούσε ενάντια στο όνειρο [= στον εξωτερικό κόσμο] διότι θα έβλεπε πως τα τρομακτικά συμβάντα δεν είναι εξωτερικά και χωριστά μα ξετυλίγονται μέσα στον δικό του νου. Ό,τι κι αν συμβαίνει, ξέρει πως ο ίδιος (ή ίδια) δεν επηρεάζεται, δεν παθαίνει τίποτα.

Όταν ο ονειροπαρμένος αφυπνιστεί και γνωρίζει πια πως το όνειρο είναι όνειρο και όχι πραγματικότητα, τότε ο σκοπός του γίνεται μια προσπάθεια να βοηθήσει και άλλους να ξυπνήσουν. Όλοι είμαστε ένας ονειροπαρμένος. Αν ένας μας γνωρίσει την αλήθεια, αυτή θα είναι γνωστή στον ένα νου…»

Ο σκοπός είναι λοιπόν να αφυπνισθούμε και να βοηθήσουμε άλλους επίσης να αφυπνισθούν. Η ενασχόληση με το όνειρο δεν προσφέρει τίποτα μακρόχρονα – μόνο φόβο, μίσος, ενοχή, δυστυχία. Η πραγματικότητα είναι εσωτερική, αυτή που Ιησούς ονόμασε «Βασιλεία του Θεού». Αυτή η Βασιλεία δεν έχει άμυνες και σύνορα, επιθέσεις κι ενοχές. Έχει μόνο Αγάπη

4. Ο Daniel Shai γράφει εξετάζοντας πολύ απλά το ερώτημα «Ποιος είναι ο σκοπός μας στον κόσμο αυτόν;»

Να ξυπνήσουμε από το όνειρο, την πλάνη, την αυταπάτη. Και να βοηθήσουμε άλλους – όπως έκανε ο αφυπνισμένος στην αλληγορία του σπηλαίου που βρίσκουμε στην Πολιτεία του Πλάτωνα.

Πώς όμως;

Εδώ είναι ο κόμπος. Η μέθοδος, η πρακτική…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *